Murat Yetkin: Dış politikada bize söylenmeyenler

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye'nin Libya'da ateşkese uyduğunu, Doğu Akdeniz'de de arama faaliyetlerini bir ay ertelediğini belirtti ve "dış politikada bize söylenmeyenler" başlıklı bir yazı yazdı. Libya, Suriye, Kafkaslar ve Avrupa'dan gelmesi istenen turistler konularındaki son gelişmeleri aktaran Yetkin, "Dış politikada bize söylenenlerden çok söylenmeyenler önemli olmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında Türkiye'nin dış politikasında yaşanan ve 'söylenmeyen' son gelişmeleri aktardı. "Bize söylenmeyenler söylenenlerden daha önemli olmaya başladı" diyen Yetkin, Avrupa Birliği, Almanya, Libya, Suriye ve Doğu Akdeniz'de yaşanan son gelişmeleri aktardı.

Korona virüsü rakamları beklenen seviyede olmadığı için Almanya'dan turist gelmediğini aktaran Yetkin, Ayasofya kararının Kültür Bakanı Ersoy ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Almanya'dan dönmesinden sonra açıklanmasının tesadüf olup olmadığını sordu. Libya'da fiili ateşkes olduğunu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bu haberi 29 Temmuz’da personeli ile bayramlaşması sırasında söylemesiyle öğrendiğimizi belirten Yetkin, "hükümet yanlısı medya için ateşkes, ya da barış gibi fetih ruhuna uymayan durumların haber değeri bulunmuyor" dedi. Suriye'de 34 askerin öldüğü saldırının failinin Suriye mi yoksa Rusya mı olduğunu hala bilmediğimizi vurgulayan Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Türkiye, Doğu Akdeniz’de, Meis adasının ötesindeki uluslararası sularda yeni bir petrol ve gaz arama sahası ilan edince, Yunanistan ortalığı ayağa kaldırdı. Ama İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya Ankara’ya gelip Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında söylemese, Türkiye’nin arama faaliyetini “müzakereler için” bir ay ertelediğini öğrenemeyecektik. Sonradan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıkladı da Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de devrede olduğunu öğrendik. Söylenmeyenler listesinde o da varmış meğer.

Bir gelişme daha var. 23 Temmuz’da Yunanistan’ın Aleksandropulos (Dedeağaç) şehrinde konuşan ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt bakın neler söyledi: “Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs’ın yetki alanındaki bölgelerde gerilimi artıran, doğal kaynaklar arama türünden planları durdurması yolunda Washington ve Avrupa’nın yer yerinden Türk yetkililere verilen açık mesajı burada tekrarlamak isterim.” Meğer dostumuz Donald Trump da devredeymiş bizi durdurmak için. Oysa daha 28 Ağustos da ABD bir askeri tatbikatı da, şu sıra doğu Akdeniz’de bulunan 6. Filo ile Türk Deniz Kuvvetleri arasında yaptı. Bu arada, Pyatt’ın o sözleri Yunanistan üzerinden Bulgaristan, Romanya ve Karadeniz’e (Boğazları by-pass ederek) çıkışın da denendiği NATO’nun “Atlantik Çözümü 2020” tatbikatı çerçevesinde söylediğini de hatırlatalım. Tavşana kaç, tazıya tut…"

YAZININ TAMAMI