Murat Yetkin: Ben yazdım diye MİT sitesinden silebilirler ama...

Gazeteci Murat Yetkin, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı Binası açılışında Erdoğan'ın Atatürk'ten değil 2'nci Abdülhamid'den bahsetmesini eleştirdi ve Abdülhamid'in kurduğu istihbarat teşkilatının milli değil şahsi olduğunu ifade etti. Bu bilgilerin MİT sitesinde de yer aldığını hatırlatan Yetkin, yazdıkları dolayısıyla Abdülhamid'le ilgili kısımların MİT sitesinden çıkarılma ihtimali olduğunu da vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Maslak'taki Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) binası açılış konuşmasını yorumladı. Erdoğan'ın MİT'in kurucu Mustafa Kemal Atatürk'ü anmayıp, 2'nci Abdülhamid'i anlatmasını eleştiren Yetkin, Abdülhamid'in MİT sitesinde yer alan bilgileri hatırlattı ve "Şimdi ben bunu yazdım diye, MİT’in kendi tarihçesi bir hışımla kendi sitesinden kazınabilir" dedi.

2'nci Abdülhamid döneminde kaybedilen toprakları hatırlatan Yetkin, Erdoğan’ın Güvenlik ve Dış Politikalar Baş Danışmanı ve sözcüsü İbrahim Kalın'ın bu konuları gayet iyi bildiğini ifade etti ve "fakat konuşma metinlerini artık Kalın’ın görmediğini düşünmeye başlayacağım" dedi. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Şimdi ben bunu yazdım diye MİT’in sitesinden kaldırabilirler ama, gelin Cumhurbaşkanımızın hayran olduğu Abdülhamid istihbaratçılığını, MİT’in kendi tarihçesinden okuyalım:

'II. Abdülhamid ve Yıldız İstihbarat Teşkilatı: XIX. Yüzyılın sonuna doğru devlet istihbaratı geliştirilmiş, ancak özel çıkarlara hizmet veren bir araç haline getirilmiştir. O hâtıratında, “Yabancı devletler kendi emellerine hizmet edecek kimseleri vezir ve sadrazam mertebesine kadar çıkarabilmişlerse, devlet emniyet içinde olamazdı. Doğrudan doğruya şahsıma bağlı bir İstihbarat teşkilatı kurmaya bu düşünce ile karar verdim. İç düşmanlarımın Jurnalcilik dedikleri teşkilat budur” ifadeleri ile bu teşkilata neden ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir. II. Abdülhamid’in teşkilat kadrosundan beklediği diğer bir husus, kendi tahtına yönelik komploları ortaya çıkarmaktı.'

Dedim ya, şimdi ben bunu yazdım diye, MİT’in kendi tarihçesi bir hışımla kendi sitesinden kazınabilir. Ama doğrusu budur: Abdülhamid’in kurduğu MİT’in deyişiyle 'Yıldız İstihbarat Teşkilatı', millî değil, 'şahsi' bir istihbarat örgütüydü. Onu deviren İttihatçıların kurduğu Teşkilat-ı Mahsusa ideolojik bir teşkilattı. Türkiye’de ilk millî istihbarat örgütünü kuran lider Erdoğan’ın anmaya bile gerek duymadığı Atatürk olmuştu.

İnsan hayret ediyor, değil mi?"

YAZININ TAMAMI