Köse: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar cinayetlerin sorumlusudur

Türkiye’nin İstanbul Sözleşemesi’nden çekilmesine yönelik açıklamalara tepki gösteren CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse, “İstanbul Sözleşmesi’nden devletin imzasını çekmesi için uğraşanlar, öldüreni değil öleni suçlayanlardır. Katilleri hak ettikleri en ağır cezaları vermeden toplum içine bırakanlar, katledilen kız kardeşlerimizin cinayetlerinin sorumlusudur” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP Genel Merkezi'nde toplantı düzenledi. İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan ifadelere tepki gösteren Köse, “İstanbul sözleşmesini tartışmaya açanlar kadın cinayetlerinin sorumlusudur” dedi.

Son 17 yıldır kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini belirten Köse, “Kadın Cinayetlerine caydırıcı yasalar uygulanmazken, 2011 yılında Türkiye’nin de ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar kadın cinayetlerinin sorumlusu olarak tarihte yerini alacaktır” ifadelerini kullandı.

Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Özdemir, Gülistan Doku, Pınar Gültekin ve binlerce kadının “hayır” dedikleri, boşandıkları, ayrıldıkları ya da hiç birlikte olmak istemedikleri için katledildiklerini belirten Köse sözlerini şöyle sürdürdü:

SÖZLEŞMEYİ TARTIŞMAK KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ TEŞVİKTİR: Boşanan kadınları sapkın hayatlar yaşamakla suçlayanlar, boşanmalarını ne pahasına olursa olsun engellemek için Meclis’te komisyonlar kuranlar, aileleri parçalatmayacağız diye dört bir yerden açıklamalar yaptıranlar, nafakayı kaldırmak için yasa hazırlıkları yapanlar, şiddete ilişkin koruma kararları almamızı sağlayan 3284 sayılı yasayı kaldırmak isteyenler, İstanbul Sözleşmesi’nden devletin imzasını çekmesi için uğraşanlar, öldüreni değil öleni suçlayanlar, katilleri yargılamadan hak ettikleri en ağır cezaları vermeden toplum içine bırakanlar katledilen kız kardeşlerimizin cinayetlerinin sorumlusudur. Haftalardır, aylardır, yıllardır ‘Yasalar etkili uygulanmıyor, erkek şiddetine karşı acil önlem planlanmalı’ diyoruz. Ancak tüm bu çağrılarımıza kulak tıkayanlar kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açıyor. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdir. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp sözleşmeden çekileceğini tartışmak kadına yönelik şiddeti teşviktir.

MEYDANLARDA OLACAĞIZ: Biz kadınız. Varız. Eşitiz. Haklarımızın Bilincindeyiz. Yineliyoruz; kadın örgütlerini ve İstanbul sözleşmesini hedef gösterenler, öldürülen tüm kadınların katilidir. Kadınların hayatını kendi siyasi çıkarlarınız için malzeme yapmanıza izin vermeyeceğiz! Kadınların ‘Ölmek İstemiyorum’, ‘Ölmeden Koruyun Beni’, ‘Beni öldürdükten sonra mı tutuklayacaksınız’ çığlıklarının yükselmediği bir hayatı kuracağız. Yan yana gelerek dayanışarak, yılmayarak mücadele ederek kazanacağız. Hiçbir kadının saçının teli zarar görmeyene kadar, tam eşitlik sağlanana kadar meydanlarda olacağız!

(DUVAR)