Mithat Sancar: Cumhuriyet ancak demokrasiyi savunarak korunur

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar İzmir'de yaptığı konuşmada, "İzmir’de buluşmanın elbet bir anlamı var. Bu meydanda bir araya gelmenin çağrıştırdığı şey cumhuriyeti korumaktır ve cumhuriyet ancak demokrasiyle birlikte korunabilir. Cumhuriyeti ancak demokrasiyle var edebiliriz. Demokrasiyi de halkların ve inançların eşitliğiyle sağlayabiliriz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, ‘Hep Birlikte Demokrasi Buluşmaları’ başlığıyla serbest kürsü etkinliği düzenledi. Açılış konuşmasını yapan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar “İtirazlarımızı da hep birlikte dile getirdik, geleceği de hep birlikte inşa edeceğiz” dedi ve demokrasi buluşmalarının asıl amacının ‘birlikte inşa etmek’ olduğunu söyledi.

'DEMOKRASİ HALKLARI VE İNANÇLARIN EŞİTLİĞİYLE SAĞLANIR'

Gündoğdu Meydanı’nda konuşan Sancar, "Bu ülkede toplumsal dönüşümün yolu, Kürt sorununda demokratik çözümden geçer. İşte bu buluşmalarla hedefimiz, halkların ve hakların eşitliği temelinde bu barışı birlikte kurmaktır. Bu iktidarın yaptığı şey geçmişe sığınarak korku salmak. Bizim yaptığımız şey, geleceğe bakarak umut sağlamak” ifadelerini kullandı ve ‘cesareti ancak bir araya gelerek büyütebileceklerini’ dile getirdi. Sancar, "İzmir’de buluşmanın elbet bir anlamı var. Bu meydanda bir araya gelmenin çağrıştırdığı şey cumhuriyeti korumaktır" dedi ve ‘cumhuriyetin ancak demokrasiyle birlikte korunabileceğini’ belirtti: “Cumhuriyeti ancak demokrasiyle var edebiliriz. Demokrasiyi de halkların ve inançların eşitliğiyle sağlayabiliriz.”

Gazete Duvar’a konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, düzenlenen etkinliğe dair “Türkiye’nin her tarafında etkinlikler yaptık. İzmir’e de bütün kurumlarımızla, seçilmişlerimizle böylesi bir çıkartma yapmayı uygun bulduk çünkü İzmir demokratik muhtevası itibariyle, farklılıklarıyla bir arada rahatça yaşayabildiği bir kent olması itibariyle, HDP’nin burada sahip olduğu güç ve etkinlik dolayımıyla çok önem verdiğimiz bir kent. HDP, Türkiye’nin en doğusundan, Kürt illerinden, en batıya kadar bütün Türkiye’nin partisidir” ifadelerini kullandı ve ‘bundan sonra da köhneleşmiş yapıyı tarihin çöp sepetine gönderene kadar Türkiye’yi gezmeye devam edeceklerinin’ altını çizdi.

‘MUHALEFETE BASKI, HDP ÜZERİNDEN ŞEKİLLENİYOR’

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Siyasal iktidar toplumsal muhalefetin tümüne bir baskı mekanizması işletiyor. Aslında kendi gidişini durdurmak için hem toplumsal muhalefeti baskı altına alıyor; hem de karşısındaki bloğu dağıtmaya çalışıyor. Ne yazık ki bu konuda saldırı HDP üzerinden şekilleniyor ve ne yazık ki bu saldırı muhalefette de bir karşılık buluyor, HDP yalnızlaştırılmaya çalışıyor. Bu kampanyada İzmir finali, aslında HDP’nin kendisine dayatılan yalnızlık sarmalını kendi çabasıyla kırma çabasıdır. HDP’nin toplumsal muhalefetin bütün dinamikleriyle, sadece kendi tabanıyla değil baskı altındaki bütün toplumsal ve sınıf tabakalarıyla buluşma çabasıdır. Başarabilirsek bu iktidarı durdurma çabasına sahibiz. Toplumsal muhalefet HDP’den uzatılan bu ele arkasını döndüklerinde, aslında bilmelidirler ki yüzünü iktidara dönüyorlar" sözleriyle Gazete Duvar’a değerlendirmelerde bulundu.

Serbest kürsü programı, sendika ve meslek odaları temsilcileri ve siyasi kurum ve kuruluşlar adına yapılan konuşmalarla devam etti.