Murat Yetkin: CHP, Saadet’le ittifaka mecbur mu?

Gazeteci Murat Yetkin, CHP'nin son kurultayı ve mevcut ittifak politikasını yorumladı. Yetkin, cumhuriyet değerlerine saldırı olarak gördüğü olayları sıraladı ve CHP'nin Saadet Partisi ile olan ittifakını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında, dün tamamlanan olağan CHP kurultayına değindi. CHP Lider Kemal Kılıçdaroğlu'nun, konuşmasında laiklik ve Cumhuriyet değerlerine yeteri kadar yer ayırmadığını söyleyen Yetkin, Kılıçdaroğlu'nun ittifak politikasına ince bir ayar vermesi gerektiğini belirtti.

İktidara yakın medyada hilafet çağrısı yapıldığını ve Diyanet İşleri Ali Erbaş'ın Ayasofya'da kılıçlı görüntüsünü hatırlatan Yetkin, "CHP, Saadet’le ittifaka mecbur mu?" sorusunu dile getirdi. Saadet Partisi'nin kadın-erkek eşitliği, laiklik, milli eğitim gibi konulara bakışının CHP ile zıt olduğunu vurgulayan Yetkin, CHP'nin yapması gereken ittifakın "Cumhuriyetin temel değerleriyle birlikte çoğulcu demokrasi, güçler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü ekseninde" olması gerektiğini savundu.

Mevcut yaklaşımların AK Parti'ye de oy kaybettireceğini aktaran Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"1997’nin 28 Şubat psikolojik operasyonu ardından muhafazakâr kitleyi Millî Görüşten soğutup o zaman “yenilikçiler” denilen Tayyip Erdoğan’ın AK Partisine çeken etkenlerden birisi de Necmettin Erbakan’ın iktidarı “kanlı mı, kansız mı” almak çatışmacılığı idi. Erdoğan ve arkadaşları o zaman muhafazakâr kitleye çatışmasızlık vaat ederek oy toplamışlardı.

Şimdi ortaya kılıç çıktı. Kılıç savaş sembolüdür. Tiyatroda Çehov kuralı vardır; silah sahnede görülürse oyunun sonuna dek mutlaka kullanılır. ABD’nin Soğuk Savaşta Avrupa’da kurduğu yasadışı örgütlenmenin adı Gladio’dur, kılıç demektir. Suudi Arabistan’ın bayrağında kılıç var, İran’da imamlar Cuma hutbelerine ellerinde modern kılıç olan makineli tüfekle çıkıyorlar. Kuran, silah ve bayrak İttihatçıların sembolüydü, sonuç ortada.

Önümüzdeki seçim partiler arasında değil, cepheler, ittifaklar arasında olacak. Bir tarafta iktidarı merkezî değerlerde uzlaşmayla arayanlar, diğer tarafta kılıç tehdidiyle sağlamaya çalışanlar gibi bir görüntü son derece tehlikeli.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da 2019’da başarı kazanmış ittifaklar politikasını paydaşlarıyla birlikte gözden geçirmesinde yarar var, çünkü başka Cumhuriyet yok.

Bir de böylesini daha önce hiç görmediğimiz Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Osmanlı Şeyhülislamı pozları var ki, Barış Terkoğlu’nun Cumhuriyet’te Erbaş üzerine yazısının okunmasını tavsiye ederim."

YAZININ TAMAMI