Duvar Arkası: Kılıçdaroğlu'nu değil, iktidar umudunu seçtiler

CHP'de İlhan Cihaner'in 'delegeye baskı yapıldığı' açıklamasına değerlendirme: 'Delegenin oy verdiği Kılıçdaroğlu değildi'... 59 kez 'hizmet', 54 kez 'millet' diyen Erdoğan kaç kez 'özgürlük', kaç kez 'demokrasi' dedi? Bekaroğlu'ndan Albayrak'a: 'Sen kimsin?'... CHP'li belediyelerin borçlanamama sıkıntısı: Halk 'yanlış' diyor... Sosyal medya düzenlemesi için 'unutma değil uyutma hakkı' yorumu... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

'KILIÇDAROĞLU’NA DEĞİL, İKTİDAR UMUDUNA OY VERDİLER'

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı, İlhan Cihaner, Aytuğ Atıcı ve Tolga Yarman’ın aday adaylığını açıklamasına karşın tek adaylı bir kongre oldu. Adaylar yarışa girebilmek için gerekli 68 imzayı bulamazken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bin 319 delegeden bin 251’inin oyunu alarak 6. kez genel başkan seçildi. Seçim sonuçlarına göre büyük kısmı protesto niteliğinde olan 67 geçersiz oy kullanıldı. Peki, Cihaner, Atıcı ve Yarman genel başkan adaylığı için yeterli imza sayısı yüzde 10’dan 5’e düşürülmesine karşın neden destek alamadı. Aday adayı İlhan Cihaner’in Kurultay’da kürsüden de dile getirdiği iddiaya göre bunun nedeni genel merkez baskısıydı. Edinilen bilgiye göre, Cihaner’in aday adaylığını ilan ettiği gün imza vereceğini söyleyen 128 delege vardı. Ancak son iki gün delegeler baskı altına alınarak vazgeçirildi ve kurultay günü bu sayı 60’a kadar düştü. Genel merkez yöneticileri ise baskı iddiasını reddediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul ve Ankara'da büyükşehir belediye başkanlıklarını aldığı bir yerel seçim başarısıyla delegenin karşısına çıktığına dikkat çeken kaynaklar, “Şimdi büyük bir iktidar umudu var. Sonuçta Kılıçdaroğlu’nun yürüttüğü stratejiyi ne kadar eleştirseler de bu strateji sonuç aldı. Delege de iktidar umuduna oy verdi” yorumunu yaptılar.

ERDOĞAN'DAN '2 YIL' DEĞERLENDİRMESİ: AK PARTİ YOK, MHP VAR!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci yıl değerlendirmesi için bakanlarıyla birlikte kameraların karşısındaydı. 2 saat 15 dakika süren konuşmasında eğitimden sağlığa, dış politikadan ekonomiye birçok alanda yapılan çalışmaları anlattı. Erdoğan’ın uzun konuşmasında en çok kullandığı sözcükler “hizmet” ve “millet” oldu. 59 kez “hizmet”, 54 kez “millet” diyen Erdoğan, 21 kez de “terör” kavramını kullandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranını söylerken sadece bir kez “Meclis” diyen Erdoğan yeni sistemde yasama, yürütme ve yargı organları arasında ilişkiyi anlatırken de 2 kez “yasama” ifadesini kullandı. Tüm konuşma boyunca 5 kez “demokrasi”, 5 kez “adalet” diyen Erdoğan “Barış” sözcüğünü de Barış Pınarı harekatı, İmar barışı ve ordunun “barışın teminatı olarak yurt dışında yaptığı görevleri” anlatırken kullandı. “Özgürlük” sözcüğü birinci yargı paketi anlatılırken, bir de Suriye halkının özgürlüğünden bahsedilirken kullanıldı. İnsan hakları ifadesinin geçmediği konuşmada 4 kez “reform” denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında daha da ilgi çeken noktalardan biri Cumhur İttifakı ve MHP’den bahsetmesine karşın bir kez dahi AK Parti’nin adını telaffuz etmemesi oldu. Cumhur İttifakı’nın kurulmasında ve bugünlere gelmesinde çok büyük emeği olduğunu söyleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tüm MHP’lilere teşekkür eden Erdoğan AK Parti teşkilatlarına özel bir teşekkürde bulunmadı.

ALBAYRAK CEVAP OLARAK LİNK GÖNDERDİ, O DA AÇILMADI

Milletvekillerinin en önemli denetim imkanlarından biri olan soru önergelerine zamanında ve doyurucu içerikte yanıt verilmemesi her gün yeni bir gelişme ile tartışılmaya devam ediyor. Yasal düzenlemelere göre 15 günde cevaplanması gereken önergelerin birçoğuna aylar sonra yanıt geliyor. Gelen yanıtların birçoğu da mevzuatla ilgili bilgilendirme ya da bakanlık sitelerinden linkler oluyor. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın soru önergesine bakanlığın internet sitesinden bir link adresini yazarak yanıt vermesine Meclis Genel Kurulu’nda isyan etti. Söz konusu tutuma tepki gösteren Bekaroğlu, “Bu felakettir, bu darbedir. Saraydaki damat bize, Türkiye Büyük Millet Meclisine darbe yapıyor, hakaret ediyor. Kimsin sen Berat Albayrak ya, kimsin?” diye seslendi. Ancak tepkinin nedeni sadece bu da değildi. Bekaroğlu, gönderilen linkin açılmadığını söyledi, “Bu siyasi ahlaka sığar mı? Kimsiniz, kimler gelip geçti bu ülkede? Kaç Süleyman gördü bu ülke? Size mi kalacak bu dünya? Bu Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerimize hakarettir. Berat Albayrak kim oluyor?” diye sordu. Bekaroğlu’nun yüksek sesle konuşmasına ve “Albayrak kim?” diye sormasına AK Partili milletvekilleri tepki gösterirken, Bekaroğlu, “Bana küfredene ne yapacağım değerli arkadaşlarım? Sen Anayasa'nın üstünde misin Berat Albayrak? Soruyorum, kimsin?” diye tepkisini sürdürdü.

CHP’Lİ BELEDİYELERE ENGELE 100 KİŞİDEN 78’İ 'HAYIR' DEDİ

CHP’li Büyükşehir Belediyeleri AK Parti’nin çoğunlukta olduğu belediye meclislerinde yatırım ve hizmetler açısından büyük önem taşıyan borçlanma yetkisine izin alamıyor. İstanbul, Ankara, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlarının belediye meclislerine götürdüğü tüm borçlanma talepleri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Borçlanma talebi iki kez reddedilen Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki bu durum halka soruldu. Edinilen bilgiye göre, yapılan kamuoyu araştırmasında 100 kişiden 78’i borçlanma yetkisine izin verilmemesini yanlış buldu. Belediye yetkilileri, vatandaşın bu duruma tepki gösterdiğini belirterek söz konusu tutumun değişmesini istiyor.

'UNUTMA DEĞİL UYUTMA HAKKI'

AK Parti’nin Meclis’e getirdiği 9 maddelik sosyal medya düzenlemesinde “unutma hakkı” olarak nitelendirilen madde de tartışma konusu. Düzenlemeye göre kişilik hakları ihlali gerekçe gösterilerek internet ortamındaki yayınlar, talep halinde arama motorlarında gösterilmeyecek. AK Parti bu düzenlemeyi vatandaş için getirdiğini ileri sürerken muhalefet, “Burada asıl unutturulmak istenen iktidardakilerin siyasi geçmişi. Geçmiş ilişkileri, usulsüzlükleri temizlemek istiyorlar” diyor. Teklifin komisyon görüşmelerinde bu maddenin “unutma hakkı” değil “uyutma hakkı” olduğunu söyleyen HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Her gün FETÖ’yle ilgili bir tane resim yayınlanıyor, paylaşımlar yapılıyor ondan sonra geçmiş yolsuzluklarla ilgili paylaşımlar yapılıyor. Sanırım amaç bu içeriklerin kaldırılması ve vatandaşların uyutulması” dedi.