CHP Kurultayı'nda ikinci gün: PM yarışı

CHP Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun altıncı kez yeniden genel başkan seçildiği ilk günün ardından gözler Parti Meclisi seçimlerine çevrildi. Yüksek Disiplin Kurulu için başvuru sayısı 47 oldu, Parti Meclisi için ise 222 aday çıktı. Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi belli oldu. Muhalefet de üç ayrı listeyle seçime katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'nin 'Hedef iktidar' başlıklı 37. Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilmesinin ardından bugün Parti Meclisi üyelerinin seçimi heyecanı yaşanıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinin yanı sıra muhalefet de üç farklı liste oluşturdu.

Salgın koşulları nedeniyle açık havada yapılan kurultayda bugün CHP, Parti Meclisi üyelerini seçecek. Parti tüzüğü gereği PM üyesi olabilmek için 10 delege imzası gerekiyor. Dün başlayan başvurular bugün 08:00-10:15 arasında da devam etti. Delegelerin oy kullanması için 44 sandık, 132 kabin bulunmakta. PM'ye seçilecek kişi sayısı 60. PM’nin sekiz kişilik bölümü, Kültür ve Bilim Platformu listesinden olacak. Dolayısıyla çarşaf listeyle yapılacak seçimlerde 52 kişi seçilecek.

BAŞVURU SAYISINDA DÜŞÜŞ

Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için başvurular tamamlandı. İlan edilen çarşaf listeye göre Yüksek Disiplin Kurulu için başvuru sayısı 47, Parti Meclisi içinse 222 aday çıktı. PM'ye başvuru önceki yıllara oranla düştü. CHP Tüzüğünde yapılan değişiklik ile 10 delege imzası şartı, delege sayısının önceki yıllara göre düşmesine neden oldu.36. Olağan Kurultay'da 52 kişilik PM üyeliği için 488, 15 kişilik YDK üyeliği için ise 108 kişi aday olmuştu.

PM üyeliği için oylama saat 15:00'da başlayacak. CHP'de PM seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası ile yüzde 20 gençlik kotası uygulanıyor.

Bilkent Odeon çevresinde aday adaylarının afişleri yoğun olarak yer alırken, salon içinde de adeta tanıtım seferberliği yaşanıyor. Aday adayları kurdukları stantlarda kendilerini tanıtırken, yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veriyor.

PM ADAYLARI MASKE, DEZENTEKTAN, KOLONYA DAĞITTI

.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 52 kişilik Parti Meclisi için 70 kişilik anahtar liste çıkarması beklenirken, CHP içindeki muhaliflerin de birleşerek ayrı bir Parti Meclisi listesi çıkarması öngörülüyor. Parti Meclisi’ne girmek için kıyasıya bir yarışın yaşandığı Kurultay’da adaylar Bilkent Odeon Gösteri Merkezi önünde stantlar kurarak, kendi tanıtımlarını yapmayı sürdürüyor. CHP’nin 36’ıncı Olağan Kurultayı’nda delegeleri ikna etmek için kullanılan naneli şeker, kalem, ıslak mendil, kartvizit gibi eşantiyonlar, korona virüsü salgını nedeniyle bu yıl yerini maske, dezenfektan, kolonya gibi şeylere bıraktı.

İLGEZDİ'DEN DELEGELERE MASKE

CHP Genel Başkan Yarımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin standında korona virüsü önlemine karşı maske dağıtılırken,CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç'un standında da delegelere dezenfektan dağıtılıyor. PM adaylarından Kazım Bilgen'in standında da üzerinde isminin yazılı olduğu maskeler delegelere dağıtıldı. Muharrem Erkek, ise delegelere karanfil dağıttı.

NAZLIAKA ADAY OLDU, İNCE VE CİHANER BAŞVURMADI

Parti Meclisine aday olan isimler arasında mevcut MYK üyelerinin tamamı yer alırken ayrıca çok sayıda milletvekili başvurdu. Atatürk tablosunun indirilmesi tartışması sonrası partiden ihraç edilen daha sonra PM kararıyla partiye geri dönen Aylin Nazlıaka da aday oldu.

CHP’nin 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile Kılıçdaroğlu'nun karşısına genel başkan adaylığı için çıkan ancak yeterli imzayı bulamayan PM üyesi İlhan Cihaner ise başvuru yapmadı.

Duvar Arkası: Kılıçdaroğlu'nu değil, iktidar umudunu seçtilerDuvar Arkası: Kılıçdaroğlu'nu değil, iktidar umudunu seçtiler

Sevgi Kılıç

EN ÇOK KONUŞULAN İSİMLERDEN BİRİ SEVGİ KILIÇ

Başvurular arasında, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclis’i (PM) için önerdiği anahtar listede yer aldığı konuşulan kişiler arasında İstanbul Beykoz İlçe yönetiminde görev yapan 27 yaşındaki Sevgi Kılıç da yer alıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Kılıç, Amerika’ da Harriet Fulbright College’da ve İngiltere’ de EC Brighton’da İngilizce dil eğitimi aldı. CHP PM'ye aday olan Kılıç, avukatlık yapıyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN ANAHTAR LİSTESİ

60 kişilik PM üyeliği için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi belirlendi.

Kılıçdaroğlu'nun PM için önerdiği anahtar listesi 80, Kültür ve Bilim Platformu listesi 12 ve YDK listesi 15 kişiden oluşuyor.

Anahtar listede; mevcut Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) tamamı korunurken, PM'den 25 isim yer bulamadı. Listede dikkat çeken isimler genel başkanlık için adaylığını açıklayan ancak yeterli imzayı bulamayan İlhan Cihaner’i destekleyen CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve genç yaştaki Sevgi Kılıç ile Esra Dirican oldu.

İşte 80 ismin yer aldığı anahtar liste:

1

MURAT EMİR

ANKARA

2

NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU

BURSA

3

UMUT AKDOĞAN

ANKARA

4

ÖZGÜR KARABAT

İSTANBUL

5

ZEYNEL EMRE

İSTANBUL

6

AYSU BANKOĞLU

BARTIN

7

TAHSİN TARHAN

KOCAELİ

8

AHMET AKIN

BALIKESİR

9

ULAŞ KARASU

SİVAS

10

RIFAT TURUNTAY NALBANTOĞLU

İZMİR

11

EDNAN ARSLAN

İZMİR

12

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU

İSTANBUL

13

NEVAF BİLEK

SİİRT

14

HÜSEYİN YAŞAR

BATMAN

15

ALİ PERİ

GAZİANTEP

16

HASAN BALTACI

KASTAMONU

17

EMRE YILMAZ

MERSİN

18

RAHMİ AŞKIN TÜRELİ

ANKARA

19

FAZLI YURTER ÖZCAN

İSTANBUL

20

GÜRSEL TEKİN

İSTANBUL

21

CEMAL CANPOLAT

İSTANBUL

22

ALİ ER

ANKARA

23

DENİZ DEMİR

ANKARA

24

ALİ MAHİR BAŞARIR

MERSİN

25

YAŞAR SEYMAN

ANKARA

26

NECDET SARAÇ

İSTANBUL

27

SEVGİ KILIÇ

İSTANBUL

28

BURHAN SARAL

İSTANBUL

29

GİZEM ÖZCAN

MUĞLA

30

BEYZA TEKEDAR

ISPARTA

31

BEGÜM DEĞER

SAMSUN

32

IŞIK ÖĞÜTÇÜ

İSTANBUL

33

HÜSEYİN ÖZKAHRAMAN

İSTANBUL

34

MAHFUZ YETÜT

İSTANBUL

35

AYÇA TAŞKENT

SAKARYA

36

ŞEFİK OK

İSTANBUL

37

OĞUZ KAAN SALICI

İSTANBUL

38

BÜLENT KUŞOĞLU

ANKARA

39

MUHARREM ERKEK

ÇANAKKALE

40

FAİK ÖZTRAK

TEKİRDAĞ

41

GÖKÇE GÖKÇEN

İSTANBUL

42

GÜLİZAR BİÇER KARACA

DENİZLİ

43

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ

İSTANBUL

44

SEYİT TORUN

ORDU

45

VELİ AĞBABA

MALATYA

46

AYKUT ERDOĞDU

İSTANBUL

47

AHMET ÜNAL ÇEVİKÖZ

İSTANBUL

48

ONURSAL ADIGÜZEL

İSTANBUL

49

TUNCAY ÖZKAN

İZMİR

50

YILDIRIM KAYA

ANKARA

51

ORHAN SARIBAL

BURSA

52

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ

İSTANBUL

53

TEKİN BİNGÖL

ANKARA

54

ALİ ÖZTUNÇ

KAHRAMANMARAŞ

55

SELİN SAYEK BÖKE

İZMİR

56

GAMZE TAŞÇIER

ANKARA

57

BÜLENT TEZCAN

AYDIN

58

ERDOĞAN TOPRAK

İSTANBUL

59

CANDAN YÜCEER

TEKİRDAĞ

60

NURAY AKÇASOY

ESKİŞEHİR

61

ESRA DİRİCAN

İSTANBUL

62

BENGİSU KADI

İSTANBUL

63

DOĞAN KOŞAR

AKSARAY

64

AKKIZ GİZEM IŞILDAK

ANKARA

65

NESLİHAN HANCIOĞLU

SAMSUN

66

AHMET KAYA

TRABZON

67

CELAL ÇELİK

ANKARA

68

HAKKI SÜHA OKAY

ANKARA

69

EBRU KÜÇÜKAYDIN

ANTALYA

70

ADNAN DEMİRCİ

ANKARA

71

AYFER GÜLTEKİN

ANKARA

72

PINAR UZUN

İSTANBUL

73

DEVRİM BARIŞ ÇELİK

İZMİR

74

YÜKSEL MANSUR KILINÇ

İSTANBUL

75

ÖMER FETHİ GÜRER

NİĞDE

76

HATİCE GÜVENSOY

ANKARA

77

TURAN AYDOĞAN

İSTANBUL

78

CEM KAAN PARSAK

ADANA

79

GİZEM SUNAR

ANKARA

80

GÖKAN ZEYBEK

İSTANBUL

BİLİM KÜLTÜR PLATFORMU LİSTESİ

LALE KARABIYIK

BURSA

YUNUS EMRE

İSTANBUL

FETHİ AÇIKEL

İSTANBUL

AYŞE ESER DANIŞOĞLU

İSTANBUL

BURHAN ŞENATALAR

İSTANBUL

YÜKSEL TAŞKIN

İSTANBUL

PROF. DR. ALİ RIZA ERBAY

ANKARA

DR. AYLİN YAMAN

ANKARA

PROF. ÖRSAN KUNTER ÖYMEN

İSTANBUL

PROF. HÜSEYİN TARIK ŞENGÜL

ANKARA

ONUR AKIN

İSTANBUL (MUĞLA)

BARAN SEYHAN

İSTANBUL

YÜKSEK DİSİPLİN KURULU

UĞUR BAYRAKTUTAN

ARTVİN

SEZGİN KAYA

ANKARA

CEM ARTANTAŞ

ANKARA

SÜLEYMAN BÜLBÜL

AYDIN

GÜLSÜM FİLORİNALI

KONYA

BÜLENT MARAKLI

ADANA

AHMET ÖRSEN ÖZSOY

ANKARA

MAHİR POLAT

İZMİR

MUSTAFA SERDAR SOYDAN

ÇANAKKALE

GARİP ERDOĞAN

ANTALYA

BÜLENT YÜCETÜRK

ANKARA

SANİYE GÜL BARUT

ANKARA

DOĞUŞCAN AYGÜN

İSTANBUL

YİĞİT ACAR

İSTANBUL

GÜLŞAH DENİZ ATALAR

ANKARA

'MUHALEFET ÜÇ LİSTE İLE SEÇİME GİDİYOR'

Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu'nun belirleneceği seçimde oy verme işlemi saat 18:45 itibari ile başladı. Muhalefet üç farklı liste ile seçime girdi. Kurultayda elden ele dolaşan listelerden 'Hedef iktidar' listesinde Selin Sayek Böke, Gamze İlgezdi, Erdal Aksünger ve Gaye Usluer'in isimleri öne çıkarken, 'İktidar İnancı' listesinde Muarrem Erkek, Umut Akdoğan, Faik Öztrak gibi isimler yer aldı. 'Hak, hukuk, adalet' listesinde de Eren Erdem, Aylin Nazlıaka, Gürsel Tekin, Ali Şeker gibi isimler bulunuyor.

Kurultayda bir de 'İl Başkanları' listesi var. Kulislerde İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun hazırladığı konuşulan listede şu isimler yer alıyor: Tuncay Özkan, Bülent Tezcan, Erdal Aksünger, Deniz Demir, Bülent Kuşoğlu.

KILIÇDAROĞLU OY KULLANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 37'nci Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri için oyunu verdi.

Bilkent Odeon'da devam CHP Kurultayı'nda oy pusulalarının basımının tamamlanmasının ardından PM ve YDK seçimleri için 44 sandıkta oy verme işlemi devam ediyor. Kılıçdaroğlu, saat 21.15'te, 1 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Bilkent Odeon'dan ayrıldı.

OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ

PM ve YDK seçimleri için 44 sandıkta süren oy verme işlemi 21.45'te tamamlandı. Çankaya İlçe Seçim Kurulu, oy sayma işlemine devam ediyor. Sonuçların gece yarısı açıklanması bekleniyor.

PM’NİN 8 ÜYESİ BELLİ OLDU

CHP’nin 60 kişilik Parti Meclisi’nin 8 üyesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bilim ve Kültür Platformu için önerdiği 12 aday arasından seçiliyor. Yapılan seçimin sonucuna göre 8 kişilik Bilim Kültür üyeleri şunlar oldu:

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre

Dr. Aylin Yaman

CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel

Burhan Şenatalar

Prof. Dr. Ali Rıza Erbay

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık

Yüksel Taşkın

Ayşe Eser Danışoğlu

Diğer 52 kişilik listenin kotaların uygulanmasının ardından açıklanacağı bildirildi. 15 kişiden oluşan YDK listesinin de daha sonra açıklanacağı belirtildi.