Tolga Yarman kimdir?

CHP'de bugün yapılacak genel başkanlık yarışında Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına İlhan Cihaner ve Aytuğ Atıcı’dan sonra Kurultay Onur Üyesi Tolga Yarman da katıldı. 75 yaşındaki Yarman, Deniz Baykal’ın genel başkan seçildiği 2008 yılındaki Olağan Kurultay’da aday adaylığını açıklamış, kurultaya kısa süre kala adaylıktan çekilmişti. Yarman, 12 yıl sonra yeniden CHP genel başkanı olmak için bu kez de Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’nin korona virüsü salgını nedeniyle seyircisiz olarak düzenlediği 37’nci Olağan Kurultayı bugün Bilkent Odeon Gösteri Merkezi’nde başladı. Kurultayda ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise 60 kişilik Parti Meclisi üye seçimi gerçekleştirilecek. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olacağı kurultayda CHP Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner ile eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da aday adaylığını açıkladı. Kurultay için aday adaylığını açıklayan bir diğer isim CHP’de uzun yıllardır siyaset yapan Kurultay Onur Üyesi Tolga Yarman oldu

YARMAN: CHP'Yİ TOPLUMUN CHP'Sİ, REÇETESİ, ÖNDERİ YAPMAK İÇİN BURADAYIM

CHP Genel Merkezi’nde aday adaylığını açıklayan Yarman, 'yeni CHP' olarak nitelendirdiği partinin seçmen kitlesinden koptuğunu belirterek, “Y-CHP, emperyalist projedir. Bir nevi ’Paralel CHP’dir. Bugünkü CHP'yi çok daha iyi bir CHP yapmak, çizgisinden saptığını izlediğimiz CHP'yi tekrardan coşkularla bu toplumun CHP'si, reçetesi, önderi ve özlemlerin sahibi kılmak için buradayım. Seçmen kitlesinden daha da çok kopan, Cumhuriyet’in direkleriyle, Gazi’yle sorunu olan yeni CHP’nin makûs talihi değiştirmek boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE DE DENİZ BAYKAL’IN KARŞISINA ÇIKTI

1983’te Sosyal Demokrat Partisi (SODEP) MKYK Üyesi olarak çalışan Yarman, 1989–91 arası, Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) İstanbul İl Yöneticisi olarak görev yaptı. 2008 yılında CHP’nin 32. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan Deniz Baykal’ın karşısında Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya ile birlikte aday adaylığını açıklayan Yarman, daha sonra adaylıktan çekilmiş, Deniz Baykal, yeniden genel başkan seçilmişti. O yıllardan sonra, 'yeni CHP' diye nitelendirdiği partisine eleştiriler yönelten Yarman, CHP'nin 35. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde usulsüzlük yapıldığı ve tüzüğün çiğnendiği gerekçesiyle İl Seçim Kurulu’na başvurarak kongrenin iptalini istemişti. Yarman’ın “CHP Açılırken Solda İnsan Hareketleri” adlı bir de kitabı bulunuyor.

75 YAŞINDA CHP GENEL BAŞKANLIĞINA ADAY

CHP’de uzun yıllardır aktif görevde bulunmayan 75 yaşındaki Yarman, Deniz Baykal’ın genel başkan seçildiği 2008 yılındaki Olağan Kurultay’dan 12 yıl sonra yeniden CHP genel başkanı olmak için bu kez de Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıktı. Hafta sonu yapılacak kurultaya 3 aday ile giden CHP tüzüğü gereği resmen aday olabilmek için delegelerin yüzde 5'inin imzasıyla aday gösterilme zorunluluğu bulunuyor. Bu 68 delegenin imzasının alınması anlamına geliyor. Yarman’ın bu imzayı bulup bulmayacağı bugün belli olacak.

1945 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Yarman ayrıca, Üniversite öğrenimini Fransa'da tamamladı ve 1967'de, Institut National des Sciences Appliquées de Lyon Mühendislik Okulu'ndan, yüksek lisans düzeyinde mezun oldu. 1968'de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Nükleer Enerji Enstitüsü'nde ikinci yüksek lisans öğrenimini yaptı. İTÜ’de, 1982’de profesör oldu. İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, California Institute of Technology, İ.Ü. Mühendislik Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi, Brüksel Özgür Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Ünivertsitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim görevlerinde bulundu. Yarman halen Okan Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.