Soma'daki maden işçilerinin tazminatlarına dair maddenin kapsamı genişletildi

Soma'da işten çıkarılan maden işçilerinin tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesini öngören düzenlemenin kapsamı, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin itirazları sonucu genişletildi. 5 partinin ortak önergesiyle Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında işten çıkarılan işçiler de tazminatlarını alabilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin görüşmelerine başlandı.

Görüşmelerde söz alan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Soma'daki maden işçilerinin kıdem tazminatlarının ödenmesine ilişkin düzenleme hakkında konuştu. Kalaycı, gerek Soma ve Ermenek'te gerekse başka yerlerde rödövans sözleşmeleri kapsamında yer alan diğer ocaklarda çalışan işçilerin tazminatları konusunda da mutlaka bir çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu da düzenlemenin diğer maden işletmelerini kapsaması gerektiğini belirtti.

Katırcıoğlu, "Burada eksik olan şey şu: Rödövans sözleşmeleri sonucunda ortaya çıkan veya en azından o bağlamda söz konusu olan bu kıdem tazminatları meselesini sadece Soma'daki 3 maden işletmesini değil diğer maden işletmelerini de kapsaması lazım. Çünkü biliyorsunuz Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun (TKİ) rödövans sözleşmesiyle çalıştırdığı başka iş yerleri de var. Dolayısıyla oradaki hak kayıplarını da dikkate alan bir yerden bunu kurgulaması lazım fakat bunu bu maddede göremiyoruz" dedi.

'BU UYGULAMA ŞİRKETLERİN LEHİNE İŞLİYOR'

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma'da 2014 yılında yaşanan facianın oluşmasına sebebiyet veren şirket için tam bir cezasızlığın söz konusu olduğunu söyledi. Özel, bu kişilerin tutuklandıklarını ancak son af kanunundan da yararlandıklarını ve bir sene sonra tahliye olacaklarını ve kimsenin artık içerde olmayacağını belirtti.

Soma'da 301 madencinin öldüğünü hatırlatan Özel, "O zamanlarda 'Unutursak yüreğimiz kurusun, kalbimiz kurusun' diyen herkesin kendini sorgulaması lazım" diye konuştu.

Uyar Madencilik ve Soma AŞ'de toplam 3 bin 500 işçinin tazminatlarının verilmediğini dile getiren Özel, Uyar Madencilik'in 350 mağduru olduğunu ve onların sorunlarının çözülmediğini dile getirdi.

Ali Kandemir ve İdris Sarıkaya isimli işçilerden birinin iki gözünün birinin de iki ayağının olmadığını anlatan Özel, "Bu kanun Uyar'daki 350 kişiyi, Ali Kandemir ile İdris Sarıkaya'yı kapsamıyor. Komisyon aşamasında dediler ki: 'Bunu aşağıda önergeyle ekleriz ama biraz çalışalım.' Saatler Ali ile İdris'in aleyhine, Uyar Madencilik'in lehine işliyor" ifadelerini kullandı.

5 PARTİNİN ORTAK ÖNERGESİYLE MADDE DEĞİŞTİRİLDİ

CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin itirazları sonucu Soma'daki maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesine ilişkin düzenlemenin kapsamı genişletildi.

AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin ortak önergesiyle, Soma'da Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun taraf olduğu Maden Kanunu kapsamında imzalanmış rödövans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı kazası sonrasında kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde hizmet akdi sona erdirilen işçilerden, kıdem tazminatlarını veya iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatını alamayanların tazminatları, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu tarafından karşılanacak.

İŞÇİLERİN İKİ AY İÇİNDE TAZMİNATLARI ÖDENECEK

İşçilerin tazminatları, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na müracaat etmeleri halinde, müracaat tarihinden itibaren altı ay içinde ödenecek.

Yapılan ödeme nedeniyle Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, rödövans sözleşmesinin tarafı olan ilgili şirketler ile bu şirketlerden tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan tutar için kıdem tazminatına hak kazanılacak şekilde iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihten düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar görev yapmış yönetim kurulu üyelerine rücu edecek.

Önergenin kabul edilmesinin ardından siyasi parti temsilcileri söz alarak, değişiklikten dolayı teşekkür etti. (DUVAR-AA)