İstanbul Sözleşmesi tartışması: KEFEK Başkanı değişiyor

Bünyesinde “İstanbul Sözleşmesi’nin Uygulanması ve İzlenmesi Alt Komisyon” bulunan Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı değişiyor. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmaları "9 yıl sonra niye günah keçisi haline geldi?” diye eleştiren Komisyon Başkanı Canan Kalsın başka bir komisyonda görev alırken Kalsın’ın yerine Meclis Tarım Komisyonu sözcülüğü yapan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın getirilmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un İstanbul Sözleşmesi ile ilgili “İmzalanması yanlıştı”, “Nasıl imzalanmışsa, usulü yerine getirilerek çıkılır” sözlerinin ardından alevlenen tartışmada dikkat çekici bir görev değişimi yaşandı. İstanbul Sözleşmesi’nin izlenmesi için bünyesinde bir alt komisyon da kurulan Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) başkanı değişti.

Şiddet uygulayana karşı şiddete maruz kalanı koruma ve kollama amacı taşıyan İstanbul Sözleşmesi 2009 yılında kabul edildikten sonra tüm partilerin mutabakatıyla Meclis’ten geçerek 2011 yılında yürürlüğe girdi. 9 yıldır yürürlükte olan sözleşme için KEFEK bünyesinde “İstanbul Sözleşmesi’nin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Alt Komisyonu” kuruldu.

Bu süreçte sözleşmeyle ilgili başta sosyal medya olmak üzere, bazı basın yayın organlarında, sözleşmenin aileye zarar verdiği yönünde paylaşımlar yapılmaya, “zulüm” olarak nitelendirilen sözleşmeden çıkılması için çağrılar yapılmaya başlandı.

İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili tartışmalar büyürken Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği (KEFEK) Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Canan Kalsın sosyal medya hesabından eleştirilere yanıt verdi.

Türkiye’de hazırlanan ve İstanbul adı verilen sözleşmenin 9 yıldır yürürlükte olduğuna dikkat çeken Kalsın, “9 yılda ne değişti? 9 yıl sonra niye günah keçisi haline geldi? Bu kadar suç ve suçlunun olduğu bir yerde her şeyin suçlusu bir sözleşmeymiş gibi algılamak ve algılatmak hangi oyunun/algının ürünü?” diye sordu.

AK Partili Kalsın'dan İstanbul Sözleşmesi tepkisi: 9 yıl sonra niye günah keçisi haline geldi?AK Partili Kalsın'dan İstanbul Sözleşmesi tepkisi: 9 yıl sonra niye günah keçisi haline geldi?

KALSIN, AVRUPA BİRLİĞİ UYUM KOMİSYONU ÜYESİ OLDU

Kalsın’ın bu açıklamasından sonra geçtiğimiz hafta sonu Meclis’teki ihtisas komisyonu üyelikleri yeniden belirlendi. Meclis Genel Kurulu’nda okunarak kabul edilen yeni üye listesinde Kalsın’ın KEFEK’ten ayrıldığı görüldü. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana kadın çalışmaları içinde bir dizi görev üstlenen Kalsın’ın Meclis Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyeliğine seçildiği görüldü.

Edinilen bilgiye göre KEFEK Başkanlığına AK Parti Edirne Milletvekili, daha önce Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcülüğü görevi yapan ekonomist Fatma Aksal getirilecek.

Numan Kurtulmuş: İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanması yanlıştıNuman Kurtulmuş: İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanması yanlıştı