HDP ve MHP'nin Uygur tartışması: Çin'e savaş mı açalım?

Uygur Türkleriyle ilgili önergenin görüşmelerin HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve MHP'li Erkan Akçay arasında tartışma çıktı. Gergerlioğlu'nun "Cumhur İttifakı tek kelime eleştiri yapmıyor. Neden? 50 milyar dolar anlaşma var. Uygur Türklerini sattığını düşünüyoruz" sözleri üzerine Akçay, "Türkiye Cumhuriyeti elinden gelen gayreti de göstermektedir. Ne yapacağız? Çin’e savaş mı açacağız?" dedi. Oylama sonucunda önerge reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti, “Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi tarafından Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik uygulanan sistematik baskı, zulüm ve asimilasyon politikalarından kaynaklanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği önerge dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü.

İYİ Parti adına konuşan Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, "Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin çilelerine her geçen gün yeni çileler eklenmektedir. Dünya kamuoyu da hükümet de bunları görmezden gelmektedir. 5 Temmuz 2009 Urumçi Katliamı'nın 11’inci yıl dönümündeyiz. Biraz önce grup başkanvekilleri de aynı hatırlatmada bulundu, yine Srebrenitsa Katliamı'nın da cumartesi günü yıl dönümü. Dünyanın her tarafındaki katliamlara bakın, dünya bir şeyler söylerken maalesef Uygur Türklerine uygulanan katliamla ilgili hükümetimiz, Meclisimiz bir kınama bile yayınlayamamıştır" dedi.

AKÇAY: YARIN ÇİN'İ BASALIM MI, BEN HAZIRIM

"Bugün Amerika bile bunu, Doğu Türkistan’da yapılan zulmü kınamıştır, kınamayan parlamentolardan biri maalesef bizim parlamentomuzdur. Ümit ediyorum ki bundan sonra hiç olmazsa şu an veya bundan sonra bunu kınama fırsatımız olur diye düşünüyorum" diyen Yaşar, "Bu kürsüde 40 kişiyle Çin sarayını basan Kürşad’ın devamı olduğunu iddia eden arkadaşlarımız, esaret rüyası gören arkadaşlarımız, bütün siyasi partilerde var ama bu olayları duyup da hâlâ tepki göstermiyorsak hakikaten bizlerde de bir sorun olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bedri Yaşar'ın konuşmasını bitirmesinin ardından MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Yaşar Bey, yarın gidelim 40 kişi, basalım mı Çin’i? Hazır mısın?" dedi. Yaşar, "39 kişi lazım" karşılığını verirken Akçay, "Ben hazırım" diye konuştu.

GERGERLİOĞLU: ÇİN YETKİLİLERİ SORULARIMA CEVAP VEREMEDİ

HDP Grubu adına konuşma yapan Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Uygur Türklerinin durumunun kötü olduğunu ve 3 milyon kişinin kamplarda tutulduğunu söyledi.

Çok sayıda kişinin hapishanelerde işkenceyle öldüğünü belirten Gergerlioğlu, "Biz bunları uzun süredir takip ediyoruz. Genel Kurulda bu konu üzerine iki konuşma yaptım ve Çin Büyükelçiliği yetkilileri 2 defa bizi ziyaret ederek açıklama yapma ihtiyacı duydu. Kendilerine Çin zindanlarındaki 325 aydının halini sordum; cevap veremediler" dedi.

'50 MİLYAR DOLAR İÇİN UYGUR TÜRKLERİNİ SATTINIZ'

Türkiye ve Çin arasında geçen yıl 50 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandığını hatırlan Gergerlioğlu, şunları söyledi:

"Geçen sene temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Çin ziyaretinde bir anlaşma yapıldı, 50 milyar dolarlık bir anlaşma ve ondan sonra, Çin siyaseti konusunda tıs, ses seda yok. Cumhur İttifakı -AK Parti ve MHP- tek kelime eleştiri yapmıyor. Neden? 50 milyar dolar anlaşma var. Ve sonrası: Bir yıldır güya -o ziyarette belirlenmişti- bir Türk heyeti Çin’e giderek toplama kamplarını inceleyecekti; bir yıldır gitmiyor arkadaşlar. HDP olarak Kürtlerin de, Uygur Türklerinin de hakkını savunan bir partiyiz ve iktidarın Uygur Türklerini sattığını düşünüyoruz. AK Parti ve MHP’siyle, 50 milyar dolar için bu satışın gerçekleştiğini net bir şeklide söylüyorum. Varsa hamaset dışında bir sözleri cevap versinler."

AKÇAY: BU HADSİZ LAFLARI KINIYORUM

Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Gergerlioğlu'nun konuşmasını "hadsiz" olarak nitelendirdi.

Akçay, "Konuşmacının, kürsüde yaptığı bu hadsiz lafları iade ediyorum, reddediyorum ve kınıyorum. Kim kimi satmış? Utanmadan Çin’in yaptığı zulümlerle Türkiye’dekini aynı ölçüde değerlendiriyor. Yani, bu grup önerisinin bile ne kadar istismar edildiğini açıkça ortaya koyan görüşler ifade edildi burada. Türkiye Cumhuriyeti -biraz sonra, sıram geldiğinde konuşmamı da yapacağım- elinden gelen gayreti de göstermektedir. Ne yapacağız? Çin’e savaş mı açacağız? Yani, bu istismardan başka bir amaç taşımamaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ne demek '50 milyar dolar için sattı' demek. Türkiye Cumhuriyeti, dünyada insanlığın timsali bir ülkedir ve devlettir" diyen Akçay, "Tarih boyunca da böyledir, bugün itibarıyla da böyledir. Dünyadaki bu insani meselelere Türkiye kadar insani yaklaşan başka bir ikinci örnek ülke gösteremezsiniz" diye konuştu.

'SATAŞAN SENSİN HADSİZLİK YAPMA'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın sataşma gerekçesiyle söz istemesi üzerine tartışma yaşandı. Tartışma Meclis tutanaklarını şu şekilde yansıdı:

Recep Özel (AK Parti) - Sataşmadı ki ya. O sataştı cevap veriyor.

Erkan Akçay (MHP) - Hatibiniz sataştı, sataşan hatibiniz. Sayın Başkan, sataşma olmasına rağmen yerimden konuştum.

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Ben istiyorum efendim, sataşma var. Efendim, kürsüden istiyorum.

Meral Danış Beştaş (HDP) - Sayın Başkan, kavramlar çok açık ama.

Başkan - Buyurun…

Erkan Akçay (MHP) - Sataşan sensin, hadsizlik yapma!

'FETÖ KONTENJANINDAN MI KONUŞTURUYOR ACABA?'

Mustafa Hidayet Vahapoğlu (MHP) - FETÖ kontenjanı mı konuşturuyor acaba?

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Bakın, biz belgelerle konuşuruz.

Recep Özel (AK Parti) - Ne belgesi ya?

Erkan Akçay (MHP) - Bu, FETÖ politikasıdır.

Mustafa Hidayet Vahapoğlu (MHP) - FETÖ kontenjanı, FETÖ, FETÖ...

'TÜH SENİN YÜZÜNE'

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Ben Türkiye’nin Çin politikasını uzun yıllardır takip ediyorum ve belgelerle konuşuyorum, sizin gibi hamasetle değil.

Mustafa Hidayet Vahapoğlu (MHP) - Hamaset değil, iftira atıyorsun sen.

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Bakın, şu anda 50 milyar dolar için Uygur Türkleri gerçekten satılmıştır.

Erkan Akçay (MHP) - Tüh yüzüne senin!

'RAPORLARI İNCELEYEREK SÖYLÜYORUZ'

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Daha öncesinde Berat Albayrak’ın 3,6 milyar dolarlık aldığı kredi sonrasında Uygur Türkleri satılmıştı. Bakın, raporları inceleyerek biz bunları söylüyoruz, İnsan Hakları İzleme Derneğinin raporlarını inceleyerek söylüyoruz.

Mustafa Hidayet Vahapoğlu (MHP) - Hangi rapor, hangi?

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Birleşmiş Milletler “Kitlesel bir soykırım vardır." diyor ve sadece sadece üç kuruşluk ekonomik menfaatiniz için susuyorsunuz.

Mustafa Hidayet Vahapoğlu (MHP) - Amerika’nın sesi misin sen?

'ÜÇ KURUŞLUK MENFAAT İÇİN SUSUYORSUNUZ'

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Çin’deki uygulamalara üç kuruşluk menfaat için susuyorsunuz. Bakın, bir dakika dinleyin de ben sizinle belgelerle konuşayım. Çin zindanlarındaki bir insan Kayrat Samarkand ne diyor?

Metin Gündoğdu (AK Parti) - ABD’nin maşalığını yapıyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Bakın, ben belgelerle konuşuyorum, Çin zindanlarından bir belge, Kayrat Samarkand: “Sorgulama sırasında ağır işkence gördük. Ufacık hücrelerde çok sayıda insan bir arada tutulduk ve kimilerini intihara sürükleyen parti rejiminin acımasız uygulamalarına maruz kaldık.” diyor. Biz, Çin’de başörtüsünün yasaklandığını söylüyoruz. Türkiye’de başörtüsü istismarı yapanlar Çin’deki başörtüsü yasaklamasına karşı tek bir kelime etmiyor. Neden? Üç kuruş para için, utanın ya, utanın!

Mustafa Hidayet Vahapoğlu (MHP) - FETÖ kontenjanından vekil olanlar konuşamaz burada. FETÖ kontenjanı, FETÖ...

Erkan Akçay (MHP) - Sayın Başkan, bu konuşmacının ifadeleri provakatiftir. Çin ile Sincan Uygur Türklerinin haklarını, hukukunu savunmak değil burada Amerika Birleşik Devletleri’nin emperyal politikaları ve FETÖ ağzıyla bir provokasyona maruzdur, Türkiye Cumhuriyeti. Bu sözleri ancak bunu ifade eder.

Ömer Faruk Gergerlioğlu (HDP) - Başka inisiyatif var mı acaba?

Erkan Akçay (MHP) - Biz Çin’de, Doğu Türkistan’da, Çin’in yaptığı zulümler -o son birkaç yıldır yaptığı zulümler değil ki- elli yıldır, altmış yıldır, yetmiş yıldır yaşattığı zulümleri; ciğerinde, yüreğinde hisseden, bunu adeta varlık sebebi hâline getirmiş insanlarız biz. Hiç kimse bunu emperyal provokasyonların emeli doğrultusunda, bir propaganda ve provokasyon meselesi yapamaz ve yaptırtmayız.

Tartışmaların ardından oylanan önerge reddedildi. (HABER MERKEZİ)