'Çoklu baro' teklifinin kılık kıyafet maddesinde değişiklik

“Çoklu baro” teklifinin “Avukatlar mahkemelere cübbeyle çıkmak zorundadır. Kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” maddesine staj dönemi de eklendi. Maddeye “Avukatlara staj dönemi dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez” eklemesi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Avukatlık Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile büyükşehirlerde birden fazla baro kurulmasının önünü açan 28 maddelik kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri devam etti.

28 maddelik teklifin birinci bölümü üzerinde görüşmeler tamamlandı, 12 madde kabul edildi. Avukatların resmi kılık ve kıyafetini düzenleyen 7'nci maddede AK Parti ve MHP değişiklik önergesi verdi.

Teklifin söz konusu maddesinde “Avukatlar, mahkemelere Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle çıkmak zorundadır. Avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” deniliyordu.

TBB temsilcisi kılık kıyafetle ilgili sorunun uygulamada çözüldüğünü belirterek böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını savundu. CHP de maddeye itiraz etti, bu maddenin uygulamaya konulması halinde, şortla ya da parmak arası terlikle mahkemelere katılımların söz konusu olabileceğini öne sürdü.

İtirazlar üzerine AK Parti ve MHP Grup Başkanvekillerinin imzasıyla değişiklik önergesi verildi. “Avukatlar, mahkemelere Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle çıkmak zorundadır” ifadesinden sonra gelmek üzere maddeye, “Avukatlara staj dönemi dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez” eklemesi yapıldı.

Değişiklik önergesinin gerekçesinde, “Değişiklikle avukatlara, staj dönemi dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemeyeceği hükme bağlanmaktadır. Böylece serbest bir meslek olan avukatlık mesleği, niteliğine uygun olarak özgür şekilde icra edilebilecektir” denildi.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, değişiklik önergesi ile staj sırasında kılık kıyafetle ilgili yaşanabilecek bir sorunun da ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ama bunun CHP olarak dikkat çektikleri riski ortadan kaldırmadığını söyledi. (DUVAR)