HDP, RTÜK'le ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti

HDP'li Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, RTÜK'ün tarafsızlık ilkesine bağlı kalması gerektiğini belirtti. Önerge veren Beştaş ve Oluç, "RTÜK'ün, yandaş kanallarda üretilen nefret diline, kutuplaştırıcı üsluplara ve hatta silahlanma çağrılarına bile kayıtsız kalırken, muhalif medyanın üzerinde bir tehdit unsuru haline gelmesinin araştırılması" için komisyon kurulmasını teklif etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ceza verilen kanallarla ilgili TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

Önergede, RTÜK’ün tarafsızlık ilkesine bağlı kalması ve demokratik bir işleyişe sahip olması gerektiğine dikkat çekilerek, aksine iktidara muhalif olan medya üzerinde bir tehdit unsuru haline geldiği belirtildi.

RTÜK’ün muhalif medyada cezalar verdiği hatırlatılan önergede, "iktidara yakın olan kanallarda ise nefret söylemi, toplumu kutuplaştıran söylemler ve silahlanma çağrılarına" kayıtsız kalındığı ifade edildi.

'TOPLUMDAKİ PANİĞİ HABERLEŞTİRMEYE BİLE CEZA VERİLDİ'

Araştırma önergesinin gerekçesinde şu örneklere yer verildi:

"RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın hazırladığı rapora göre, Ocak 2019 ile 15 Mayıs 2020 tarihleri arasında, Halk TV, Tele 1, KRT ve Fox TV gibi iktidar partisine muhalif kanallara toplamda 36 ceza kesilmiştir. Pandemi döneminde, gece ilan edilen sokağa çıkma yasağının toplumda yarattığı paniği haberleştirdiği için bile televizyonlara ceza yağdırılmıştır. 1 Temmuz 2020 tarihinde açıklanan RTÜK kararına göre ise Halk TV ve Tele 1 TV’ye kurulun belirleyeceği tarihler arasında uygulanmak üzere 5 gün yayın durdurma cezası verilmiştir." denildi.

Gerekçede, “İktidara yandaş kanallarda üretilen nefret, karalama, hatta Sevda Noyan örneğinde görüldüğü gibi silahlanma çağrıları ya yaptırımsız bırakılmakta ya da kamuoyunda yükselen tepkiler nedeniyle alt sınırdan cezalandırılmaktadır" denildi.

'ŞAHİN'İN EMİR ALACAĞINI SÖYLEMESİ KURULUN VARLIK AMACINI YERLE BİR ETTİ'

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu’na atanması ve üst kurulda çalışırken başka bir kurumdan da maaş alıyor olmasının RTÜK’e ilişkin tartışmaları üst seviyelere taşıdığına işaret edilen önergede, şu tespitler yapıldı:

“Talimatlarla karar alınmadığını iddia eden Ebubekir Şahin, 'Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından talimat ve telkin olmadı ama olursa talimat ve telkinlerini emir telakki ederiz' şeklinde ifadeler kullanmıştır. Cumhurbaşkanının iktidar partisinin genel başkanı olduğu düşünülünce, RTÜK gibi anayasal bir kurumun başkanının bir kişiden gelen talimatları emir olarak kabul edeceğini beyan etmesi üst kurulun varlık amacını yerle bir etmektedir. Anayasal bir kurum olarak RTÜK'ün, yandaş kanallarda üretilen nefret diline, kutuplaştırıcı üsluplara ve hatta silahlanma çağrılarına bile kayıtsız kalırken, muhalif medyanın üzerinde bir tehdit unsuru haline gelmesinin araştırılması, demokratik işlerliğinin sağlanması amacıyla bir Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır." (ANKA)