Mustafa Şentop 3. turda Meclis Başkanı seçildi

TBMM Genel Kurulu, 5 adayın yarıştığı Meclis Başkanlığı seçimi için toplandı. TBMM İç Tüzüğü uyarınca seçim gizli oylama şeklinde dört tur olarak yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. İlk tur oylamaya 556 milletvekili katıldı. Mustafa Şentop 324, Haluk Koç 131, Erol Katırcıoğlu 50, İmam Hüseyin Filiz 34, Erkan Baş 9 oy aldı. Erkan Baş ikinci tur öncesi adaylıktan çekildi. İkinci turda da adaylar seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. Seçim 3. turda sonuçlandı. Mustafa Şentop 328 oyla yeniden Meclis Başkanı oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu başkanlık seçimi için toplandı. Seçimde, AK Parti'nin ikinci kez aday gösterdiği Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarışıyor. AK Parti adayını destekleyecek olan MHP ise aday göstermedi. AK Parti ayrıca tedbir amaçlı yedek aday olarak İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'i gösterdi. Güler aday gösterildikten iki saat sonra oturum başlayınca oylamaya geçilmeden önce dilekçe vererek adaylıktan çekildi.

AK Parti grubu seçim için Genel Kurul'a geniş katılım sağlarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da oylamada hazır bulundu.

TBMM İç Tüzüğü uyarınca seçim gizli oylama şeklinde dört tur olarak yapılacak. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

AK Parti’nin 291, MHP’nin 49 sandalyesi var. MHP aday çıkarmayacağını “Cumhur İttifakı”nın gereği olarak AK Parti'nin adayını destekleyeceğini açıkladı. Bu durumda 340 sandalyeye sahip olan Cumhur İttifakı adayının üçüncü turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İlk tur oylamaya 556 milletvekili katıldı. Şentop 324, Koç 131, Katırcıoğlu 50, Filiz 34, Baş 9 oy aldı.

İKİNCİ TURDA DA YETER SAYIYA ULAŞILAMADI

Erkan Baş ikinci tur öncesi adaylıktan çekildi.

İkinci turda da adaylar seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. Oylamaya 559 milletvekili katıldı. Şentop 329, Koç 133, Katırcıoğlu 53, Filiz 36 oy aldı. Geçersiz 7, 1 boş oy çıktı.

ŞENTOP 328 OYLA YENİDEN SEÇİLDİ 

Meclis Başkanlığı seçimi 3. turda sonuçlandı. Mustafa Şentop 328 oyla yeniden Meclis Başkanı oldu. TBMM Başkanlığı 3. tur oylamasına 557 vekil katıldı.

CHP adayı Haluk Koç 134 oy, İyi Parti adayı İmam Hüseyin Filiz 37 oy, HDP adayı Erol Katırcıoğlu 51 oy ve AKP adayı Mustafa Şentop 328 oy aldı. Oylamada 7 geçersiz oy çıktı.

Şentop yaptığı açıklamada, "Yüce Meclisin ve kıymetli milletvekillerinin destek ve takdiriyle seçildiğim bu şerefli görevi yürütürken, bu vazifeyi üstlendiğim süre zarfında, Türkiye'nin ali menfaatlerini, milletimizin hukukunu, sivil siyasetin ve demokrasimizin sıhhatini, yüce Meclisimizin izzet ve itibarını korumak için bütün gücümle çalışacağım ve uygulamalarım daima azami bir dikkatle bu istikamette olacaktır" dedi.

27. DÖNEM 3. SEÇİM

24 Haziran 2018 Genel Seçimleri sonrasında cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yapılmasıyla birlikte TBMM 27. Dönemi’nde AK Parti-MHP tarafından TBMM Başkanlığı’na en son Başbakanlık görevini yürüten Binali Yıldırım seçildi. Yıldırım, belediye Başkanlığına aday gösterilmesi üzerine 19 Şubat 2019’da TBMM Başkanlığı’ndan istifa etti. 2 yıl için seçilen Yıldırım'ın istifasının ardından kalan süre için seçim yapıldı. TBMM’de 24 Şubat 2019’da 542 milletvekilinin katılımıyla yapılan seçimin üçüncü turunda AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 336 oyla TBMM Başkanı seçildi. (DUVAR)