Komisyonda soyadıyla gönderme yapılan HDP'li Habip Eksik: Zorbalığı kabul etmedik, 'Eksik' kaldı

‘Çoklu baro’ teklifinin görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonu’nun Başkanvekili Yılmaz Tunç, konuşan HDP Milletvekili Habip Eksik’in soyadına ilişkin arka arkaya ‘eksik’ kelimesi üzerinden vurgu yaptı. Soyadı üzerinden espri yapılmaya çalışılmasına tepki gösteren HDP’li Eksik, “Soyadımın Eksik olması bu iktidarın daha önce Anadolu’da Kürt bölgelerinde yaptığı zulümle alakalıdır, hukuksuzlukla alakalıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Baroların yapısını değiştirmeyi ve birden fazla baro kurulmasını öngören yasa değişikliği teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. AK Parti ve MHP’nin destekliği değişikliğe dair Komisyon’da konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik teklife dair itirazlarını dile getirdi.

Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, HDP’li Eksik’in konuşmasının devam ettiği sırada, “Toparlayalım Sayın Eksik” dedi. On beş dakika konuşma süresi olduğunu hatırlatan Eksik’e yanıt veren Tunç bu kez, “Eksik süreyi tamamladınız, eksik süreyi tamamladınız. Eksik süre vardı…” ifadelerini kullandı.

Tunç’un “Eksik” vurgusuna tepki gösteren ve soyadı üzerinden “espri” yapılmaya çalışıldığını belirten HDP’li Habip Eksik, “Soyadımın Eksik olmasıyla ilgili espri yapmaya çalışıyorsunuz ama şunu özellikle belirteyim Sayın Başkan, soyadımın Eksik olması bu iktidarın daha önce Anadolu’da Kürt bölgelerinde yaptığı zulümle alakalıdır, hukuksuzlukla alakalıdır. O konuda da sizi menediyorum, açıkça söyleyeyim” dedi. Habip Eksik’in sözlerinin ardından Komisyon’daki görüşmelere devam edildi.

‘BEN SOYADIMLA GURUR DUYUYORUM’

Görüşmelerin ilerleyen dakikalarında, CHP Milletvekili Polat Şaroğlu’nun teklife ilişkin sözlerinin ardından Komisyon Başkanvekili Yılmaz Tunç bu kez HDP’li Eksik’e yönelik, “Sayın Habip Bey, hiç eksik olmuyorsun sen de. Sayın Habip Eksik, buyurun” ifadelerini kullandı.

Tunç’un bu ifadesine de tepki gösteren ve “En iyisi ben o meseleyi anlatayım, siz de kurtulun, ben de kurtulayım” diyen HDP’li Habip Eksik, soyadına ilişkin geçmişteki süreci şu sözlerle anlattı:

“Biliyorsunuz, bizim bölgemizde soyadı kanunu çıkarıldığı zaman herkese asimilasyonun bir parçası olarak Asiltürk, Türk, Soytürk, Türkoğlu, bilmem ne gibi asimilasyonu amaçlayan soyadları dayatıldı ve bu insanların köklerinden kopartılması istendi. Benim de dedem Use Bıro, ‘Ben bu zorbalığı kabul etmiyorum, verdiğiniz soyadını da almıyorum’ diyerek tepki koymuştur ve soyadını almamıştır. Tabii, Use Bıro’dan çekindikleri için karşısına da sürekli ‘eksik, eksik, eksik’ yazmışlar ve neticesinde de soyadımız ‘Eksik’ olarak kalmış. Şimdi, ben şöyle söyleyeyim, ben soyadımla gurur duyuyorum çünkü bu soyadı sizin gibi zorba iktidarların öyle söyleyeyim, AKP gibi zorba iktidarların bölgede asimilasyonu, kültürel soykırımı hedeflemesinden dolayı benim dedemin orada kabul etmemesinden kaynaklı bir soyadıdır ve ömrümün sonuna kadar da gururla taşıyacağım.”