Duvar Arkası: İktidar 189 imzayla gelen çoklu baro önerisini savunmadı

189 imzayla TBMM gündemine gelen çoklu baro için AK Parti ve MHP sadece 5 konuşma yaptı... Halk TV ve Tele 1'e verilen kapatma cezası CHP kurultayına mı denk gelecek? Meclis bahçesi nasıl 'ofis' oldu? CHP'li vekilin İYİ Partili vekille 'ortaklık' hesabı... Dört partiden alkış alan cağ kebabı açıklaması... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

ÇOKLU BAROYU SAVUNMADILAR: 189 İMZA, 5 KONUŞMA

AK Parti ve MHP Grup Başkanvekilleri ile 182 milletvekilinin imza koyduğu “Çoklu Baro” teklifi büyük tepkiye yol açtı. Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıktığı teklife CHP, HDP ve İYİ Parti de “hayır” dedi. Buna karşın Meclis’e sunulan teklif Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Ancak AK Parti ve MHP’nin tüm itirazlara karşın ısrarla çıkarmak istediği düzenlemenin görüşmelerinde çok fazla söz almaması dikkat çekti. AK Parti adına tek konuşmayı, teklife imza atan milletvekillerinden Grup Başkanvekili Cahit Özkan yaptı. Özkan teklifle ilgili sunumunda, “Suyun kaynama derecesinden suyun kaldırma gücüne, yer çekimine kadar, bunlar nasıl matematik kuralları kadar netse, biz de 'De lege feranda' anlamında en ideal hukuku ortaya çıkarmak, bu anlamda da avukatlık mesleğinin, siyasi tartışmalardan öte evrensel ilkelere en yatkın bir şekilde hayat geçmesini sağlamayı uygun gördük” dedi. Teklife imza koyan MHP adına da Grup Başkanvekili Levent Bülbül konuştu. Bunun dışında teklifin geneli üzerinde görüşmelerde MHP adına Komisyon Üyesi Halil Öztürk söz alırken AK Parti grubundan konuşan olmadı. Görüşmelerin 3 gününde AK Parti Milletvekilleri Ramazan Can ve Abdullah Güler usul tartışmasında, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ise anayasaya aykırılık iddialarında kısa sürelerle söz aldı. Maddeler üzerinde konuşulurken de sadece AK Parti Grup Başkanvekilleri Cahit Özkan, Bülent Turan'dan ve MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül'den birer kez eleştirilerle ilgili kısa açıklamalar geldi. CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarından 3 günde yaklaşık 90 milletvekili konuşma yaptı. AK Parti milletvekilleri ise sadece konuşmalar sırasında sataşmalarda bulundu. AK Parti ve MHP cephesinden konuşma yapılmamasını komisyonun daha fazla uzamaması için “usul ekonomisi” ile açıklanırken muhalefet partilerinden “teklifi savunamıyorlar” yorumları yapıldı.

HALK TV VE TELE 1 NE ZAMAN KAPATILACAK?

RTÜK’ün TELE 1 ve Halk TV'ye verdiği 5 günlük ekran karartma cezası “muhalif kanalların sesini kesmeye dönük bir operasyon” olarak değerlendirildi. Benzer bir ceza verilmesi durumunda tamamen kapatılma riski ile karşı karşıya kalacak iki kanalla ilgili kararın ne zaman uygulanacağı henüz belli değil. RTÜK mevzuatına göre gerekçeli kararın açıklanmasının ardından idare 5 günlük yasağın ne zaman uygulanacağı ile ilgili bir tarih açıklayacak. RTÜK’ün verdiği kararı "muhalefete dönük bir ceza" olarak yorumlayanlara göre kapatma kararı CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nın yapılacağı 25-26 Temmuz’u da içine alan bir tarih diliminde uygulanırsa bu sürpriz olmayacak.

MECLİS BAHÇESİ OFİS OLDU

Sağlık Bakanlığı'nın son açıklamalarına göre en çok vaka artışının yaşandığı 5 il arasında Ankara da bulunuyor. Sadece son iki hafta içinde Meclis'te aralarında 4 milletvekilinin bulunduğu 10’un üzerinde yeni vaka tespit edildi. AK Parti grup yönetiminin olduğu kat neredeyse tamamen karantina altına alındı. Grup Başkanvekillerinin odaları dezenfekte edilmek için boşaltılırken birçok noktada ilaçlama yapıldı. Sağlık Bakanlığı'nın “Hayat Eve Sığar” uygulamasında da en riskli yerler arasında gösterilen Meclis'te yaşanan bu durum nedeniyle ek tedbirler alındı, personel sayısı azaltıldı, vardiya sistemi genişletildi. Bu arada ofisleri en az iki gün boşaltılan bazı grup başkanvekilleri de gündem yoğun olduğu için ayrılamadıkları Meclis'te bahçeyi ofis yaptı. Meclis iktidar kulisinin bahçesini “ofis” olarak kullanmak zorunda kalan bazı yöneticiler görüşmelerini ve ziyaretçilerini de Meclis bahçesinde kabul etti.

KONUŞMA SÜRESİNDE ORTAKLIK HESABI

Siyaset gündeminin en önemli başlıklarından biri “çoklu baro” getiren kanun teklifi. Baroların ve muhalefet partilerinin sert tepki gösterdiği teklif, korona vakalarının arttığı Meclis’te saatlerce süren komisyon görüşmelerinde müzakere edildi. Meclis Adalet Komisyonu toplantısına sadece komisyon üyeleri değil, teklife karşı çıkan muhalefet partilerinden 100’ün üzerinde milletvekili katıldı. Konuşma süreleriyle ilgili sık sık tartışma yaşanan komisyonda ilginç pazarlıklar da oldu. Oturuma Başkanlık eden AK Parti Milletvekili Gülay Samancı, komisyon üyesi olmadığı için daha kısa konuşma hakkı verilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’yı sözünün uzaması üzerine uyardı. Kendisinden hemen önce konuşan komisyon üyesi milletvekilini işaret eden Kaya ise, “Şimdi, İYİ Parti konuşmacısı arkadaşımız on dakika konuştu. Biz ortağız, onun on dakikasını da bana verirsiniz, orada bir problem olmaz” dedi. Oturum Başkanı Samancı, “Yani o kadar da ortaklığı artırmasak diyorum arkadaşlar” dese de Kaya konuşmasına devam etti...

DÖRT PARTİDEN CAĞ KEBABI ALKIŞI

Meclis Genel Kurulu her zaman 3 milletvekilinin gündem dışı konuşmasıyla açılır. Bu hafta söz isteyen milletvekillerinden biri de Erzurum'un ve ilçelerinin yaz aylarında turizme katkılarını anlatmak isteyen AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'di. Aydemir, Erzurum’da hem kış hem de yaz turizmi olanaklarından bahsetti, ayrıca kentin tarihi yapısıyla kültür turizmi fırsatı sunduğunu anlattı. Tüm milletvekillerini Erzurum’u ziyaret etmeye davet eden Aydemir, Ovit Tüneli sayesinde “Denizden istifade etmek istiyorum” diyenlerin de Erzurum'a gelebileceğini söyledi. Milletvekillerinden “Cağ kebabından bahsetmediniz” uyarısı gelince ise Aydemir, “Hepinize cağ kebabı ikram etmeyi de burada taahhüt ediyorum” yanıtını verdi. Aydemir’in cağ kebabı sözlerine AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti milletvekillerinden alkış geldi.