Zengin: Bu ülkede AK Parti gelene kadar 'kadın' kelimesinin adı yoktu

TBMM'de, HDP'nin "kadına şiddetin araştırılması" konusunda verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi. HDP'li Koçyiğit, "AKP'nin 15 yaşından küçük çocuklara tecavüz edenleri, tecavüz edilenlerle evlendirmeye dönük bir taslağı var ve toplumsal ortamı hazırlamak için algılar yaratıyorlar," dedi. AK Partili Zengin ise "bunun vatandaşın talebi" olduğunu belirterek, "Bu ülkede AK Parti gelene kadar 'kadın' kelimesinin adı yoktu Türkiye’de. HDP kadınları bizden daha fazla savunacak en son partidir" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin "kadına şiddetin araştırılması" ile CHP'nin "Çukurova'da tarımsal üretimdeki sorunların tespiti" konusunda verdiği araştırma önergelerinin gündeme alınması önerileri kabul edilmedi.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, partisinin grup önerisi üzerinde söz alarak, son dönemde kadın cinayetleri, kadına şiddet ve kadın intiharlarında artış yaşandığını söyledi.

Taşdemir, yılın ilk üç ayında 66 kadının öldürüldüğünü, 31 kadının taciz edildiğini, 145 kadına şiddet uygulandığını dile getirerek, kadına şiddetin pandemi sürecinde yüzde 30'lara vardığını ifade etti.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, kadın cinayetlerinin önlenmesi için her yolu denediklerini belirterek, "Gerek Meclis'te gerekse sivil toplum örgütleriyle her platformda sesimizi duyurmaya çalıştık ama duymadınız." dedi.

Konuya ilişkin 27. Dönem'de 50 araştırma önergesi, 834 soru önergesi, 29 kanun teklifi verildiğini anımsatan Cesur, "Hepsini reddettiniz. Ben bugün susmaya karar verdim." diyerek, kürsüden kadın cinayetleri ve kadına şiddet istatistiklerinin yer aldığı pankartları gösterdi.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, sivil toplum örgütlerinin hazırladığı rapora göre mayısta en az 23 kadının ölümünün, basına "şüpheli" olarak geçtiğini ifade etti.

Karaca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kadınlara ilişkin söz konusu verileri kayıtlarında tutmadığını ve verdikleri soru önergelerine, bilgi edinme taleplerine yanıt vermediğini savundu.

AK PARTİ'DEN KADINA ŞİDDETE 'TERÖR' YANITI

AK Parti İstanbul Milletvekili İffet Polat, AK Parti iktidarında kadına şiddeti önlemek için çaba harcadıklarını, harcamaya devam ettiklerini belirtti.

Kadına şiddetin, toplum tarafından ortak sorun olarak kabul edilmesi ve çözümü yolunda gayret gösterilmesi gereken bir mesele olduğuna değinen Polat, şöyle devam etti:

"Biz kadına şiddeti sıfıra indirmek için çaba içindeyken her kadın cinayetini, hükümeti ve devleti köşeye sıkıştırma malzemesi yapanların da asla samimi olmadığını düşünüyoruz. Tam bu noktada, dağa kaçırılıp teröre kurban edilen genç kızlarımızı ve kadınlarımızı da unutmamak gerekir. Bu da kadına şiddetin başka bir yönüdür. Bununla da mücadeleyi sürdürüyoruz. Dağa kaçırılan, teröristlere peşkeş çekilen kızlarımızın, kadınlarımızın hakkını savunmayıp kadına şiddet mevzusunda timsah gözyaşı dökenleri de samimi bulmuyoruz."

Bunun üzerine yerinden söz alan HDP'li Taşdemir, Polat'a, "Kadına şiddet politiktir. Bu ülkeyi 18 yıldır siz yönetiyorsunuz, kadına yönelik şiddette de siz sorumlusunuz. Elbette ki bunun hesabını da siz vereceksiniz," karşılığını verdi.

'EVLİLİĞİ KURTARMA ADINA TECAVÜZÜ YASALAŞTIRMAMANIN YOLUNU AÇIYORLAR'

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "AKP'nin 15 yaşından küçük çocuklara tecavüz edenleri, tecavüz edilenlerle evlendirmeye dönük bir taslağı var ve toplumsal ortamı hazırlamak için algılar yaratıyorlar. Adının önünde profesör yazanları sabah akşam televizyona çıkarıp 'evliliği kurtarma' adı altında aslında tecavüzü resmileştirmenin, yasallaştırmanın yolunu da açmış oluyorlar," diye konuştu.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, uzun zamandır "kadınlar üzerinden terörün legalize edilmesiyle" ilgili özel bir gayret olduğunu belirtti.

'BU VATANDAŞIN KENDİ TALEBİ'

Koçyiğit'in, "tecavüzü resmileştirme" iddiasına cevap veren Zengin, şunları kaydetti:

"Bunu kaldıran bizleriz. Türkiye'de kimin ne derdi varsa TBMM'ye geliyor. Roman kardeşlerimiz yok mu? CHP'yi ziyaret etmedi mi? Roman milletvekilleriniz her gün size söylemiyorlar mı? HDP'yi ziyaret etmedi mi? İYİ Parti'yi, MHP'yi ziyaret etmedi mi kardeşlerimiz? Bu insanlar, şu anda resmi olarak evli. 286 insandan bahsediyoruz. Resmi evli bu insanlar ve eşleri hapishanedeyken halen evlat sahibi olmaya devam ediyorlar. Yani bu talep kimin talebidir? Bizim talebimiz mi? Vatandaşın kendi talebi.

Ekranlarda konuşan herkesin hamisi değiliz. AK Parti olarak kendi fikriyatımız vardır. Kendi meselelerimizi de kendi milletvekillerimiz, arkadaşlarımız üzerinden çıkar, anlatırız ama bu konuyu çarpıtacaksınız, kadın meselesini baş tacıymış gibi göstereceksiniz ama bir taraftan da kadınlar üzerinden terörü legalize etmeye çalışacaksınız. Biz de buna müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir derneğin, ister kadın derneği ister genç derneği ne olursa olsun, terörün zemini, tohum atması için kullanılmasına da müsaade etmeyeceğiz."

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Zengin'e, "AK Parti, bunun birinci dereceden müsebbibidir ya da HDP birinci dereceden müsebbibidir diye bir tartışma anlamsız olur çünkü toplumsal bir sorunla karşı karşıyayız. Bu yüzden de hepimizin, konuyu bu gözlükle, bu anlayışla tartışmamız gerekiyor," karşılığını verdi.

'BU ÜLKEDE AK PARTİ GELENE KADAR 'KADIN' KELİMESİNİN ADI YOKTU'

HDP'li Koçyiğit'in, "Taslağınız basına sızdı. Taslağı hazırlayıp duruyorsunuz sonra inkar ediyorsunuz." demesi üzerine, AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, "Bir konuya kaç kez cevap verilecek? Yeter artık nedir bu tecavüz meselesi? Böyle bir şey olamaz," ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin ise "Bu ülkede AK Parti gelene kadar 'kadın' kelimesinin adı yoktu Türkiye’de. Siz kadınları bizden daha çok mu tutuyorsunuz? HDP kadınları bizden daha fazla savunacak en son partidir" diyerek şunları söyledi:

“Bu ülkede AK Parti gelene kadar kadın kelimesinin adı yoktu Türkiye’de. Partimizin daha evvel yaptığı kadın kongresinde şunu söylemiştim. Eğer Türkçe’de kelimelerin dişisi, erili olsaydı bir kadın kelimesi olurdu. AK Parti’yi inşa eden kadınlardır. O yüzden ben, kadın, erkek arkadaşlarımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız biz yaptığımız çalışmalarda kadınların hayatını kolaylaştırmak için gayret ediyoruz.

Sosyal güvenlikten, sağlık hizmetine aile politikalarımızda önce kadın vardır. Türkiye’de cinayetler gibi problemler var mıdır? Vardır… Bunu da çözmek için uğraşıyoruz Önümüzdeki günlerde bu konuda kanunların daha işler haline gelmesi için gayet sarf ediyoruz. Şu Meclis’te ortaklaşacağız bir konu varsa kadın meselesidir. Siz kadınları bizden daha çok mu tutuyorsunuz? HDP kadınları bizden daha fazla savunacak en son partidir.”

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi. (HABER MERKEZİ-AA)