Mülteci raporuna itiraz: İktidarın politikalarını aklama beyannamesi

TBMM Göç Komisyonu, Türkiye'nin mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişini engellememe kararı sonrası yaşananlarla ilgili rapor hazırladı. Rapora şerh koyan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye'nin mültecileri Avrupa ülkelerine karşı bir koz olarak kullandığını, raporun ise iktidarın politikalarını aklama beyannamesi gibi olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Göç ve Uyum Alt Komisyonu, Türkiye-Yunanistan Sınır Bölgesindeki Sığınmacı Geçişlerinin Yerinde İncelenmesine İlişkin Taslak Raporu görüştü. Başkanlığını AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun yaptığı komisyonda Türkiye'nin, 28 Şubat'ta mültecilerin ülkeyi terk etme hakkını engellememe yönünde aldığı kararın sonuçları konuşuldu.

'İNSANİ OLMAYAN BİR TUTUM SÖZ KONUSUYDU'

Atay Uslu, komisyonun sınırda yaptığı gözlemlerden oluşan taslak raporun hazırlandığını ifade ederek, rapora ilişkin şu bilgileri verdi:

“Orada gördük ki sığınmacılara karşı insani olmayan bir tutum söz konusuydu. Yalnızca gaz bombaları değil, gerçek mermilerin de kullanıldığını gördük. İlk defa belki de sığınmacılara gerçek mermiler sıkıldı ve ölümlerine sebep oldular. Yine, yaptığımız yerinde incelemelerde, toplam olarak üç sığınmacının hayatını kaybettiğini incelemiştik. Suriyeli bir sığınmacı da karşıya geçtikten sonra gerçek mermilerle hayatını kaybetmişti. Onun bir arkadaşıyla da yerinde mülakat yaptık, arkadaşı, 'Kadın ve çocuklarla beraberdik. Yunan güvenlik kuvvetlerinin bize gerçek mermilerle ateş etmeyeceğini düşündük ama maalesef gerçek mermilerle ateş ettiler ve arkadaşımız öldü' demişti. Yunanistan, sığınma hakkını ihlal etmiştir. Sığınmacılar asla sorunların kaynağı değil; ortada bir sorun var, sorunun mağdurları sığınmacılar."

'PANDEMİDE 14 GÜNLÜK KARANTİNAYA ALINDILAR'

O süreçte yaklaşık 150 bin sığınmacının Türkiye'yi terk ederek Avrupa’ya geçtiğini belirten Uslu, şunları ifade etti: “Biz ziyaretimizde, yaklaşık 5 bin sığınmacının kapıda beklemekte olduğunu gördük. Bu 5 bin sığınmacı, tabii, pandemi sürecinde ne oldu? Ben daha sonra onu da araştırdım, Komisyonumuza da bilgi vereyim. Pandemi ortaya çıkınca, tabii, geçişlerde kapılar açılmayınca, bunlar Göç İdaresi tarafından önce geri gönderme merkezlerine alındılar ve on dört günlük karantinaya tabi tutuldular. Hepsi tamamen bölgeden otobüslerle -ayrılmak isteyenler tabii ki alındı,- geri gönderme merkezlerinde tutuldu, geri gönderme merkezlerinde on dört günlük karantina süreci sonunda da daha önce yaşadıkları illere tekrar dönüşleri sağlandı."

HDP'Lİ GERGERLİOĞLU: SINIRDA KURBAN EDİLDİLER

Komisyon raporunu eleştiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Pazarkule Sınır Kapısı'nda yaptıkları incelemenin detaylarını şu sözlerle anlattı:

“Biz sınıra 4 Mat'ta gittik. Salgın da 11 Mart'ta başladı. Salgının göbeğinde aslında bu insanları sınıra sürmüşsünüz, çok çok tehlikeli bir şey. O dönem Akyurt Geri Gönderme Merkezinde devletin otobüsleri göçmenleri doldurup doldurup Edirne’ye götürdü. Biz inceleme yapmak için Pazarkule’ye gittik. Pazarkule’ye vardığımızda ortalık bir kargaşa yeriydi, insanlar yaralanmıştı, kan revan içindeydi. İnsanlar orada kurban ediliyordu adeta. Karşı taraftan ateş açılıyor ve oradaki gariban göçmenler ölüyor veya yaralanıyordu.”

Türkiye'nin mültecileri Avrupa ülkelerine karşı bir koz olarak kullandığını savunan Ömer Faruk Gergerlioğlu, taslak raporun iktidarın savunma raporu gibi olduğunu, raporda devamlı siyasi ifadelere yer verildiğini vurguladı. Gergerlioğlu, “Bu bir insan hakları raporu; iktidarı savunma, politikalarını aklama raporu değil. Sığınmacılar Avrupa’ya karşı bir koz olarak kullanıldı, kurban edildi. Rapor, âdeta bir iktidar açıklaması, beyannamesi gibi seyrediyor. Çok eksikler ve yanlışlar var. Biz şerh koyacağız” ifadelerine yer verdi.