'Bahçeli'nin açıklamaları seçimde şaibeyi çağrıştırıyor'

Siyasette “erken seçim” tartışmaları bitmiyor. İktidar kanadından “erken seçim yok” açıklamaları gelirken, partisinin kurultay tarihini açıklayan MHP lideri Devlet Bahçeli, “MHP algı operasyonlarına aldırış etmeden Cumhur İttifakı’nın itibar ve iradesiyle zamanında yapılacak seçimlere hazırlanacak, şeytana da külahını ters giydirecektir” dedi. “Erken seçim” iddiasını iktidarın gündeme getirdiğini ve bu iddiaları yine iktidarın reddettiğini belirten CHP Genel Başkanı Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 'Bahçeli’nin açıklamalarının ilk seçimlerde şaibeyi çağrıştırdığını' savundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’de etkin görevler üstlenmiş eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan’ın kurduğu yeni partilere karşı milletvekili transfer yasağını da içinde barındıran seçim ve siyasi partiler kanununda değişiklik hazırlığı erken seçim tartışmalarını da beraberinde getirdi. Her ne kadar iktidar kanadından arka arkaya "erken seçim olmayacak" açıklamaları gelse de yeni kurulan partiler seçime girme yeterliliğini sağlamak için teşkilatlanma çalışmalarına hız verdi.

Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kamuoyu araştırma şirketlerine de tepki göstererek yaptığı, "MHP algı operasyonlarına aldırış etmeden Cumhur İttifakı’nın itibar ve iradesiyle zamanında yapılacak seçimlere hazırlanacak, şeytana da külahını ters giydirecektir" açıklaması CHP de seçim için özel hazırlık olarak yorumlandı. CHP Genel Başkanı Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, bu ifadelerin ilk seçimlerde şaibelerin olacağını, bunun hazırlıklarının yapıldığını çağrıştırdığını savundu.

'CUMHUR İTTİFAKI'NIN YAPTIĞI İÇİ BOŞ BİR STRATEJİ'

Siyaset, ekonomi, iç ve dış gelişmelerle ilgili haftalık değerlendirme raporu hazırlayan CHP’li Toprak, son dönemde sık sık gündeme gelen “erken seçim” tartışmalarına da raporunda yer verdi. Cumhur İttifakı’nın bir yandan sürekli erken seçimi gündeme getirdiğini, ardından da seçimlerin 2023’te yapılacağına dönük açıklamalar yaptığını belirten Toprak’a göre bu durum, “Gelecek seçimde şaibeyi” akıllara getiriyor. Muhalefetin erken seçim talebinin bulunmadığını, bunu hayata geçirecek sayısal yeterliliğe de sahip olmadığını belirten Toprak, Cumhur İttifakı tarafından seçimin gündeme getirilmesini, “İçi boş bir siyasi strateji” sözleriyle yorumladı.

MHP lideri Bahçeli’nin, partisinin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı’nın 14 Mart 2021 tarihinde yapılacağını duyurduğu açıklamasında kaydettiği, “Milliyetçi Hareket Partisi algı operasyonlarına, batakhaneye dönen sosyal medya oyunlarına, ısmarlama ve ipotekli kamuoyu araştırma şirketlerine aldırış etmeden Cumhur İttifakı’nın itibar ve iradesiyle zamanında yapılacak seçimlere hazırlanacak, şeytana da külahını ters giydirecektir” açıklamasını hatırlayan Toprak şunları kaydetti: "Cumhur İttifakı'nın itibar ve iradesiyle zamanında yapılacak seçimlere hazırlanacak, şeytana da külahını ters giydirecek’ ifadeleri bugünden yapılacak ilk seçimlerde şaibelerin olacağı, bunun hazırlıklarının yapıldığını çağrıştırmaktadır."

'TEHDİDE VARAN AÇIKLAMALAR KAYGILARIN ARTTIĞINA İŞARET'

Kamuoyu araştırma şirketlerine yönelik iktidar kanadından yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirten Toprak raporunda, "Anket sonuçları hoşumuza gitmeyebilir, yanlış ya da yanlı bulabilirsiniz ancak bunun karşılığı bu kuruluşları ve yöneticilerini tehdit ve hakaretlere boğmak, satılmışlıkla suçlamak olmamalıdır. Demokrasilerin temel taşı olan seçimlerin ülkeye ihanet, ya da seçim talep etmenin bozgunculuk, münafıklık olarak nitelendirilmesi, demokratik siyasi rekabette yeri olmayan bir söylemdir. Kaldı ki erken seçim tartışmalarını gündeme taşıyan da gündemde olmadığını söyleyip yalanlayan da Cumhur İttifakı’nın kendisidir. Anketlere, kamuoyu araştırma şirketlerine yönelik sert ve tehdide varan açıklamalar, iktidar koalisyonunda kaygıların arttığını işaret etmektedir" ifadelerine yer verdi.

ERKEN SEÇİME DAİR İKTİDAR KANADI NE DEDİ?

Mayıs ayı sonunda partisinin 81 il teşkilatı ile video konferans yöntemiyle bayramlaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzde hem programlarımızı uygulamak hem milletimizle gönül bağımızı güçlendirmek için 3 yıllık bir vakit var" dedi, bu ifadeler “erken seçim” tartışmasına cevap olarak yorumlandı. Haziran ayı başında bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, "Erken seçimin konuşulması için rasyonel şartların olması gerekir. Türkiye, bugün itibarıyla erken seçim şartlarına sahip değildir. Türkiye’de erken seçim olmayacaktır, çok net bir şekilde söylüyorum" ifadelerini kullandı.