CHP'li vekillere 217 dava

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, cumhurbaşkanına hakaret yasa maddesinin suistimal edildiğini belirterek, "Siyasi rakibimize yöneltilen her eleştiri dava konusu oluyor. Bu durum yargı eliyle siyasete müdahaledir. Bu yasa maddesinden yargılanıp mahkum olan kişi sayısı, Demirel dönemine kıyasla 80 kat arttı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, cumhurbaşkanına hakaret suçunun ceza yasasından çıkarılması çağrısı yaptı. Söz konusu maddenin, parlamenter sistemlerde tarafsız cumhurbaşkanı için hazırlanmış bir düzenleme olduğunu belirten Özel  "Bugünkü sisteme göre değildir ve kaldırılmalıdır" dedi.

CHP’li 95 Milletvekili hakkında 217 soruşturma açıldı ve fezlekeler dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle TBMM’ye gönderildi. Bu dosyalardan 141’i “Cumhurbaşkanına hakaret’’ iddiasını içeriyor. Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Özel, söz konusu uygulamayı eleştirerek, "Siyasi rakibimize yöneltilen her eleştiri dava konusu oluyor. Bu durum yargı eliyle siyasete müdahaledir'' dedi.

Bu yasa maddesinin suistimal edildiğini belirten Özel, şu açıklamayı yaptı: Demirel döneminde 71, Necdet Sezer döneminde 82, Abdullah Gül döneminde 233 kişi cumhurbaşkanına hakaret iddiası ile yargılanıp mahkum oldu. Erdoğan döneminde ise bu rakam 5 bin 683'e yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Bu yasa maddesinden yargılanıp mahkum olan kişi sayısı, Demirel dönemine kıyasla 80 kat arttı."