TBMM Başkanlığı, ‘Dersim Tertelesi’ ifadesini ‘kaba ve yaralayıcı’ bulup önergeyi reddetti

Dersim halkının ‘tertele’ diye de nitelediği katliamların 83’üncü yılında Meclis araştırması isteyen HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın önergesi ‘kaba ve yaralayıcı’ denilerek iade edildi. TBMM Başkanlığı’nın ‘kaba ve yaralayıcı’ olarak nitelediği ifade ise önergenin birçok yerinde geçen ‘Dersim Tertelesi’ ifadesi oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın 4 Mayıs 2020 tarihinde verdiği ‘Dersim Katliamı’na ilişkin Meclis araştırma önergesi, TBMM Başkanlığı tarafından “kaba ve yaralayıcı” olarak nitelendirilerek iade edildi.

‘Dersim Tertelesi’nin üzerinden 83 yıl geçtiğini belirterek, sebep ve sonuçlarının ortaya çıkarılması, yaşanan can kayıpları ve mağdurların yaşadıkları yıkımın tüm boyutlarıyla irdelenmesini talep eden Beştaş’ın önergesinin iade edilmesine gerekçe olarak ise önergenin birçok yerinde geçen ‘Dersim Tertelesi’ ifadesi gösterildi.

ÖNERGEDEKİ TÜM ‘DERSİM TERTELESİ’ İFADELERİ İŞARET EDİLDİ

“1937-1938 yıllarında Tunceli’de gerçekleşen olayların araştırılması amacıyla vermiş olduğunuz ilgili Meclis araştırması önergesi başkanlığımızca incelenmiştir” ifadelerine yer verilerek TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından iade edilen önergenin giriş bölümünde yer alan, “Üzerinden 83 yıl geçen Dersim Tertelesinin” ifadesi, önergenin gerekçe kısmının ikinci paragrafında yer alan ,“Kuşkusuz bu elim hadiselerden birisi de Dersim Tertelesidir” ve “Resmi verilere göre Dersim Tertelesi esnasında 13 bin 160 kişi öldürülmüş ve 11 bin 818 kişi de batı illerine sürgüne gönderilmiştir” ifadeleri “kaba ve yaralayıcı” olarak nitelendirildi.

Meclis Başkanlığı’nın “kaba ve yaralayıcı” olarak nitelediği önergedeki diğer ifadeler ve bölümleri ise şu şekilde sıralandı:

ÜÇÜNCÜ PARAGRAF: Dersim Tertelesi ve devamında süregiden buna benzer hadiseler, saldırılar ve cinayetler bir bütünlük arz etmekte ve geçmişte yaşanan bu yıkımların araştırılmaması gelecekte benzer olayların yaşanacağı kaygısını ülke halklarına her daim yaşatmaktadır.

DÖRDÜNCÜ PARAGRAF: Dersim Tertelesi yarattığı yıkım ve can kayıplarının çokluğu ile birlikte nazara alındığında etkisi son derece büyük ve bir o kadar da vahimdir.

SON PARAGRAF: İzah etmiş olduğum hususlar doğrultusunda 4 Mayıs Dersim Tertelesinin neden ve sonuçları, bu kıyımın oluşmasına neden olan süreçlerin ortaya çıkarılması, mağdurların maruz kaldıkları zararların tespit ve tazmini için meclis araştırması açılması elzemdir. (DUVAR)