Pervin Buldan: AKP hükümetinin yaptığı siyasi bir darbedir

HDP'nin Ankara'ya yürüyüş başlattığı Edirne'de açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kayyım atamalarını ve vekilliklerin düşürülmesi işlemini hatırlattı. Buldan, "AKP hükümetinin yaptığı siyasi bir darbedir. Türkiye halklarının seçmiş olduğu milletvekillerine, belediye eşbaşkanlarına, onların temsilcilerine dönük bir irade gaspıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP, Edirne ve Hakkari'den Ankara'ya "Darbe karşı demokrasi yürüyüşü" başlattı. Edirne'deki yürüyüş kolu ilk olarak eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekili Abdullah Zeydan'ın bulunduğu Edirne Cezaevi önünde açıklama yapmak istedi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığında milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri ile HDP yöneticilerinin yer aldığı heyetin cezaevi önünde açıklama yapmasına izin verilmedi.

Bunun üzerine cezaevi yakınlarında açıklama yapan Pervin Buldan, "Amacımız Edirne Cezaevi'nin kapısının önünde açıklama yapmaktı. O utancı bütün Türkiye’ye göstermekti. Bir halkın iradesini cezaevi içerisine tıkmak, bir halkın iradesini gasp etmek ve rehin olarak tutmak ne demekmiş bunu göstermekti" diye konuştu.

'EDİRNE HALKIYLA BULUŞMAMIZ ENGELLENDİ'

HDP'nin yürüyüşe nedeniyle birçok şehirde giriş ve çıkışların yasaklandığını söyleyen Buldan, "Edirne İl Örgütümüzün önü ablukaya alındı ve Edirne halkıyla bizim buluşmamız engellendi. Bu sadece buraya özgü değil. Bizi asla yıldırmayacak olan bu engellemeler, bu yasaklar; bizim barış, demokrasi, adalet, hukuk, özgürlükler mücadelesini yürütmemize asla engel olmayacaktır" dedi.

Türkiye'deki en büyük sorunun baskı olduğunu belirten Buldan, "Türkiye’nin en büyük sorunu bu ülkeyi yöneten AKP hükümetinin Kürtlere, Alevilere, kadınlara, Ermenilere ve Türkiye’deki muhalif kesimlere olan baskısıdır, şiddetidir ve inkarıdır. AKP hükümetinin yasaklayan ve müdahale eden tarzı, AKP hükümetinin inkarcı tarzı ve bu ülkeyi yönetme tarzıdır bu ülkede sorun olan" ifadelerini kullandı.

Edirne'de HDP binası polis ablukasına alındı, Silivri'de buluşan heyette 10 gözaltıEdirne'de HDP binası polis ablukasına alındı, Silivri'de buluşan heyette 10 gözaltı

'YÜRÜYÜŞÜMÜZ UZUN SOLUKLU BİR YÜRÜYÜŞ'

"Bizim yürüyüşümüz dün başlayan yarın bitecek olan bir yürüyüş değildir. Bizim yürüyüşümüz uzun soluklu, demokrasiye, barışa ve adalete kavuşana dek devam edecek olan bir yürüyüştür" diyen Pervin Buldan şöyle devam etti:

"Çünkü biz sadece bir halkın, bir topluluğun ya da bir kesimin değil bugün mağdur edilen, hakları gasp edilen milyonların sesiyiz. HDP, bugün Türkiye’de milyonların oyunu alan bir partidir. Böyle kısıtlamalarla, halkımızla bir araya gelişimizi engellemekle HDP’yi engelleyeceklerini zannedenler büyük yanılıyorlar. Bugün amacımız Hakkari'deki Zap Suyu’yla Edirne’deki Meriç Nehri’nin buluşmasına dair bir yürüyüştür."

'İRADE GASPINI TANIMIYORUZ, KABUL ETMİYORUZ'

Kayyım atamalarını ve vekilliklerin düşürülmesi işlemini siyasi darbe olarak nitelendiren Buldan, "Bu ülke yıllardır aslında darbelerle mücadele eden bir ülkedir. Askeri darbeler karşısında milyonların bir araya geldiği, darbelere karşı durduğu bir ülkedir. Ancak AKP hükümetinin yaptığı siyasi bir darbedir. Gasp iradesidir ve Türkiye halklarının seçmiş olduğu milletvekillerine, belediye eşbaşkanlarına, onların temsilcilerine dönük bir irade gaspıdır. Bu irade gaspını asla tanımıyoruz, asla kabul etmiyoruz" dedi.

Toplumun tüm kesimlerinin haklarını savunacaklarını ifade eden Buldan, şunları söyledi:

"Bizler HDP’liler, HDP etrafında kenetlenen milyonlar olarak, bugün Türkiye’ye, Türkiye halklarına sesleniyoruz: HDP umut vermeye devam edecek. HDP Türkiye halklarının barışını, demokrasisini, özgürlüğünü hakkını ve hukukunu savunmaya devam edecek. HDP kadınların, gençlerin, çocukların hakkını ve hukukunu savunmaya devam edecek. Kimsenin kaygısı, kimsenin şüphesi olmasın. Bu yol uzun soluklu bir yoldur. Bir selamı da Sevgili Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan’a gönderiyoruz. Onların şahsında cezaevlerindeki tüm arkadaşlarımızı selamlıyoruz." (HABER MERKEZİ)