Murat Yetkin: Bekçi Kanunu, İlker Başbuğ, Ergenekon ve Brütüs

Bekçilere silah kullanma yetkisi veren kanun tasarısının yasalaşmasıyla İçişleri Bakanlığı'nın ağır silahları, uçak, helikopter ve gemileriyle neredeyse ikinci bir ordu niteliğini kazandığını belirten gazeteci-yazar Murat Yetkin, "Sadece Türkiye için sormuyorum; Bir hükümet neden yeni silahlı birimler oluşturur? Kimi, kimden korumak için?" sorusunu yöneltti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muhalefetin itirazlarına rağmen Bekçi Kanunu'nun AK Parti-MHP oylarıyla yasalaşmasını yazan gazeteci-yazar Murat Yetkin "Bekçi Kanunu'nu yalnızca mesela Osmanlı Ocakları gibi örgütlenmelere üniforma giydirip ideolojik yönü de olan milis gücü oluşturma çabası gibi görenler ya da yandaşlara iş kapısı kurulması gibi görenler yanılıyor. Bunun ötesinde, devlet yapılanmasına dair bir tasarım olduğu yasanın kapsamından açıkça görülüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan toplumun en küçük birimine dek kontrolü dışında bir şey kalmasın istiyor sanki" yorumunda bulundu.

'Yetkinreport.com'daki 'Bekçi Kanunu, İlker Başbuğ, Ergenekon ve Brütüs' başlıklı yazısında, bekçilerin İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışacağını hatırlatan Yetkin "Sahil Güvenlik Komutanlığını da katarsak, İçişleri Bakanlığı, ağır silahları, uçak, helikopter ve gemileriyle neredeyse ikinci bir ordu niteliğini kazandı, özellikle de 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişiminden sonra. Sadece Türkiye için sormuyorum: Bir hükümet neden yeni silahlı birimler oluşturur? Kimi, kimden korumak için? Bunun bir cevabını sanırım, bugünlerde ABD’de Başkan Donald Trump’ın ırkçılık karşıtı gösterilerin yayılması üzerine polis ve Ulusal Muhafızlardan sonra orduyu da sahaya sürmek istemesinde görebiliyoruz" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tam da Bekçi Kanunu'nun Meclis’te görüşülmesi sırasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeye çağrıldığına dikkat çeken Yetkin, yazısını, Roma tarihinden Sezar-Brutus örneğini hatırlatarak bağladı.

YAZININ TAMAMI