Yılmaz: 'Yatırım taahhütlü avans kredisi' faydadan ziyade soruna neden olacak

Merkez Bankası'nın "yatırım taahhütlü avans kredisi" kullandırmasının mevcut hukuka göre mümkün olmadığını söyleyen İYİ Parti milletvekili Durmuş Yılmaz, "İyi düşünülmemiş, ucu açık, her yöne ekebilecek olması nedeniyle faydadan ziyade ekonomik ve sosyal soruna neden olacaktır" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Merkez Bankası'nın duyurduğu 60 milyar liraya kadar TL cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'BU KREDİ YÜRÜRLÜKTEKİ HUKUK MADDELERİNE GÖRE MÜMKÜN DEĞİL'

Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın yeni bir karar alarak TL cinsi reeskont kredileri için tahsis edilen 20 milyar lirayı yatırım taahhütlü avans kredisi olarak kullandıracağını belirtti. Alınan bu kararın hukuki tartışmalara yol açtığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Finansal sistemin geneline kısa vadeli likidite sağlamak, yatırımlar ile tasarruflar arasındaki aracılık faaliyetlerini finansal sisteme bırakmak, bu şekilde hem tasarruf sahibini korumak hem de ekonomik kaynakları verimli olarak tahsisini sağlamak amacına yönelik modern merkez bankacılığına uymayan söz konusu yatırım kredisinin uygulanmaya konması yürürlükteki hukuk maddelerine göre mümkün değildir."

'EKONOMİK VE SOSYAL SORUNA NEDEN OLACAK'

"Günümüz merkez bankacılığı ile çelişen, daha önce başta yüksek enflasyon olmak üzere birçok ekonomik soruna neden olan reel sektörün doğrudan Merkez Bankası eliyle uzun vadeli kredilendirilmesinin bir istisnası olabilir mi? Olursa yapılabilir mi?" sorusunu yönelten Durmuş Yılmaz, İYİ Parti olarak bu konunun tartışılmasını istediklerini söyledi.

Ekonominin büyüme hızının korunması ve uzun vadede ilerlemesi için sabit sermaye yatırımlarının arttırılması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Yatırımların canlanmamasının esas nedeni kaynak kıtlığı değil, güven eksikliğidir. Ekonomi yönetiminin uygulamayı koymayı düşündüğü 'Yatırım taahhütlü avans kredisi' iyi düşünülmemiş, ucu açık, her yöne ekebilecek olması nedeniyle faydadan ziyade ekonomik ve sosyal soruna neden olacaktır" dedi.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın kaynaklarının ara ve ham madde ile yerli üretime aktarıldığı bir ekonomi modelini arzuladıklarını ve bunu seçim beyannamelerine de koyacaklarını dile getirdi.

Durmuş Yılmaz, Türkiye'yi 2001 krizine götürecek adım ve kararlardan kaçınılması gerektiğini de sözlerine ekledi. (ANKARA/AA)