HDP'de yeni dönem: 9 ilke ışığında topluma çağrı

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar bugün düzenledikleri basın toplantısı ile yeni döneme dair politikalarını açıkladılar. Eş Genel Başkanlar izleyecekleri yolu 9 maddede aktardıkları ilkelerle anlattılar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, partinin İstanbul İl Başkanlığı’nda yeni döneme ilişkin stratejilerini kamuoyuyla paylaştı.

BULDAN: BOYUN EĞMİYORUZ

Yapılan toplantıda ilk olarak HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan söz aldı. Buldan şöyle konuştu: "Hep birlikte demokratik bir geleceğe... İktidarın derinleştirdiği sömürü talan ve ayrımcılık toplumumuzu sürekli kamplaştırıyor. HDP'ye yönelik tüm saldırıları dışlama, siyasi kırım girişimlerinin nedeni partimizin hedeflere ulaşmasındaki kararlılığıdır. Biz boyun eğmiyoruz. Bu zihniyet ırkçı ve mezhep aracılığıyla bireyi devlete zimmetleme zihniyetini taşımakta. Meclisi etkisizleştiren, kayyum zihniyetine teslim eden bir diktatörlük inşaasını hedefleyen anlayıştır. İktidar demokratik siyasete darbe peşinde koşuyor. Adı sistem olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tutarlı olmayan bu ucube yönetim iddialardan, uygarlık teamüllerinden yoksun ve zorbalık aygıtıdır."

SANCAR: HDP'NİN VE ONBİNLERİN İSTEĞİ...

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise şunları söyledi: "Her şeyden önce onurlu bir yaşam için mücadele ediyoruz. Hiçbir baskıyı kabul etmiyoruz. Düşüncelerimizi özgürce yaşamakta kararlıyız. Kötü muameleye maruz kalma, horlanma ve hakarete uğramaya karşı çıkıyoruz. Eşitlik, özgürlük ve adalet çerçevesinde mücadele ediyoruz. Bunlar HDP'nin, onbinlerin isteğidir. Krizin kaynağı maddi ve manevi imkanların doymak bilmeyen bir azınlığın kâr hırsına teslim edilmesidir. HDP bu gidişe son vermek üzere halklarımızın ilmek ilmek ördüğü toplumsal ittifakı yeniden kurmaya çağırıyor. Eşitlik, adalet, özgürlük değerlerini savunmak sorumluluktur. HDP bu değerlerin mirasını esas alarak bu gidişatı durdurmak için mücadele edecektir."

9 MADDE KAPSAMINDA BİR ARAYA GELME ÇAĞRISI

Sancar ve Buldan daha sonra ortak bir çağrı yaptı. Eş başkanlar yaptıkları çağrıda tüm demokratik ve toplumsal muhalefet güçlerini eşitlik, özgürlük ve adalet için bir araya gelmeye davet etti ve 9 ilke açıkladı. Bu ilkeler şöyle:

1) HEP BİRLİKTE HAK, HUKUK VE ADALET İÇİN: Hak arama hürriyeti, eşit ve adil yargılama hakkı gibi evrensel hukuk ilkelerine ve adalete dayalı tarafsız ve bağımsız yargı temelinde insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü.

2) HEP BİRLİKTE DEMOKRATİK BİR ANAYASA İÇİN: Toplumsal birliğin eşit ve özgür yurttaşlık temelinde korunması ve güçlendirilmesi... Bütün yurttaşları kapsayan evrensel temek hak ve özgürlüklere dayalı etnik inançsal ve kültürel farklılıklara saygılı bir demokratik anayasa.

3) HEP BİRLİKTE DEMOKRASİ İÇİN: Merkezi yönetimin kuvvetler ayrılığıyla dengelendiği güçlü bir demokrasi, katılımcı demokratik yerelden ve yerinden yönetim anlayışı üzerinde yükselen güçlendirilmiş çoğulcu ve özgürlükçü bir demokratik parlamenter sisteme dayalı sosyal ve demokratik cumhuriyet inşaası.

4) HEP BİRLİKTE KÜRT SORUNUNDA DEMOKRATİK ÇÖZÜM İÇİN: Bütün ezilen ve dışlanan kimlik ve kültürlerle birlikte Kürt halkının varlık ve haklarının tanınmasını, Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümünü esas alan, sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye dayalı bir toplumsal uzlaşma ve mutabakat yaklaşımı.

5) HEP BİRLİKTE SAVAŞLARI DURDURMAK İÇİN: Uluslararası ilişkilerde barışı esas alan, uluslararası sorunların hakkaniyetli ve barışçıl çözümlere kavuşturulması için halklar arası diyaloga ve devletler arasında diplomasi ve müzakerelere öncelik tanıyan, her türden askeri müdahale, savaş ve çatışmalara son veren barışçıl bir dış politika.

6) HEP BİRLİKTE İŞ VE AŞ İÇİN: Ekonomik krizin faturasının emekçilerin sırtına yıkılmasını engelleyerek, işsizlik ve yoksullukla etkili mücadele biçimlerini ve toplumsal önlemleri geliştiren, bütün yurttaşların temel sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının kamu güvencesi altına alındığı; kâr, rant ve talana dayalı büyümeye değil doğa ve insana odaklı bir ekonomik gelişme politikası.

7) HEP BİRLİKTE KADINLAR İÇİN: Sosyal, siyasal ve ekonomik güvencesizlik çemberinden kurtuluş için mücadele eden kadınlara yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın sona erdirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler; kadın eşitlik ve özgürlük ilkelerinin etkin uygulanmasına yönelik önlemler;

8) HEP BİRLİKTE GENÇLER İÇİN: Gençlerin geleceklerini özgürce belirlemelerinin önünü açan; eğitim, istihdam, kültürel ve gündelik hayata dair her konuda gençleri söz, yetki ve karar sahibi kılan siyasal ve idari düzenlemeler; bu anlayışla uyumlu özerk üniversiteler; her düzeyde öğrenciler ve velilerinin de kurucu ögesi oldukları, sorgulamaya, araştırmaya, incelemeye ve deneyimlemeye dayalı, anadilinde, bilimsel, özgür, yaratıcı ve yenilikçi bir eğitim anlayışı;

9) HEP BİRLİKTE DOĞA VE YAŞAM İÇİN: Demokratik-ekolojik bir topluma ulaşmak için doğayı ve yaban yaşam alanlarını kapitalist talandan korumayı esas alan, ekolojik ve demokratik bir gelecek inşasını her düzeydeki toplumsal ve ekonomik gelişme planlarının temeline yerleştiren bir toplumsal-politik yönelim.

'ÇAĞRIMIZ HERKESE'

HDP Eş Genel Başkanları açıklamalarına, "Çağrımız herkese" diyerek şöyle devam etti:

"Gelin hep birlikte uğradığımız bunca kötülükten sonra hep birlikte iyiliğin tarihini yazalım. Demokratik bir toplumda, kendi kendimizi yöneterek, barış içinde yaşamak için hak, hukuk, adalet, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde birleşelim.

Yeni bir yaşam mümkün. Çalışarak, çabalayarak, kuşaklar boyunca hepsi kendi eserimiz ve ortak mülkümüz olan büyük imkanlar biriktirdik, bu zenginliğin bir avuç haraminin elinde yoksulluğumuzun kaynağı olmasına son verebiliriz. Eşit ve özgür bireylerin ve hür toplulukların ortaklığı üzerinde yükselen yeni bir toplumsal doku yaratabiliriz.

HDP’nin rejimin saldırıları karşısında demokratik siyaset çizgisinden zerrece sapmayan kararlı duruşu, halklarımızın demokrasi, özgürlük ve adalete su ve ekmek gibi duyduğu bu ihtiyacın dili ve bilinci olmasındandır. Bu duruş, bütün demokratik güçlerin genişleyen ittifakını demokratik ve özgürlükçü insanlık değerlerine bağlamayı hedefler ve bu hedeften hiçbir baskı ve zor nedeniyle vazgeçmemeyi içerir.

Halklarımız, saray iktidarının baskı, saldırı ve zorbalıklarına teslim olmayarak demokrasi ve özgürlük mücadelelerinin başarısı için çok güçlü bir temel oluşturdular. Halkların Demokratik Partisi, bütün gücünü halklarımızın kararlı duruşundan, mücadelesinden ve gelecek umudundan alıyor. Siyasetin görevi bu umudun gerçeğe dönüşeceği yolu açmak ve halklarımızın özgürlük, demokrasi, adalet ve refaha yürüyüşünün başarıya ulaşmasına hizmet etmektir. Halkların Demokratik Partisi bütün toplumsal ve demokratik muhalefet güçleriyle birlikte bu hedefe yürüyüşünü sürdürmekte kararlıdır." (HABER MERKEZİ)