Erdoğan: Ayasofya fetih hakkı olarak Müslümanların hizmetine sunulmuştur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya'da Kuran okunmasına tepki gösteren Yunanistan'a "Bizim bir asır önce terk etmek zorunda kaldığımız yerlerdeki camilerimiz ve sembol eserlerimiz kısa sürede yok edilmiştir. Ayasofya dini bir husumetle yerle yeksan edilmek yerine daha da güzelleştirilerek fetih hakkı olarak Müslümanların hizmetine sunulmuştur" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı pistine inşa edilen Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nin ardından Hadımköy Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanesi açılış törenine katıldı.

Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada hastaneye ilişkin, "Prof. Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş gariplerin babası olarak tanınır. Hem buram buram tarih kokan hem de vatandaşlarımıza şifa vesilesi olacak bir eser ortaya çıktı. Sultan II. Abdülhamid’in 129 yıl önce Hadımköy’e yaptırdığı askeri hastaneyi restore ederek milletimizin hizmetine sunmak da hamdolsun bizlere nasip oldu" dedi.

İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya'da Kuran okunmasına Yunanistan'ın tepki göstermesine de konuşmasında yer veren Cumhurbaşkanı, "Son günlerde bazı kendini bilmezler çıkıp İstanbul'un fethini işgal olarak tanımlamaya çalışıyorlar. Bunlar, inanın dört dörtlük cahili cühela" ifadelerini kullandı.

'YETERİ KADAR BAŞARILI OLAMADIK'

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Ecdadımız, fethi sadece toprakların ele geçirilmesi değil, asıl gönüllerin kazanılması olarak görürdü. Sorun bunlara fethin manası nedir diye, bilmezler. Fetih, açmaktır. Fetih, gönülleri özellikle kazanmaktır. Ama bunlar bunu bilmezler. Ecdadımız bin yıl öncesinden başlayarak asırlar boyunca Anadolu'nun, Trakya'nın, Balkanların dört bir yanını, Alperenler, dervişler, gaziler vasıtasıyla önce ilmik ilmik işlemiştir.

Ayasofya dini bir husumetle yerle yeksan edilmek yerine daha da güzelleştirilerek fetih hakkı olarak Müslümanların hizmetine sunulmuştur. Diğer ibadethanelere ise dokunulmamış, ihtiyaca cevap verecek ölçüde yaşatılmıştır. Bizim bir asır önce terk etmek zorunda kaldığımız yerlerdeki camilerimiz ve sembol eserlerimiz ise kısa sürede yok edilmiştir. Bakın şu anda Atina'da bizim bir tane camimiz yoktur. Hepsi yerle yeksan edilmiştir. Ama biz İstanbul gibi bir şehirde, böyle bir yola gitmedik. Sadece bu tabloya bakarak dahi ecdadın gönlünün yüceliğini görebiliyoruz. Son bir asırda kendi topraklarımızdaki ecdat yadigarlarını yaşatma hususunda yeteri kadar başarılı olamadık. Ama bunun istisnalar haricinde kasıttan değil, ihmalden veya cehaletten kaynaklandığını biliyoruz."

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya'da Kuran okunmasını "Hristiyanların dini duygularına hakaret" olarak nitelendirmişti.

Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan hastane binasını gezdi.

Toplam 101 yatak kapasitesine sahip hastanede, 59 adet yoğun bakım yatağı, 42 adet hasta yatağı bulunuyor. (AA-ANKA)

Ayasofya'da Fetih Suresi okunduAyasofya'da Fetih Suresi okundu