HDP: Çerkes soykırımı tanınmalı

HDP tarafından yapılan açıklama ile 1864 Çerkes soykırımının tanınması istendi. Açıklamada, "yaşanan tüm soykırımlar ve katliamlarla yüzleşilmeden yaraların sarılamayacağını biliyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'den yapılan açıklamada 21 Mayıs 1864'te Rusya'da Çerkeslere yönelik olarak başlayan uygulamaların 'soykırım' olarak tanınması istendi. Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları tarafından yapılan açıklamada, "Başta tarihi/siyasi sorumluluğu olan Rusya Federasyonu'nu olmak üzere, Türkiye'yi ve dünyayı Çerkes soykırımını tanımaya davet ediyoruz" denildi.

"Bu coğrafyada birlikte yaşayan ve ortak gelecek tasavvur eden halkların tarihinde çok büyük felaketler meydana geldi. Bu felaket ve soykırımlardan biri de 21 Mayıs Çerkes Soykırımıdır" denilen açıklamada, Çerkesya’nın bağımsızlığını yüzyıllarca işgalcilere karşı savunan Çerkeslerin 21 Mayıs 1864'te Çarlık Rusya'sına yenilip, sürgün yollarına düşürüldükleri, anayurtlarından koparılarak kara ve deniz üzerinden, insanlık dışı koşullarda sürgüne tabi tutuldukları belirtildi.

Bu sürgünde yaşayan 1.5 milyon Çerkes'in topraklarından, yaşam alanlarından koparıldıkları ifade edilen açıklamada, "Sürgün yollarında ve vardıkları limanlarda 500 binden fazla Çerkes hayatını kaybetti ki bu o dönem Çerkes nüfusunun çok büyük bölümüne denk düşüyordu. Hayatta kalanlar ise Osmanlı’nın iskân politikaları gereği Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu’ya (Suriye, Irak, Ürdün gibi) dağınık bir şekilde yerleştirildiler. Kimlikleri, dilleri, örgütlenmeleri yasaklandı, topraklarından koparılan Çerkesler sürgün yaşadıkları topraklarda asimile edildi" denildi.

'YÜZLEŞİLMEDEN YARALAR SARILMAZ'

"Çerkesler 156 yıldır adalet arıyor, insanlığın bu büyük dramla yüzleşmesini, yaralarının sarılmasını bekliyor" denilerek Rusya, Türkiye ve dünyanın Çerkes soykırımını tanımaya davet edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Diasporada yaşayan Çerkeslerin yeniden tarihi vatanlarına kayıtsız şartsız dönüşlerinin maddi ve manevi olarak desteklenmesi, bu yüzleşmenin önündeki bütün engellerin kaldırılması insani, vicdani sorumluluk gereğidir. Çerkeslerin kimliklerini, dillerini, kültürlerini yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlükleri kabul edilmelidir. Bu coğrafyada yaşanan tüm soykırımlar ve katliamlarla yüzleşilmeden yaraların sarılamayacağını biliyoruz. Yaralarımızı sarmanın yolu ise eşit ve özgür bir yaşamdan geçiyor. Halkların Demokratik Partisi olarak, Çerkes Soykırımını kınıyor, Çerkeslerin haklı taleplerinin her zaman yanında ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz."

HDK: 1997 KARARLARI UYGULANSIN

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından yapılan açıklamada ise 15-19 Temmuz 1997 yılında Dünya Çerkes Birliği’nin başvurusu üzerine Birleşmiş Milletler’de Temsil Edilmeyen Halklar ve Uluslar Örgütü’nün (UNPO) aldığı kararların tarihsel önemde olduğu belirtilerek, bunların uygulanması istedi. UNPO, 23 yıl önce aldığı kararda Çerkes ulusuna soykırım yapıldığının kabulünü, Çerkeslere sürgün ulus statüsü ve hem Rusya Federasyonu hem de yaşadıkları ülkeden çifte vatandaşlık hakkı ile tarihsel vatanlarına dönebilme garantisi verilmesini istemişti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler HDP soykırım çerkes