CHP'li Emre: İktidar normalleşme döneminde belediyelere ‘normal’ bakmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, iktidarın Covid-19 sürecine dair aldığı ‘normalleşme adımları’ kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “İktidar, basiret gösterip tüm belediyelere destek olmalı, hiçbir ayrım yapmaksızın hepsine ‘normal’ bakmalıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, pandemi sürecinde iktidarın açıkladığı ‘normalleşme dönemine’ ilişkin yaptığı yazılı açıklamada iktidara seslendi. ‘Normalleşmenin’ ekonomi alanından geçtiğini ifade eden Emre, “Bu süreçte çok büyük zarara uğrayan başta üretim süreci aktörlerinin desteklenmesi ve hane halkının gelir kaybının telafi edilmesi gerekir. Ancak böylelikle salgın döneminin yaralarının sarılması, ekonomik ve toplumsal hasarların onarımı mümkün olabilir. Üretim çarklarının dönmesi ve işsizlerin istihdam edilmesi ve vatandaşın işe ve aşa kavuşması ile normalleşme mümkün olabilir” dedi.

‘İKTİDAR TÜM BELEDİYELERE NORMAL BAKMALI’

İktidarın normalleşme sürecinde yerel yönetimlerle ilişkisine de değinen Emre, “Salgın sürecinde maalesef iktidar salgınla mücadelede, işini, aşını kaybeden vatandaşına yardımcı olmaya çalışan, kendi yerelinde komşusuna destek vermek isteyen belediyelere türlü türlü engeller çıkardı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oysa salgının başından beri ‘salgın küresel, mücadele ulusal’ olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aksine iktidar, bu mücadeleyi de ayrıştırdı, kutuplaştırdı. Belediyelerin yaptığı büyük özverilerle hazırladığı kampanyaları engellemeye çalıştı. Belediyelerin yardımlarını, ‘paralel devlet’ gibi akıl dışı açıklamalarla vatandaşa ulaştırılmasını engelledi. İdare hukukumuzun bazı temel ilkelerini hatırlamamız gerekiyor. İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. Kamu hizmetleri ‘genel’ ve ‘yerel’ nitelikte olmak üzere ikiye ayrılır. Devlet, ulusal sınırlar içinde yaşayan halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Bu türden kamu yönetiminin temel kuralları anayasamızda belirtilmiştir. Şimdi, normalleşme adımlarının atılmaya çalışıldığı yeni dönemde, iktidar, basiret gösterip bu hatalarından dönemli tüm belediyelere destek olmalı, hiçbir ayrım yapmaksızın hepsine ‘normal’ bakmalıdır!”

‘HANE HALKI GELİR KAYIPLARININ ÖNLEYECEK TEDBİRLER ALINMALI’

Açıklamasında, salgında ikinci dalgaya ve son günlerde artan döviz kuruna da dikkat çeken Emre, “İktidar normalleşme sürecinde vatandaşların ikinci dalgadan korunması başta olmak üzere, döviz kurlarının neden olacağı hane halkı gerçek gelir kayıplarını önleyecek tedbirleri ivedilikle almalıdır. Bu yaşanılan deneyimle birlikte olağanüstü dönemler olağanüstü tedbirleri gerektirir düşüncesiyle tüm ailelere gelir garantisinin getirileceği çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır. Aksi halde toplumsal ve ekonomik kriz ortamı daha da derinleşebilir. Bu da normalleşme sürecini sekteye uğratabilir. Gerekli tedbirler alınmazsa zor koşullarda olan, son üç ayda da çok daha zorlanan vatandaşımızın sıkıntıları içinden çıkılamaz, altından kalkılmaz boyutlara gelecektir” diye konuştu.