HDP: Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz

HDP MYK, Ermeni Soykırımı'nın 105'inci yılı nedeniyle açıklama yayınladı. Türkiye'nin nefret söylemlerine devam ettiği belirtilen açıklamada, "Bu soykırımın utancıyla yüzleşiyoruz, katledilenleri saygıyla anıyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Ermeni Soykırımı’nın 105’inci yıl dönümüne dair yazılı açıklama yaptı.

“Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz” başlıklı açıklamada, 24 Nisan 1915 günü İstanbul’da, aralarında mebusların, yazarların, gazetecilerin, öğretmenlerin bulunduğu yaklaşık 250 Ermeni aydın ve kanaat önderinin tutuklanarak, Ayaş ve Çankırı’ya sürgün edilerek katledilmesi hatırlatıldı.

Açıklamada, "Ardından, İttihat ve Terakki hükümeti kararıyla, Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı anayurdundan sürülerek, büyük oranda imha edildi. Bir soykırıma neden olan ‘Tehcir’ başta Ermeniler olmak üzere; Süryani, Keldani, Êzidî ve Rum halklarında büyük yıkımlara yol açtı. Anadolu Hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi" denildi.

'TÜRKİYE SOYKIRIMLA YÜZLEŞMEDİ'

Türkiye'nin, Ermeni Soykırımı ile 105 yıldır yüzleşmediğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Tam tersine soykırımın baş failleri Talat ve Enver Paşaların isimleri, binlerce kamusal alana verildi. Büyük suç cezasız kaldı ve tekrarladı. Ayrımcılık ve nefret söylemi bir kural oldu. Türkiye, 105 yıldır nefret söylemi ve nefret suçlarının kol gezdiği bir ülke haline geldi. Ermeni Soykırımı dünyada onlarca parlamento tarafından kabul edildi. Ancak büyük felaketin yaşandığı ülkemizin Meclis’i bu konuyu 105 yıldır konuşmadı. Büyük yıkım, başka ülkelerin meclislerinde değil, yaşandığı toprağın Meclisi’nde, TBMM’de görüşülmelidir. Türkiye’de geçmişte işlenen suçlarla yüzleşilmesi, tanınması ve kınanması, toplumsal barışa büyük katkı sunacaktır.

HDP olarak bu yüzleşmenin sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Anadolu’nun kadim halklarının torunları olarak, Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz. Ermeni ve Süryani halklarının acısını paylaşıyoruz. Yaşanmış olan insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde hissediyor, o süreçte katledilen tüm insanları saygıyla anıyoruz.” (HABER MERKEZİ)