'Gazeteciler indirimden yararlanmasın' düzenlemesi

İnfaz teklifinde, indirimden yararlanamayacak suçlara MİT’e karşı işlenen suçlar da eklendi. Böylece Libya'da ölen MİT mensubunun cenaze haberi nedeniyle tutuklanan gazetecilerin indirimden yararlanmasının önü kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP’nin 70 maddelik infaz teklifinde en önemli maddelerden biri bazı suçlarda infaz oranını yarı yarıya indiren 48. maddeydi. Muhalefet indirimin düşünce suçları ve basın özgürlüğü çerçevesinde genişletilmesini istedi. Ancak son dakika önergesiyle yakın zamanda tutuklanan gazetecilerin de bu indirimden yararlanmasının önü kapatıldı.

MİT’E KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA İNDİRİM OLMAYACAK

Söz konusu 48. maddedeki infaz indirimi düzenlemesinden devlete karşı işlenen suçlar, terör suçları, uyuşturucu ve cinsel suçlar gibi bazı suçlar istisna tutulmuştu. Terör tanımının çok geniş olduğuna dikkat çeken muhalefet, şiddet içermeyen, düşünce açıklamaya dönük propaganda gibi suçların da indirim kapsamına alınmasını istedi. Ancak bu çağrı karşılık bulmazken tersine kapsam genişletildi. İnfaz indiriminden istisna tutulacak suçlara AK Parti’nin önergesiyle, “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununa karşı suçlar” da eklendi. Millî İstihbarat Teşkilatı^'na karşı işlenen suçlarda da infaz oranı 3/2 olacak, yarı yarıya düşürülmeyecek.

GAZETECİLER İNDİRİMDEN YARARLANAMAYACAK

Bu eklenen madde Libya’da ölen MİT mensubunun cenazesini haber yaptıkları için tutuklanan gazetecileri yakından ilgilendiriyor. Tutuklanan Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv muhabiri Hülya Kılıç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser MİT Kanununa karşı işlenen suçlar kapsamında ceza alırsa infaz indiriminden yararlanamayacak. Böylece bu gazeteciler af kapsamı dışına çıkarılmış olacak.

'HAKLILIĞINIZA İNANSANIZ GECE 3’TE GETİRMEZSİNİZ'

Meclis Adalet Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Zeynel Emre, infaz teklifi geldiğinden bu yana fikir kapsamında yargılanan gazeteci, akademisyen, hukukçulara dikkat çekerek bunların indirimden yararlanmasını savunduklarını hatırlattı. Ancak kapsamın bu yönde genişletilmesini isterken gece yarısı bir önergeyle tersine bir durum yaşandığını anlatan Emre, “En son MİT Kanununa muhalefetten birçok gazeteci tutuklandı. Getirdikleri önerge ile bu suçu da indirimden yararlanamayacak istisna suçlar arasına aldılar. Haklılığınıza inansanız, haklı bir düzenleme yaptığınızı düşünseniz bunu gecenin üçünde getirmezsiniz. Öncesinde komisyonda ele alırsınız. Yaptıklarının yanlış olduğunu biliyorlar, ancak bu ittifakla bu yanlışa devam ediyorlar” dedi.

AK Partili Ali Özkaya maddenin görüşmelerinde cezaevinde bulunan gazetecilerle ilgili, “22 gazeteci tutuklu, 79 gazeteci hükmen tutuklu, 100 gazeteci de hükümlü. Toplam 200 kişi. Şimdi, 200 kişi var, bunların suçlarının da yüzde 70'i PKK ve FETÖ” dedi.