HDP'den Sağlık Bakanı'na: 1.218 fazla ölüm neden?

Son dört yıla göre İstanbul'daki vefat sayılarında olağanüstü artış olduğunu ve bunların korona virüsünden ölümlerin çok üzerinde olduğunu belirten HDP Milletvekili Zeynel Özen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu: "Korona virüsü testi negatif çıkmasına karşın bilgisayarlı tomografi sonucu ve diğer tüm tahlil verileri nedeniyle Covid-19 teşhisi konularak tedavi edilen kişiler neden ölüm ve vaka sayılarına dahil edilmemektedir?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde geçen yıllara göre İstanbul'da artan ölüm sayılarını sordu. Söz konusu artışın korona virüsü nedeniyle olduğu açıklananların çok üzerinde göründüğünü belirten Özen durumun nedenini sordu.

Anayasa’nın 98’nci ve İçtüzüğün 99’ncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlandırılmasını istediği önergesinde Özen şunları belirtti:

ÖNCEKİ DÖRT YILA GÖRE ARTIŞ VAR: Sağlık Bakanlığı korona virüsü istatistiklerini illere göre açıkladığı 16 Mart-3 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da korona virüsü Covid-19 nedeniyle gerçekleşen ölüm sayısı İstanbul'da 210 olarak belirtildi. Öte yandan Sağlık Bakanlığının açıkladığı tarihler arasındaki İstanbul geneli ölüm sayılarının son 5 yıldaki e-devlet verilerine baktığımızda; İstanbul'da 2016 yılında 6.279, 2017 yılında 6.457, 2018 yılında 6.487, 2019 yılında 6.573 ölüm gerçekleşirken 2020 yılında ise ölüm sayısı bu zaman aralığında 7.791 olduğu görülmekte. Yani 2020 yılı dışındaki 4 yılda ölüm sayıları birbirine yakın olarak seyrederken 2020 yılında bir önceki yıla göre ani bir artışla 1.218 fazla ölüm gerçekleşmiş durumda.

KAYITLARA FARKLI RAHATSIZLIKLAR MI GEÇİRİLİYOR? Bu olağanüstü artış şu ana kadar resmi verilerle açıklanamayacak soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir. Ülke genelindeki diğer iller için de belirtilen zaman aralığında geçmiş yıllar ile bu yıl arasındaki ölüm sayılarına baktığınızda, korona virüsü nedeniyle ölüm olarak belirtilen sayıların çok üstünde bir ölüm artışı olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca bir hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) ve diğer tüm tahlil verileri korona virüsüne işaret etmesine rağmen burun ve boğazdan alınan ve hata payı çok yüksek olan testlerin negatif çıkması durumunda, korona tedavisi görmesine karşın kayıtlara farklı rahatsızlıkların geçtiği iddiaları söz konusudur.

BAKANA ÜÇ SORU: Bu anlamda korona virüsü Covid-19 nedeniyle vefat edenlerin ölüm belgesine “zatürre (viral pnömonu), solunum yetmezliği, kalp krizi” gibi korona virüsünün neden olduğu sonuçların yazılmasından ötürü gerçek sayıların belirtilenlerden çok daha fazla olduğuna dair endişeler mevcuttur. Oysa şu an tüm dünyanın yaşadığı bir salgının sıkıntılarıyla ülke olarak baş edebilmemiz için hasta ve ölüm verilerinde şeffaflık, yaygın test ve erken müdahale hayati bir nitelik taşımaktadır.

Bu kapsamda:

1- Sağlık Bakanlığı korona virüsü istatistiklerini illere göre açıkladığı 16 Mart-3 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da korona virüsü nedeniyle 210 kişinin hayatını kaybettiğine dair bilgiye karşın, 2019'un aynı zaman aralığına kıyasla 1.218 fazla ölüm artışının nedenleri nedir?

2- Korona virüsü testi negatif çıkmasına karşın bilgisayarlı tomografi sonucu ve diğer tüm tahlil verileri nedeniyle Covid-19 teşhisi konularak tedavi edilen kişiler neden ölüm ve vaka sayılarına dahil edilmemektedir?

3- Bilgisayarlı tomografi (BT) ve diğer tüm klinik bulguları korona virüsüne işaret etmesine rağmen burun ve boğazdan alınan testlerin negatif çıkması durumunda, korona virüsü Covid-19 tedavisi görmesine karşın ölüm kayıtlarına farklı rahatsızlıklar belirtildiği iddialarına dair bakanlığınız bünyesinde herhangi çalışmanız söz konusu mudur? (HABER MERKEZİ)