Tanrıkulu: Cezaevindekilerin vebali iktidarın omzunda

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerindeki 90 bin kişiyi etkilemesi beklenen infaz kanunundaki değişiklikleri içeren AK Parti’nin teklifini yetersiz olarak nitelendirdi. Tanrıkulu, “Vatandaşların sağlığı gözetilerek muhtemel af ve infaz indirimi konusunda adil karar alınmalıdır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti tarafından infaz kanunu başta olmak üzere 11 kanunda değişiklik içeren 70 maddelik bir teklif hazırlandı. Cezaevlerindeki 90 bin kişinin etkilenmesi beklenen teklife dair açıklama yapan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, “Haklarında bir mahkumiyet kararı olmayan gazeteci, hukukçu, siyasetçi, yurttaşlar bulunurken, hamile ve bebekli tutuklular da görmezden gelinmemelidir. Vatandaşların sağlığı gözetilerek muhtemel af ve infaz indirimi konusunda adil karar alınmalıdır” dedi.

“AKP'nin Meclise getirmeye hazırlandığı tasarı yetersizdir” diyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun tasarıya ilişkin yaptığı açıklamanın satır başları şu şekilde sıralandı:

İNSANLARIN VEBALİ AKP HÜKÜMETLERİNİN OMUZLARINDA: Siyasi saiklerle içeride tutulan vatandaşları kapsayan yeni bir taslak hazırlanmalı ve değiştirilmelidir. Dünyada cezaevlerinden başlayarak alınan salgın önlemlerinin benzerlerinin Türkiye’de neden uygulanmadığı ise izaha muhtaçtır. Haklarındaki iddialar bilinmeyen ve yıllardır tutuklu olup iddianameleri dahi yazılmayan insanların vebali AKP Hükümetlerinin omuzundadır!

CEZAEVLERİNDE TEDBİRLER YETERSİZ: Cezaevlerinin hijyenin ve izolasyonun en zor olduğu yerler olduğu aşikar olup, cezaevlerinde tedbirlerin yetersizdir. Koronavirüs dünyayı tehdit altına alırken, ve Türkiye’de de hızla yayılırken, izolasyon ve hijyen çağrılarının cezaevlerinde uygulanamayacaktır. Çok sayıda cezaevinde kapasite aşılmış olup, salgının cezaevlerine sirayeti akabinde kitlesel ölümlerin yaşanması olasıdır!

İNSAN HAKLARI AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ: Tutuklamanın yerine geçecek adli kontrol yöntemleriyle tutukluların cezaevlerinden çıkışının sağlanmaması halinde cezaevlerinde meydana gelecek ölümlerden Yargı, ‘Yaşam hakkı’ bakımından sorumlu olacaktır! Siyasetçilerin ve aktivistlerin olası bir düzenlemenin dışında bırakılmak istenmesi de hukuk ve insan hakları açısından kabul edilemez bir durumdur. (DUVAR)