Kılıçdaroğlu: İşçi çıkarma yasağına destek veririz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'ye getirilmesi halinde, salgın hastalık boyunca işten çıkarmayı yasaklayan bir düzenlemeye destek vereceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını nedeniyle binlerce işçi ve emekçi ücretsiz izne çıkartıldı. Onbinlerce işçi de tedirgin bir bekleyiş içinde. Avrupa devletleri işten çıkarmaların önüne geçmek için maaşların yüzde 80'ine kadarını öderken, Türkiye'de henüz ek faizle kredi ötelemeleri dışında adım atılmış değil. Çalışmalarını evden sürdüren ve zaman zaman parti genel merkezine de giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümete, salgın süresi boyunca işten çıkarmaların yasaklanması çağrısı yaptı.

Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin yürüttüğü çalışmaları anlattı, hükümete önerilerde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

-Yerel yönetimlere salgınla mücadele konusunda önemli görevler düşüyor. Bu konuda başkanlarımızla konuşuyoruz. Bu sorunu da dayanışmayla, birlikte hareket etmeyle aşacağımıza inanıyorum. Vatandaşlarımızı  mağdur etmeden önce onlara her türlü desteği vermek durumundayız. CHP olarak biz halkımız arasında hiçbir ayrım yapmadan üzerimize düşeni yapıyoruz, yapacağız.

-Hazine garantili köprü, tünel, yol, hastane, havalimanı vb. işletmelerin işleticilerinin  de fedakarlık yapmasını bekliyoruz. Bu kapsamda döviz kuruna endeksli ödemelerin doğrudan Türk lirasına çevrilerek bir yıl süreyle ertelenmesi, geçiş garantisinin askıya alınması işleticilerin de yapmak isteyeceği bir fedakarlıktır.

-Doğalgaz ve elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken fedakarlık da unutulmamalıdır. Bu kapsamda abonelerinin fatura ödemeleri, faizsiz olarak salgının kontrol altına alındığı tarihe kadar ertelemeli.

-Olağanüstü Hal ilan edilmesine karşıyız. Sokağa çıkma yasağı, İl İdaresi ve Hıfzıssıhha kanunlarıyla mümkün. İktidar maalesef bu güne kadar salgın ile ilgili önlem almakta önemli zafiyetler göstermiştir. Testlerin yaygınlaştırılmasındaki gecikmeler, sınırların kapatılmasındaki gecikmeler, ulaşım kısıtlamalarındaki gecikmeler bunlara örnek verilebilir. Bugün geldiğimiz noktada; geniş, yaygın ve etkin bir sokağa çıkma yasağı ve karantina ihtiyacı olduğu açıktır.

-Gerek vatandaşların geçim ihtiyaçları, gerek sektörlerin ekonomik destek ihtiyaçları konusunda, daha önce önerdiğimiz önlemlerin de derhal alınması zorunludur. Süreç içinde yasal bir desteğe ihtiyaç duyulması halinde, (örneğin salgın hastalık süresince işçi çıkarma yasağı öngören bir düzenlemenin gelmesi gibi…) parlamentoda bu kararların alınması için tam destek vermeye de hazırız.  Artık sorun ‘evde kal' aşamasından  ‘evde tut' aşamasına geçmiştir. Bir an önce iktidarın bu önlemleri alması gerekmektedir.