Davutoğlu: Gün, eleştiri yapanı gözaltına alma günü değil

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, öncelikle salgının yayıldığı illerden başlamak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağı uygulanması gerektiğini söyledi. Alınacak tedbirlerin anayasal düzene ve insan haklarına aykırı olmaması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Anayasal düzeni askıya alalım diye plan yapan mutlaka kaybeder” dedi. Davutoğlu Millet Camisindeki VIP namaza da “Özel statü intiba veren hiçbir uygulama yapılmamalıdır” eleştirisi getirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada korona virüsü salgınıyla ilgili mücadele sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye’de işler yanlış gidiyor. Kimsenin başarısızlığı bizi memnun etmez, o bedeli hepimiz ödeyeceksek hesap sormak demokrasinin olmazsa olmaz şartlarındadır” diyen Davutoğlu kriz yönetim önerilerini sıraladı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, toplum sıkıntı yaşarken rahat tavırlarla yapılan konuşmalar ve toplantıların paniği azaltmak yerine yöneticilerin krizin çapından habersiz olduğunu görüntüsünü oluşturacağını söyledi. Davutoğlu “Gün eleştiri yapanı gözaltına alma günü değil, herkesi anlama günü” diyerek sosyal medyada “Evde kal diyorsunuz ama eve götürecek ekmeğim yok” dediği için bir tır şoförünün göz altına alınmasını eleştirdi.

Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan 18 Mart’a kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyu önüne çıkmamasının yanlış bir iletişim stratejisi olduğunu vurgulayan Davutoğlu “Kriz derinleştiği anda, halkın güven duymak istediği anda liderin çıkıp o güveni vermesi gerekir” dedi.

“İlgili bütün tarafları sürece katın ve sorumluğu paylaşın” diyen Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kriz toplantısına muhalefet liderlerini ve meslek kuruluşlarını çağırmamasının yanlış olduğunu vurguladı. İyi yapılan işlere parti ve siyaset ayrımı yapılmadan destek verilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 6 Milyon Tek Yürek kampanyasını ve İHH’nın yardım kampanyalarını örnek verdi. Gelecek Partisi olarak iki kampanyaya da destek verdiklerini hatırlattı. Haluk Levent’in çalışmalarını da öven Davutoğlu, sürece katkı veren herkes kucaklanmalı dedi.

Davutoğlu, illerde Pandemi Kurulları’nın oluşturulmasının doğru bir adım olduğunu ancak kurullara katkıda bulunabilecek kesimlerin katılımının da sağlanması gerektiğini söyledi.

TANI KİTLERİNİN ABD VE KOLOMBİYA’YA SATILMASI YANLIŞ

Kriz tedbirleri konusunda geç kalındığını belirten Davutoğlu, “İran ve İtalya’daki tırmanış başladığı anda çoktan harekete geçilmiş olması gerekirdi” dedi. Davutoğlu tanı kitlerinin ABD Kolombiya gibi ülkelere satılmasını eleştirerek, “Bu kitler Türkiye’de kullanılmalı değerlendirilmeliydi, havaalanlarında sadece ateşi yüksek hastalar değil, yurtdışından gelen herkese karantina işlemi yapılmalıydı” dedi.

SINIRLI, SÜRELİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÖNERİSİ

Karantina ve izolasyon konularında adımların gecikmeli atıldığını söyleyen Davutoğlu, “öncelikle yayılan illerden başlamak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağı uygulanmalıdır” dedi. Sağlık çalışanlarını ihtiyaçlarının öncelikle karşılanması gerektiğini belirten Davutoğlu, gerekiyorsa otellerin sağlık çalışanlarına tahsis edilmesini tavsiye etti. Ekonomik destek tedbirlerine en dezavantajlı kesimlerden, düzensiz geliri olanlardan başlanmasının önemini vurgulayan Ahmet Davutoğlu, gıda tedariki konusunda da gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

'VIP NAMAZ ELEŞTİRİSİ'

“Test ve tedavilerde ayrımcılık olduğu inancı yayılırsa, toplumda güven duygusunu koruyamazsınız” diyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Millet Camii’nde belli kişilerle kılınan Cuma Namazını da eleştirdi. Davutoğlu, “Cuma namazı farzı ayındır, bir grup kıldığında diğerlerinin üzerinden sorumluluğu kaldırmaz. Sorumluluk kalkmışsa herkes için kalkmıştır. Özel statü intiba veren hiçbir uygulama yapılmamalıdır” dedi.

'TELAFİ EDİCİ TEDBİRLER ALINMALI'

Uygulanan tedbirlerin sonuçlarıyla ilgili olarak telafi edici tedbirlerin alınması gerektiğine dikkati çeken Ahmet Davutoğlu, “Özellikle dar gelirli vatandaşlara devletin gıda tedariki sağlaması, doğalgaz, su, elektrik faturalarını ertelemesi zorunluluk değil vazifedir.

'KANAL İHALESİ VİCDANA SIĞMAZ'

100 milyarlık kaynağın nerelerde kullanıldığının duyurulması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Belli test kitleri ve koruma malzemeleri ile ilgili çıkan söylentilerinin arkasında da şeffaflık eksikliği vardır” dedi. Ahmet Davutoğlu, Kanal İstanbul ihalesini de “Millet rızık derdindeyken, Kanal İstanbul ihalesinin yapılmış olmasını toplum vicdanı kabul etmez” sözleriyle eleştirdi. Kayyum atamaları da dahil olmak üzere bu dönemin özel şartlarından istifade eden adımlardan kaçınılmasını gerektiğini belirten Davutoğlu, Koronavirüsle mücadele gündemine yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.

'İNFAZDA EŞİTLİKÇİ TAVIR SERGİLEYİN'

“Sadece belli kesimlere yönelik infaz yasası çıkarma intiba toplumsal rahatsızlık doğurur” diyen Davutoğlu, yeni envanterler oluşturularak sosyal yardımların adil bir şekilde dağıtılmasını istedi.

'EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLIK YAPIN'

Krizin daha başında olduğumuzu söyleyen Davutoğlu, “Yöneticilerin görevi toplumu en iyi senaryo gelecek gibi beklentiye sokmak değil, en kötü senaryoya hazır olmaktır” dedi. “En olumsuz senaryo üzerinde çalışılsaydı Türkiye tanı kitlerini yurtdışına ihraç etmezdi” diyen Davutoğlu, sorumluların hesap vermesini istedi.

'ALINACAK TEDBİRLER ANAYASAL DÜZENE VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI OLMAMALI'

Her türlü krizin çözümü insan onuruna saygıyla sağlanır diyen Ahmet Davutoğlu iktidarı uyardı; “Kurtlar puslu havayı sever, bazı otokratik eğilimlere sahip kesimlerde böyle dönemlerde halkın dertlerine deva olmak yerine, acaba bir sonraki süreçte kendi gücümüzü nasıl tahkim ederiz diye yanlış düşünceler içine girebilirler... Anayasal düzeni askıya alalım diye plan yapan mutlaka kaybeder.”

ABD, İngiltere ve İtalya’nın kriz yönetim tecrübelerine değinen Davutoğlu, “Popülizm çözüm değildir, hele hele otoriter popülizm en büyük virüstür.” diyerek, Türkiye’nin her zamankinden daha çok özgürlüğe demokrasiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Ahmet Davutoğlu, sözlerini demokrasi vurgusuyla bitirdi: “Toplumların geleceğini tek bir şahsa ya da gruba bağlayan otoriter rejimlerde değil, toplumun bütünü kuşatan, kapsayan içselleştirici demokraside olduğunu göreceklerdir. Türkiye için de çözümün adresi demokrasidir, hak ve özgürlüklerdir, insan onurudur. Gelecek Partisi de hangi şartta olursa olsun, insan onurunu, hak ve özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaya devam edecektir”.