'Cezaevlerindeki çocuklar tahliye edilmeli'

CHP’li Aydoğan Adalet Bakanı’na seslendi: “BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Çocuğun Yüksek Yararı İlkesi gereğince cezaevlerindeki çocuklar tahliye edilmeli."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan korona virüs nedeniyle ülkede birçok önlem alındığını hatırlatarak, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Çocuğun Yüksek Yararı İlkesi göz önüne alınması gerektiğini hatırlattı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e seslenen Aydoğan, cezaevlerindeki çocukların tahliye edilmesini talep etti.

‘ÇOCUĞUN HER TÜRLÜ ÜSTÜN YARARI GÖZETİLMELİ’

BM Çocuk Hakları Sözleşmenin önsözünde yer alan ifadelere değinen Aydoğan, “Sözleşmenin önsözünde özetle eşitlik, adalet, barış, özgürlük, özel ilgi, mutluluk, sevgi, anlayış gibi çocukların ‘her türlü üstün yararının’ korunması çerçevesinde anlaşmaya varılmıştır. Sözleşme'nin çeşitli maddelerinde çocuğun yüksek yararı ilkesi vurgulanmaktadır. Sözleşmeye taraf olan bir devlet olarak olağanüstü koşulların yaşandığı şu salgın günlerinde çocukların güvenliği ve sağlığı için derhal önlem alınmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Yasaların ve sözleşmelerin çocuğun üstün yararının korunması gerektiğine dikkat çektiğini belirten Turan, “Bu doğrultuda cezaevleri şartları değerlendirildiğinde, çocukların salgından korunması için Adalet Bakanlığının harekete geçmesi ve çocukların derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Sayın Bakan’ı bu konuda derhal harekete geçmeye çağırıyorum. Geç olmadan çocukların güvenliği ve sağlığı için adım atılmalı” dedi.

YAKLAŞIK 2 BİN 500 ÇOCUK TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ VAR

Adalet Bakanlığı’nın Aralık 2019 verilerine göre cezaevlerinde yaklaşık 2 bin 500  çocuk tutuklu ve hükümlü bulunuyor. (DUVAR)