HDP'li Özen: Alevi katliamını unutmayacağız

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, 1995 yılında İstanbul Gazi Mahallesi ve Ümraniye'de yaşanan saldırılarda 22 Alevinin öldürüldüğünü belirtti. Özen, "Sorumlu olan tüm yetkililer milletvekili ve bakan yapılarak ödüllendirildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada 12 Mart 1995'de İstanbul Gazi Mahallesi'nde yaşanan saldırının ardında başlayan olaylarda öldürülen 22 kişiyi andı.

"1995 yılının 12 Mart'ında İstanbul Gazi Mahallesi'nde kahvehane ve pastanelerin taranmasıyla başlayan ve farklı mahallelere yayılarak dört gün süren olaylarda 22 can katledildi" diyen Özen şunları söyledi: "Katliamdaki kontrgerillanın görüntüleri ortada olmasına rağmen hiçbir şey yapılmadı. Hedef gözeterek birçok insanımızı katlettikleri görüntülerle ve Adli Tıp raporlarıyla açıkça kanıtlanan katil polislere göstermelik cezalar verildi. Bu Alevi katliamından sorumlu olan tüm yetkililer milletvekili ve bakan yapılarak ödüllendirildi. Yaşadığımız diğer katliamlarda olduğu gibi bu katliamda da devlet katilleri koruyup kolladı. Ancak ne yapılırsa yapılsın bizler bu katliamın hesabını mutlaka soracağız, davanın bu şekilde üstünün kapatılıp unutulmasına izin vermeyeceğiz. Gazi ve Ümraniye katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız. Kaybettiğimiz canları saygıyla anıyorum" dedi.

NE OLMUŞTU?

12 Mart 1995 akşamı Gazi Mahallesi’nde içerisinde Alevilerin bulunduğu 3 kahvehane ve 1 pastane tarandı. Saldırıda Alevi dedesi Halil Kaya öldürüldü, 5'i ağır 25 kişi yaralandı. Ateşin açıldığı taksi gaspedilmiş ve taksi şoförü öldürülmüştü. Taksi, iz bırakmamak için yakıldı ve failler yakalanamadı. Saldırının ardından mahallede protesto gösterileri başladı, cemevi önünde toplanıldı. Toplananlar polis karakoluna doğru yürüyüşe geçtiği sırada polis ateş açtı ve Mehmet Gündüz adlı bir kişi hayatını kaybetti. 13 Mart günü gösteriler sırasında 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle valilik, üç mahallede sokağa çıkma yasağı ilan etti. 14 Mart günü çatışmaların devam etmesiyle polisin ardından mahalleye askeri ekipler de sevk edildi. Cemevinde kurulan komite, cenazelerin verilmesini, sokağa çıkma yasağının son bulmasını, gözaltıların serbest bırakılmasını, asker ve polisin bölgeden ayrılmasını istedi. Ancak bu talepler reddedildi, güvenlik güçlerinin kurulan barikatlara müdahalesi devam etti. 15 Mart günü, Gazi’de yaşananların Ümraniye 1 Mayıs/Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki protestosu ve müdahaleler esnasında da 5 kişi öldürüldü. Toplam can kaybı 22'ye yükseldi, en az 155 kişi yaralandı. (HABER MERKEZİ)