Duvar Arkası... Kerestecioğlu'ndan teamül tepkisi: Bu bir tuzak

Meclis'teki gizli oturumda bakanlara tepki; 'Bilmediğimiz bir şey söylemediler...' HDP milletvekili Kerestecioğlu'ndan  Meclis'teki oturumlara kavga arasına tepki: 'Bu bir teamülse böyle bir teamülde bu ara verme işi kavganın daha fazla büyümesine neden oluyor. Bu, bir tuzak gibi...' Sırrı Süreyya Önder'den yeni parti önerisi; Toplanmayan Parti!.. Meclis'te virüs önlemleri.... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

A HABER DAHA BİLGİLENDİRİCİYDİ!

Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddelerinden biri İdlib’deki saldırının ardından Meclis’te yapılan “kapalı oturum” oldu. Milletvekilleri, yeminli stenograflar ile sağır ve dilsiz kavaslar dışında kimsenin bulunmadığı kapalı görüşme, “devlet sırrı” niteliğinde olduğu için yazılamıyor. Oturum tutanakları ancak 10 yıl sonra, o da Meclis kararıyla açılabiliyor.

6.5 saat süren kapalı oturumda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bilgi verdiğini biliyoruz. Gergin geçen, hatta iki kez kavga çıktığını öğrendiğimiz oturumun ardından konuşan Bakan Akar, “Mesele ülke meselesi, güvenlik meselesi, hassas mesele. Herkes görüşünü söyledi. Biz de sahada olanları anlattık. Görüşmelerin yararlı olduğunu değerlendiriyorum” dedi. Muhalefet ise aynı görüşte değildi. Bir milletvekili Bakanların açıklamaları için “Bilmediğimiz bir şey söylemediler” derken bir başka milletvekili bilgilendirmenin çok yetersiz olduğunu belirterek, “A haber bile daha bilgilendiriciydi” dedi.

BÖYLE TEAMÜL OLMAZ OLSUN!

Meclis, 24 Haziran sonrası oluşan 27. Yasama Dönemi’nin belki de en gergin haftasını yaşadı. İdlib saldırısı sonrası yapılan kapalı oturumda 2 kez kavga çıktığını biliyoruz, ama görüşmeler gizli olduğu için nedenleri yazılamadı. Kapalı oturumdan bir sonraki gün yapılan oturumda da yumruklu, tekmeli çok büyük kavga yaşandı. Meclis Genel Kurulu’nda yaşanan gerilimlerde, bu gerilimin fiziksel bir kavgaya doğru yol alması üzerine Meclis Başkanvekilleri hemen oturuma ara veriyor. Son kavgada da Meclis’i yöneten Süreyya Sadi Bilgiç oturuma hemen ara verdi. Oturuma ara verilmesi demek aynı zamanda tutanakların kapanması ve canlı yayının kesilmesi demek. Bu tabloya HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tepki gösterdi. Yaşanan kavgalarda tüm Meclis Başkanvekillerinin ara verdiğine dikkat çeken Kerestecioğlu, “Bu bir teamülse böyle bir teamülde bu ara verme işi kavganın daha fazla büyümesine neden oluyor. Bu, bir tuzak gibi. Ara verildiği anda bu şöyle bir teamül oluyor o zaman: "Canlı yayın kapansın, sonra yiyin birbirinizi" teamülü. Böyle bir teamül olmaz olsun, yapmayın bunu” dedi.

YENİ PARTİ ÖNERİSİ: TOPLANMAYAN PARTİ

Siyasi partiler kongre süreçlerinde yoğun bir toplantı trafiği yaşanıyor. 23 Şubat’ta 4. Olağan Kongresini yapan HDP’de yaklaşık 6 ayı bulan bir kongre takvimi işledi. İlçe, il kongrelerine bölge toplantıları eşlik etti, gençlik, kadın konferanslarının ardından bir de “3. Büyük Olağan Konferans" düzenlendi. Aylar süren toplantılar dizisi tüm partilileri, özellikle yöneticileri yordu. Yorgunluk, esprileri de beraberinde getirdi. Edinilen bilgiye göre HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yeni parti kuracağını, partinin en önemli özelliğinin de sadece yılda bir kez toplanması olacağını söyledi. Üstelik yılda bir kez düzenlenecek bu toplantıya katılım da zorunlu olmayacak, sadece isteyen gidecek. Yoğun kongre sürecinde toplantıdan toplantıya koşan yöneticilerden duyduğumuz “toplanmayan parti” projesi hayata geçse sadece HDP'den değil her kesimden ilgi göreceğini söyleyebiliriz.

MECLİS’TE KORONA VİRÜSÜ ÖNLEMLERİ

Çin’de ortaya çıkan dünyanın 70’den fazla ülkesine yayılan koronA virüsü nedeniyle Türkiye’de de alarm seviyesi yükseltildi. Kapıya dayanan salgına karşı Meclis’te de önlemler alınmaya başlandı. Meclis’teki ana bina ve halkla ilişkiler binasındaki tüm lavabolara Sağlık Bakanlığının korono virüse karşı alınması gereken önlemleri içeren duyuruları asıldı. Ayrıca Meclis’in birçok noktasında alkol bazlı el antiseptiği konuldu. Doktor olan MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz da Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak korona virüsü ile ilgili milletvekillerini bilgilendirdi, uyarılarda bulundu. Kalabalık ortamlarda solunum yoluyla salgına dönüşen hastalık için "büyük şehir hastalığı" yorumu yapan Arkaz, ateş, baş ağrısı ve öksürük belirtilerinin dikkate alınmasını istedi. Arkaz tedavisi olmayan, aşısı bulunmayan hastalık için istirahat, dengeli beslenme, egzersizin önemine dikkat çekti, “Bir de tuzlu suyla günde birkaç kere gargara yapmak lazım. Güneş ışığını korona virüs sevmez, önümüz yaz. Ben ülkemiz için büyük bir tehlike görmüyorum, tedbirler alınmıştır” dedi.