HDP'den Yeniçağ sorusu: Ağıral ve Çolak'ın hesapları nasıl ele geçirildi?

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Yeniçağ gazetesi yazarları Murat Ağırel ve Batuhan Çolak'ın sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesinin basit bir hackleme olayı olmadığını vurgulayarak, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Koçyiğit, "Konuyla ilgili bir araştırma ve inceleme başlatılmış mıdır?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Yeniçağ gazetesi yazarları Murat Ağırel ve Batuhan Çolak'ın Twitter ve hesabın bağlı bulunduğu e-posta hesaplarının ele geçirilerek Libya paylaşımlarının silinmesine ilişkin konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Koçyiğit, olayda kullanılan teknik ve yöntem göz önünde bulundurulduğunda bunun basit bir hackleme olayı olmadığını söyledi.

Sosyal medya hesapları ele geçirilen iki gazetecinin Libya’da ölen askerler ile ilgili tüm paylaşımlarının silindiğini ve özel şifreleri ve dosyalarının arşivlendiği belirten Koçyiğit, telefonlarla açılabilen hesaplara normal şartlarda girilebilmesi mümkün değilken, bu durumda telefon hafızası ve numarası ele geçirilerek tüm işlemlerin telefon sahibi adına yapıldığını kaydetti. Koçyiğit, işin içinde GSM operatörü, Twiter ve Hotmail gibi kurumların müdahalesinin söz konusu olduğunu savundu.

'BAŞKA YURTTAŞLAR DA MAĞDUR MUDUR?'

Söz konusu olaya ilişkin HDP Milletvekili Koçyiğit’in yönelttiği 6 soru şu şekilde:

*Yeniçağ Gazetesi'nin yazarlarından Murat Ağırel ve Batuhan Çolak’ın sosyal medya hesapları ve tüm bilgilerinin şüpheli bir şekilde ele geçirilmesiyle ilgili bilginiz var mıdır? Varsa bununla ilgili bir araştırma ve inceleme başlatılmış mıdır?

*Turkcell, Twiter ve Hotmail’den söz konusu olayla ilgili bilgi talep edilmiş midir? Edilmişse iki gazetecinin hesapları ve şifreleri nasıl ve kim/ kimler tarafından ele geçirilmiştir?

*İki gazetecinin Libya’da ölen askerlerin kimlik bilgileri ve fotoğrafların paylaşmalarının ardından böyle bir durumun yaşanması tesadüf müdür? Bu tür bir siber saldırının arkasında siyasi otoritenin parmağı var mıdır? Bu yönlü bir araştırma yapılmakta mıdır?

*İki gazetecinin tüm bilgilerinin çalınarak onlar adına işlem yapılması teknik olarak nasıl yapılmıştır? Bu tür siper saldırı operasyonlarına karşı hangi önlemler alınmaktadır?

*Yeniçağ Gazetesi'nin yazarlarından Murat Ağırel ve Batuhan Çolak’ın başına gelen bu hadisede olduğu gibi başka yurttaşlar da mağdur olmuş mudur? Bu yönlü bakanlığınıza ulaşan şikayetler var mıdır? Varsa kaç tanedir? Şikayetlerle ilgili hangi girişimlerde bulunulmuştur?

*6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ihlal eden söz konusu hadise ile ilgili bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır? Kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği konusunda ne tür güvenlik önlemleri alınmaktadır? (DUVAR)