Arınç: Henri Barkey muteber adamdı

Bülent Arınç, Osman Kavala'nın Gezi davasından beraat ettiği gün yeniden tutuklanmasına gerekçe yapılan Henri Barkey'le AK Parti'nin kuruluş döneminde yakın ilişkide olduklarını söyledi. Barkey'nin Refah Partisi’nin kapatılacağına dair istihbarat aldığını ve bunun için tedbir almaları gerektiğini konusunda kendilerini uyardığını anlatan Arınç "AK Parti kuruluşunda da geldi. O zaman da muteberdi. Bizim toplantımıza gelmesi nasıl suç değilse, Osman Kavala ile görüşmesi de suç olarak gösterilmemesi lazım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç, 2013 yılında Başbakan Yardımcılığı görevini yürütürken, SETA'nın düzenlediği Türk-Amerikan toplantısına dönemin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile SETA'nın Washington Koordinatörü Kadir Üstün gibi isimlerin yanısıra ABD'li akademisyen Henri Barkey'in de katılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazeteci-yazar Murat Yetkin'in haber-analiz sitesi yetkinreport.com'da paylaştığı söz konusu toplantıya ilişkin fotoğraf, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası kapatılan Cihan Haber Ajansı muhabiri tarafından çekilmişti.

TV5'te konuya ilişkin açıklama yapan Arınç, Refah Partisi döneminden beri tanıdığını söylediği Barkey ile AK Parti'nin kuruluş döneminde de ilişkide olduklarını ifade etti. Arınç, Barkey'nin o dönemde Refah Partisi’nin kapatılacağına dair istihbarat aldığını, bunun için tedbir almaları gerektiğini konusunda kendilerini uyardığını anlattı ve "Bize Refah Partisi'nin Türkiye için bir şans olduğunu, ama askeri vesayetin buna müdahale edeceğini, hatta Anayasa Mahkemesi'nin kapatabileceğini daha o tarihte söyledi. Bunu önlemek için ne yapmak gerektiğini bizimle konuşuyordu. Bizim için muteber bir adamdı" dedi.

AK Parti'nin kuruluş döneminde de Henri Barkey ile yakın ilişki içinde olduklarını belirten Arınç "AK Parti kuruluşundan önce de geldi. O zaman da muteberdi. Hakkımızdaki önyargıların silinmesi gerektiğini söylüyordu. Biz dış dünyanın bizim hakkımızdaki önyargılarını kırabilir miyiz diye gayret ettik. Barkey onlardan biriydi. Şimdi Barkey'in Osman Kavala'yla ne görüştüğünü bilmiyorum. Ama içeriğini bilmemekle birlikte Barkey'le görüşmesini suç olarak göstermemek lazım. Bizim toplantımıza gelmesi nasıl suç değilse, Osman Kavala ile görüşmesi de suç olarak gösterilmemeli" diye konuştu.

BARKEY TUTUKLAMA GEREKÇESİ YAPILMIŞTI

İş insanı Osman Kavala, 28 ay tutuklu kaldığı Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davadan beraat ettikten saatler sonra henüz cezaevinden çıkmadan 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen bir

başka soruşturmadan tutuklanmıştı.

Savcılar, Henri Barkey'nin 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsüyle ilişkili olduğunu savunuyor. Tutuklama gerekçesi olarak da, Kavala ile Barkey'nin telefonun birbirine yakın baz istasyonlarından sinyal vermesi gösteriliyor.

(HABER MERKEZİ)