Murat Yetkin: Erdoğan-Putin zıtlaşması tehlikeli bir taktik

Gazeteci Murat Yetkin, kişisel internet sitesindeki yazısında Erdoğan-Putin gerilimini kaleme aldı. Rusya'nın Türkiye'den aldığı stratejik çıkarlarını çöpe atmasını beklemediğini belirten Yetkin, Türkiye'nin de Rusya düşmanlığı kazanmasının mantıksız olduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci yazar Murat Yetkin, bugün yayınladığı yazısında, Erdoğan-Putin arasında İdlib yüzünden gerilen ilişkiye değindi. Erdoğan'ın ABD'ye üç kere yaptığı ve Yetkin'in 'uçurum yamacı siyaseti' olarak tanımladığı hamleleri bu kez Rusya'ya yapmaya çalıştığını belirtti. Putin'in de bu siyasette en az Erdoğan kadar usta olduğunu ifade eden Yetkin, “Savaşın kıyısına kadar gelip savaşa girmemeyi becerebilmek, bir sanattır” sözünü hatırlattı ve liderlerden bu sanatı iyi icra etmelerini beklediğini aktardı.

Rusya'nın Türkiye, Almanya ve Fransa'yla değil, İran ve Türkiye'yle toplu görüşme yapmak istediğini belirten Yetkin, yazısında dörtlü zirvenin nasıl belirsizlikte kaldığını da sırasıyla kaleme aldı. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Ankara, Şam’ın İdlib’i geri alarak, artık gerek kalmadığı söylemiyle BM gözetimindeki Cenevre Konferansı sürecini askıya alacağından endişe ediyor. Çünkü BM süreci Suriye’deki meşru muhalif güçleri de kapsıyor ve bu süreçte -şu anda Suriye dışında bulunanlar dahil- bütün vatandaşların oy kullanması Esad için de, Putin ve Ruhani içinde kötü sonuç verebilir.

Mantık sınırları içinde, Rusya’nın Türkiye’den sağladığı stratejik çıkarları İdlib için çöpe atması da, Türkiye’nin Rusya’nın düşmanlığını üstüne çekmesi de akla yakın görünmüyor. Ama bu uçurum yamacı, ya da 'brinkmanship' inatlaşması tehlikeli bir siyasi taktik. Bu da akla bu deyimi ilk kullanan siyasetçi olan Soğuk Savaş'ın ABD Dışişleri Bakanlarından John Foster Dulles’ın 'savaşın kıyısına kadar gelip' demesini, getiriyor; 'savaşa girmemeyi becerebilmek, bir sanattır'. "

Umalım ki Erdoğan da, Putin de bu sanatı iyi icra edebilsinler de bir an önce kapansın hayırlısıyla bu Suriye sayfası."

YAZININ TAMAMI