Mithat Sancar kimdir?

HDP'nin bugün yapılan 4. Olağan Kongresi'nde eş genel başkan seçilen Mithat Sancar kamuoyunda adını, "Kürt sorunuyla ilgili çözüme yönelik barışçı fikirlere sahip bir hukukçu" olarak duyurmuştu. Akil İnsanlar Heyeti'nde de görev alan Sancar'ın yeni dönemde yürütülecek 'demokratik ittifak' çalışmaları nedeniyle bu göreve getirildiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP’nin 4. Olağan Kongresi'nde mevcut Eş Genel Başkan Pervin Buldan yeniden aday olurken, 2 yıldır bu görevi yürüten Sezai Temelli yerine Mithat Sancar bu görevi üstlendi. Peki kimdir Mithat Sancar?

1963 yılında Mardin Nusaybin'de doğdu. 57 yaşındaki Sancar ilköğrenimini Nusaybin'de, liseyi Diyarbakır'da okudu. 1984 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlayan Mithat Sancar, Ankara Üniversitesi'nde tamamladığı yüksek lisans ve doktora çalışmalarının bir bölümünü Westfalya Wilhelm Üniversitesi'nde (Münster /Almanya) yürüttü. 1990 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Sancar, Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı'nda 1999 yılında Doçent, 2006 yılında Profesör oldu. Sancar bu süreçte KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde de dersler verdi.

Kamu Hukuku alanında akademik faaliyet yürüten Sancar, devlet kuramı, insan hakları, anayasa hukuku, yargı teorisi, çatışma çözümü ve geçiş süreci adaleti üzerine çalıştı. Bu alanlarda birçok kitap, Türkçe, Almanca ve İngilizce makaleler yayınladı. Sancar çok sayıda ulusal ve uluslararası konferansa konuşmacı ve düzenleyici olarak katıldı.

Birgün, Taraf, Milliyet ve Bashaber'de köşe yazarlığı yapan Sancar, başta İMC TV olmak üzere çeşitli televizyon kanallarında da programlar yaptı.

Mithat Sancar: Artık çözümün tek muhatabı AKP değilMithat Sancar: Artık çözümün tek muhatabı AKP değil

AKİL İNSANLAR HEYETİNDE YER ALDI

Kürt sorunuyla ilgili olarak kamuoyunda çözüme yönelik barışçı fikirlere sahip bir hukukçu olarak dikkat çeken Sancar, Çözüm Süreci'ni topluma anlatmak için 7 bölgede kurulan 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti içinde Marmara Heyeti Başkanvekili olarak yer aldı. 2013-2015 yılları arasında bu çalışmaları yürüten Sancar daha sonra 7 Haziran 2015 seçimlerinde aday olarak HDP'den Mardin Milletvekili seçildi.

ANAYASA ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ AKTÖR OLDU

25. 26. ve 27. dönemlerde milletvekili seçilen Sancar uzun süre Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman döneminde başlatılan ama kısa sürede sona eren Anayasa Değişikliği çalışmalarında HDP’yi temsil eden Sancar, ayrıca parti içindeki anayasa çalışmalarının da önemli aktörleri arasında yer aldı.

ADAYLIKTA İTTİFAK VE YENİ ANAYASA VURGUSU

Sancar’ın HDP eş genel başkanlık adaylığı 2018 yılında yapılan 3. Olağan Kongre’de de gündeme gelmişti. Sancar’ın aile ve sağlık durumu gerekçesiyle reddettiği bu teklif bugün yeniden gündeme geldi. HDP kaynaklarından edinilen bilgiye göre Sancar’a yapılan adaylık teklifinde HDP’nin yeni dönem politikalarının temelini oluşturacak, “demokratik ittifakın genişletilmesi” açısından müzakere ve diyalogcu yönünün etkisi yüksek oldu. Ayrıca Kürt sorununun çözümü başta olmak üzere Türkiye’nin demokratikleşmesi için yeni Anayasa çağrısı yapan HDP’de, Sancar’ın bu yöndeki birikiminin de yeni dönem politikalarıyla uyumlu olduğuna dikkat çekiliyor.

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü alan Aziz Sancar’la akraba olan Mithat Sancar bekar ve bir çocuk babası. (DUVAR)