Duvar Arkası: AK Parti kulisinde 'darbe'ye rağbet yok

AK Parti kulisinde 'darbe' ihtimaline neden prim verilmedi? HDP'li milletvekillerinin Dünya Ana Dili Günü'nde 'X'le imtihanı... İktidarın Meclis grubu nasıl 'dilek ve temenniler' dönemine girdi? Hepsi Duvar Arkasın'da...

Google Haberlere Abone ol

ASKERİ DARBE OLAMAZ, ÇÜNKÜ…

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND Corporation'ın "ordunun orta kademesindeki subayların kaygılı olduğu, bunun yeni bir darbeye dahi yol açabileceği" yönündeki son raporu, 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un "FETÖ'nün siyasi ayağı" ve "askerî vesayet" tartışmalarıyla ilgili sözleri birlikte değerlendirilerek Ankara’da yeni bir darbe tartışmasının fitili ateşlendi. Muhalefetin mesafeli yaklaştığı tartışma daha çok iktidara yakın medya organları üzerinden yürüdü ama en sert tepki de iktidardan geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili soruya dahi tepki göstererek, "Bunlar tamamen kumpanya. Bütün bu kampanyaların hepsi Türkiye'ye, vatana, millete ihanettir” dedi. AK Parti kulislerinde ise birçok partili tartışmaya anlam veremedi. “15 Temmuz’da oldu şimdi neden olmasın?” yorumuna “Bugün şartlar 15 Temmuz’dan çok farklı” yanıtını veren bir siyasetçiye göre o 'farklar' şöyle sıralanıyor: Birincisi Genelkurmay Cumhurbaşkanına bağlandı. İkincisi Ankara’daki zırhlı birlikler şehir dışına taşındı. Üçüncüsü MİT’in TSK içinde istihbarat toplamasının önü açıldı. Ve dördüncüsü tüm siyasi partiler ve halk darbeye karşı çok net tutum aldı. Neredeyse tarih verilerek bir darbe yapılamayacağını söyleyen bazı AK Partililere göre darbe değil ama darbe söylentisi üzerinden seçmeni konsolide etme, siyaseti dizayn etme çabası var ama bu doğru değil.

ANADİLİ GÜNÜNE 8 'X' İLE KUTLAMA

21 Şubat Dünya Ana Dili Günü Meclis’te de gündemdi. HDP, “ana dilinde eğitim alamayan çocukların okullarda yaşadığı psikolojik sorunların tespiti amacıyla” araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Kürsüye çıkan birçok HDP milletvekili de başta Kürtçe olmak üzere farklı dillerde Ana Dil Günü’nü kutladı. Ama HDP Milletvekili Serpil Kemalbay’ın “Dile saygı, burada, Mecliste "bilinmeyen dil 'x' " olarak yazılan Kürtçenin, Kürtçeye karşı saygısızca ifadenin ortadan kaldırılması ve Kürtçenin bu Meclis'te tanınmasıyla sağlanır” çağrısına rağmen tüm kutlamalar tutanaklara “X” olarak geçti. İşte “X”li kutlamalar:

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan: Türkiye'de gerçekten kardeşliğin gerçek anlamda tesisi için mutlaka Kürtçenin eğitimde kamu alanında hizmet alım ve veriminin sağlanması gerekiyor diyorum, "…"(x) diyorum.

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay: Tüm dünya halklarının Ana Dili Günü'nü kutluyorum ve aynısının Kürtçesini de buradan ifade etmek istiyorum: "…"(x)

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: Yarın Ana Dili Günü, bir de ana dilimde selamlayayım hepinizi. "…"(x)

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş: Dünya Ana Dili Günü'nü kutluyorum. Kürtçede çevirisi şu isteyenler için: "…"(x) diyorum.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ: 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü sebebiyle konuşmamı ana dilim olan Kürtçeyle bitirmek istiyorum: "…" (x)

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Koçyiğit: Bu ülkede keşke bütün diller özgürce konuşulsaydı ve burada simultane tercümanlık sistemi olsaydı hepimiz kendi ana dilimizde birbirimize derdimizi anlatsaydık. Ben bu anlamda "…"(x) diyorum, yani Dünya Anadil Günü kutlu olsun diyorum.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay: Yarın Dünya Ana Dili Günü, Dünya Ana Dili Günü kutlu olsun. "…"(x) Dil yaşamdır.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları: Yarın Dünya Ana Dili Günü. (x)

AK PARTİ’DE DİLEK VE TEMENNİ DÖNEMİ!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde, bazı konularda Cumhurbaşkanına verilen kararname yetkisi dışında tüm yasaların Meclis’te yapılacağı ifade ediliyordu. Ancak öyle olmadı. Yeni sistemde geçen yaklaşık 2 yılda neredeyse tüm yasa teklifleri bakanlıklardan Cumhurbaşkanlığına, oradan AK Parti grubuna gönderilerek bir grup milletvekili tarafından imzalanıp Meclis’e sunuldu. Öyle ki artık AK Parti grubunun neredeyse tamamen devre dışı kaldığı konuşuluyor. Yasa yapma sürecini değerlendiren bir siyasetçiye göre, AK Parti’nin yasa hazırlık sürecindeki tek rolü, “dilek ve temenni” şeklinde oluyor.