Murat Yetkin: Türkiye’nin Suriye politikasında sarkaç artık Rusya değil ABD tarafında

Gazeteci Murat Yetkin, Münih'teki güvenlik konferansını yorumladı ve Türkiye'nin Suriye politikasında yeniden ABD tarafına geçtiğini ifade etti. Yetkin, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın 'Rusya karşıtı cephe' için kulis yaptığını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, kişisel internet sitesinde yayınladığı yazısında Türkiye'nin Suriye politikasındaki yeni gelişmelere değindi. Türkiye'de ibrenin yeniden NATO ülkelerine döndüğünü belirten Yetkin, Münih'te düzenlenen güvenlik konferansındaki görüşmelere değindi ve olası hamleleri yorumladı.

Türkiye'nin 'diplomatik bir manevra' yaptığını ifade eden Murat Yetkin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan temaslarını aktardı. Yetkin, Çavuşoğlu'nun Münih'te ABD Senato heyetiyle 15 Şubat’ta yaptığı görüşmedeki fotoğrafı "Ankara’nın Suriye sarkacının birkaç gün içinde nasıl Rusya’dan, yeniden NATO müttefikleri olduğumuzu bizim de onların da hatırladığı ABD’ye kaydığının adeta göstergesi" olarak yorumladı.

Almanya'nın İdlib'deki insani göç ihtimalini değerlendirerek, bu konuda Türkiye'nin yanında olmak istediğini aktaran Yetkin, Almanya'nın askeri değil insani boyutta yardım yapmasının gündemde olduğunu vurguladı. Almanya Dışişleri Bakanı Maas'a, Türkiye'ye Barış Pınarı Harekatı ile uygulanan silah ambargosunu da soran Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Hem Çavuşoğlu, hem Fidan’ın temaslarında öne çıkan konulardan birisi de İdlib’te ateşkes sağlanamaz ise Türkiye’ye gelecek yeni göç dalgasının Avrupa’ya ulaşması ihtimaliydi. Özellikle de Almanya’ya… Yabancı ve göçmen karşıtlığının iç siyaseti sarsıp aşırı sağın güçlenmesine neden olduğu Almanya’nın bu konudaki endişesi, Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısındaki sözlerine yansıyordu. 24 Ocak’ta İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in en önem verdiği konu da buydu zaten.

Bu konuda isminin saklı kalması şartıyla YetkinReport’a bilgi veren bir Alman yetkili Almanya’nın İdlib konusunda Türkiye’nin yanında yer almak istediğini, ancak askeri boyuttan çok insani boyutta, yani göçmenlere yönelik katkı verebileceklerini söyledi. Bu konuda, geçen hafta Brüksel’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla yapılan NATO toplantısı hakkında YetkinReport’a konuşan bir hükümet yetkilisi, göçmenlerin Türkiye’ye girmeden Suriye topraklarında durdurulması için kış koşullarına dayanıklı barınaklar yapılması amacıyla 25 milyon dolar ayırmasının gündemde olduğunu söyleyerek bu yaklaşımı doğruladı."

YAZININ TAMAMI