Çelik: Türkiye İdlib'de yeni pozisyon almayacak, mevcut pozisyonunu sürdürecek

İdlib'deki gelişmeleri değerlendiren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Sınırlarınıza çekilin diyenler coğrafyayı bilmiyorlar. Türkiye herhangi şekilde yeni pozisyon almayacak, mevcut pozisyonunu sürdürecek ve en ufak taviz verilmeyecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan MKYK toplantısı, saat 17.30'da başladı.

Toplantıyla ilgili açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Suriye ordusunun İdlib vilayetinde gözlemci sıfatıyla görev yapan Türk askerlerine yönelik saldırısına değinen Çelik, "Rejimin gözlem noktalarına sistemli saldırıları var. Buna karşılık verilmiştir, rejim hedeflerini ateş altına alma faaliyeti yoğun bir şekilde kesintisiz sürmektedir. Şehitlerimizin kanı yerde kalmamıştır. Karşı tarafa verilen kat be kat fazladır" diye konuştu.

MSB: İdlib'de beş şehit var, beş asker yaralıMSB: İdlib'de beş şehit var, beş asker yaralı

'GÖZLEM NOKTALARI FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEK'

Türkiye'ni Soçi mutabakatına bağlı olduğunu belirten Çelik, "Cumhurbaşkanımız ilgili bütün kurumlara gerekli talimatları vermiştir. Soçi mutabakatıyla ortaya çıkan gözlem noktaları faaliyetine devam etmektedir, çekilmek gibi bir durum söz konusu değildir. Rejim Mayıs 2019'dan itibaren sivillere ve altyapıyı yönelik saldırılarla bütün mutabakatları ihlal etmiştir. Bugün ortaya çıkan tablo, rejimin saldırganlığının aynı şekilde devam ettiği, çatışmasızlık bölgesinin statüsünün yok edilmesine dönük bütün kuralları, bütün mutabakatları ihlal eden yaklaşım içinde olduğudur" dedi.

"Kimsenin toprağında gözümüz olmadığını, amacımızın terörle mücadele olduğunu defalarca ifade ettik, bir kere daha ifade ediyoruz" diyen Çelik, "Sınırlarınıza çekilin diyenler coğrafyayı bilmiyorlar. Türkiye herhangi şekilde yeni pozisyon almayacak, mevcut pozisyonunu sürdürecek ve en ufak taviz verilmeyecektir" ifadelerini kullandı.

'SALDIRILARI NATO'YLA İSTİŞARE EDİYORUZ'

NATO'nun üye ülkelerden birine saldırı olması durumunda saldırıya uğrayan ülkenin korunması için silahlı güç dahil önlemler alınmasını öngören 5'inci maddesinin uygulanıp uygulanmayacağı sorulan Çelik, şu yanıtı verdi:

"5'inci madde temelinde özel bir değerlendirmem yok. Ama Türkiye yapılan bu saldırılar çerçevesinde NATO'yla istişare ediyor. NATO'nun terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olması beklentimizdir. NATO'nun doğası gereği Türkiye ile dayanışma göstermesi gerekir. 'Türkiye şu kadar saldırıya uğruyor, güney sınırlarımızı koruyor, mültecileri barındırarak çok büyük iş yapıyor' açıklamalarını sık sık duyuyoruz. Bu açıklamaları yapıp Türkiye'yi takdir edenlerden, Türkiye'nin yanında nasıl duracağına dair de sözler duymak istiyoruz." (HABER MERKEZİ)