CHP İstanbul'da Canan Kaftancıoğlu'yla devam dedi

Canan Kaftancıoğlu yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçildi. CHP İstanbul İl Kongresi'ne blok listeyle gidildi. Ancak bu tamamen Canan Kaftancıoğlu’nun belirlediği bir liste değildi. Genel merkez, Canpolat’ın ekibi ve Kaftancıoğlu ekiplerinin ortak oluşturduğu bir listeydi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - CHP’nin İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi'nin otoparkına kurulan dev çadırda yapıldı. Kongre başlarken merak edilen en önemli soru, Canan Kaftancıoğlu’nun karşısına ikinci bir aday çıkıp çıkmayacağı idi. Kaftancıoğlun’dan önceki il başkanı Cemal Canpolat’ın tekrar aday olmak istediği biliniyordu. Fakat Canan Kaftancıoğlu'na iktidar cephesinden yapılan saldırılar ve açılan davalardan dolayı CHP yönetimi, blok bir listeden yana tavır aldı.

Kaftancıoğlu İstanbul’daki iki seçimin en önemli galibi olarak görülüyor. Ayrıca her adayın kendi listesini çıkarması durumunda Kaftancıoğlu’nun listesinin kazanacağı tahmin ediliyordu. Bu durumda bütün CHP kongresinde de Kaftancıoğlu’nun çok belirleyici bir konuma gelmesi çok istenen bir durum değil.

LİSTE ORTAK OLUŞTURULDU

Kongreye blok listeyle gidildi. Ancak bu tamamen Canan Kaftancıoğlu’nun belirlediği bir liste değildi. Aslında genel merkez, Canpolat’ın ekibi ve Kaftancıoğlu ekiplerinin ortak oluşturduğu bir listeydi. Listede İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da etkisi de görüldü. Bu yanıyla kendi içinde çarşaf bir liste sayılabilir.

CHP İstanbul'da kongre günüCHP İstanbul'da kongre günü

Fakat listenin bu şekilde belirlenmesine karşı salondan yine de bazı itirazlar oldu. Prof. Dr. Tolga Yarman bir konuşma yaparak, blok listenin demokrasiye aykırı olduğunu söyledi. Yapılan oylama sonucunda seçime blok liste ile girilmesi kabul edildi.

Neden Kongre Merkezi'nin tercih edilmediği sorusunu sorduğumuzda ise çadırın beş bin kişiyi aldığı, fakat kongre merkezinin kapasitesinin iki bin kişilik olduğu söylendi. Bir önceki İstanbul İl Kongresi Bostancı Gösteri Merkezinde yapılmıştı. Basına ayrılan bölüm ile delegelerin ve protokolün olduğu bölüm arasında geçiş yapılabiliyordu. Fakat bu çadırda basına çadırı ikiye bölen ince uzun bir bölüm ayrılmıştı. Etrafı bariyerler ile çevrili bu bölümün ön kısmında delegeler ve parti yöneticileri bulunuyordu. Arkamızda ise CHP üyeleri ve izleyiciler vardı.

Salonda duvarlara asılan pankartlarda temel slogan olarak “tek yön iktidar” yazısı yer alıyordu. Bu sloganın dışında Canan Kaftancıoğlu’nun çadırın iki yanındaki duvarlarında asılan bir pankartı vardı. “Yeni bir siyaseti hep birlikte inşa edeceğiz. Hayallerimizin Dahası var” yazan bu pankartların dışında salon oldukça sade düzenlenmişti.

FİLİSTİN'E TARİHSEL ATIF

Kongrenin başlangıcında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra da İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşma yaptı. Salonda Kılıçdaroğlu konuşurken dahi heyecanın düşük olduğunu söylemek gerekiyor. Kılıçdaroğlu kongreden sonra Saadet Partisi'nin düzenleyeceği Kudüs mitingine gideceğini söyleyerek 70’lerde İsrail’e karşı savaşan devrimci gençleri hatırlattı. “Orada devrimci gençlerimizin mezarları var” diyerek Filistin meselesinde solun tarihsel geçmişine atıf yaptı.

KAYYIMLARA DİKKAT ÇEKİLMEDİ

Salondaki hareketsizlik İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşurken biraz değişti. İmamoğlu salondaki bu durumu görüp “Haydi ayağa kalkın. Gençliğimiz var, hâlâ genciz” diyerek salonu hareketlendirdi.

Fakat konuşmalarda kayyımlara dikkat çekilmediğini, Kürt meselesine ilişkin bir vurgunun yapılmadığını not olarak düşmek gerekiyor.

İmamoğlu, "Herkesi saygın kabul etmeyen yöneticilerin devri bitmiştir. Türkiye değişiyor. 2017 Haziran'ın da Türkiye'nin değişimi başlamıştır. Adalet arayışını dalgalar halinde dünyaya duyurduğu için genel başkanımıza teşekkür ediyorum. 31 Mart seçimleri kentte de adalet arayışının bir ifadesidir. İstanbul'da güçlü görünenler ne yaparsa yapsınlar adalet istediklerini söylediler. İnşallah bu ülkede böyle bir dönem yaşanmayacak. 23 Haziran'ın da adalet arayışı arayanların başarısıdır. Bu sürecin kodlarını hep beraber doğru okumalıyız. Bu süreçte bize verilen görevi hep birlikte iyi idrak etmeliyiz" diye konuştu.

KAFTANCIOĞLU: YENİ SİYASETİN LİDERİ KILIÇDAROĞLU

Yeniden aday olan Canan Kaftancıoğlu, “Umudun olduğu yerde her zaman tek adamlar yenilmiştir. İstanbul'u halka vererek yeniden 16 milyon insanın yaptınız. Biz İstanbul'da iki yıldır planladık, programladık, inandığımızı söyledik, söylediğimiz her şeyi yaptık, yapamadığımızda kıvırmadık. 16 milyon İstanbulluya, İstanbul'a yeniden nefes aldıran başkanımız İmamoğlu'na da teşekkür edelim” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür eden Kaftancıoğlu, Kılıçdaroğlu’nun siyaset anlayışını yeni siyaset tarzı olarak ifade ederek, “O nedenle İstanbul'da da tüm Türkiye'de de halkıyla birlikte yeni siyasetin lideri Kılıçdaroğlu” dedi. Kaftancıoğlu, “Korkudan daha büyük duygu umuttur. Mutlaka gidecekler, çünkü artık 'biz mevsimi' başladı. Nefret geçer, diktatörler ölür. Halktan aldıkları iktidar, halka geri döner. İnsanlar ölür, hürriyet ölmez” diye konuştu.

Tek adaylı 37. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde kullanılan 571 oyun 510'u geçerli, 61'i geçersiz sayıltdı. Canan Kaftancıoğlu yeniden il başkanı seçildi.

CHP İSTANBUL KURULTAY DELEGELERİ TAM LİSTESİ:

.

Etiketler istanbul CHP kongre