Kongrede, 'CHP iktidar için hazır' mesajı verilecek

CHP’yi bir sonraki seçime götürecek kadroların belirleneceği 37. Olağan Kurultay sürecinde il kongreleri başladı. 10 ilde yeni yönetimler belirlenirken, bu hafta sonu da aralarında İstanbul ve İzmir’in bulunduğu 18 ilde seçim heyecanı yaşanacak. Mart sonunda yapılacak kongrenin vurgusu iktidar olacak, “CHP hazır” mesajı verilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’nin 28-29 Mart’ta yapılacak 37. Olağan Kurultay takviminde kritik dönemece girildi. Bu hafta sonu aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 18 kentte kongre heyecanı yaşanacak. İstanbul ve İzmir’de tek adayla seçime gidilmesi beklenirken gelecek hafta yapılacak Ankara kongresi için mutabakat arayışı sürüyor.

CHP’nin 2019 yılı sonunda başlayan kongre takviminde önce mahalle delegeleri, ardından ilçe kongreleri yapıldı. 935 ilçe kongresinden 576’sında mutabakat sağlanarak tek adayla seçime gidildi. 359 ilçede ise yarış oldu.

'TALİMATLA MUTABAKAT ADAYI ÇIKMAZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongre takvimi başlarken, “tek adayla kongreye gidilmesi” çağrısı, parti içinde bazı çevrelerde “genel merkez baskısı”, “dayatma” yorumlarına yol açmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, 576 ilçe kongresinde mutabakatla tek aday çıktığına dikkat çekerek, “Bu baskı-dayatma ya da talimatla olacak bir şey değil. Yapılan çağrı parti tabanında karşılık bulmasaydı bu kadar mutabakat adayı çıkmazdı” dedi.

10 İL KONGRESİ TAMAMLANDI

Mart sonunda yapılacak büyük kurultay öncesi ilçe kongrelerini tamamlayan CHP'de şimdi sırada kurultay delegelerinin de belirleneceği il kongreleri var. 26 Ocak'ta başlayan il kongrelerinde bugüne kadar Bitlis, Hakkari, Ağrı, Batman, Bingöl, Siirt, Erzurum, Kırıkkale, Sivas ve Van il başkanları belirlendi. Gözler şimdi diğer il kongrelerine çevrildi.

2 GÜNDE 18 İL KONGRESİ YAPILACAK

2 Mart’a kadar devam edecek il kongre sürecinde bugün Erzincan kongresi yapılacak. Hafta sonu da aralarında İstanbul, İzmir, Bursa ve Sakarya’nın bulunduğu 18 kentte kongre yapılacak.

İSTANBUL VE İZMİR’DE MUTABAKAT

CHP İstanbul İl Başkanlığı için mevcut başkan Canan Kaftancıoğlu’nın yanı sıra önceki başkan Cemal Canpolat’ın da aday olarak adı geçiyordu. Canpolat, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeden sonra aday olmayacağını açıkladı. Bu açıklamadan bir gün sonra da Kaftancıoğlu adaylığını ilan etti. İstanbul, 194’ü asil, 50’ye yakın milletvekili ve parti meclisi üyelerinden oluşan doğal delege sayısı ile CHP kurultayında en belirleyici illerden biri konumunda. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da işareti doğrultusunda mevcut başkan Canan Kaftancıoğlu'nun 9 Şubat Pazar günü yapılacak kongrede yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İzmir içinde mevcut başkan Deniz Yücel’i işaret ettiği konuşuldu. Yücel’in de 8 Şubat Cumartesi günü yapılacak İzmir İl Başkanlığı kongresine mutabakatla tek aday olarak girmesi bekleniyor.

ANKARA’DA MUTABAKAT ARAYIŞI SÜRECEK

Ankara İl Başkanlığı kongresi 16 Şubat’ta yapılacak. Mevcut başkan Rıfkı Güvener göreve yeniden talip olduğunu, “Ben doğal adayım” sözleriyle açıklamıştı. Ancak Ankara’da genel merkezin hafta sonu adaylık başvurusunu yapan PM Üyesi Ali Hikmet Akıllı’yı işaret ettiği biliniyor. Ankara’da ayrıca eski PM üyesi, milletvekili Necati Yılmaz, Umut Akdoğan ve Ayhan Yalçınkaya'nın da isimleri konuşuluyor. Parti yöneticileri Ankara kongresine yaklaşık iki hafta olduğuna dikkat çekerek bu süreçte mutabakat arayışının devam edeceğine dikkat çekiyor.

'PARTİ İÇİ MUHALEFET DEĞİL, İTİRAZ!'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, parti örgütlerine üzerinde mutabakat sağlanmış bir adayla kongreye gidilmesi çağrısında bulunmanın tüm illerde bunun olacağı anlamına gelmediğini söyledi. İlçelerde olduğu gibi birçok ilde de yarışın söz konusu olabileceğini belirten Salıcı, “Bunları parti içi muhalefet aday çıkardı olarak yorumlamak doğru değil. Diğer adaya itiraz vardır ve “ben daha iyi yaparım” diyen adaylar çıkabilir. CHP’de bunun önü her zaman açıktır” dedi.

KONGREDE 'CHP HAZIR' MESAJI

CHP il kongreleri tamamlandıktan sonra büyük kongre için hazırlıklar başlayacak. CHP’yi bir sonraki seçime götürecek kadroların belirleneceği kongrenin sloganı henüz belli değil ama içeriği ve kongrenin ana mesajı “iktidar” vurgusu içerecek. Salıcı, kongrede verilecek iktidar mesajı için, “CHP hazır. CHP tabanıyla, yerel yönetimleriyle, belediyelerdeki hizmetleriyle hazır. Bunu kongrede seçilecek genel merkez kadrosuyla daha da güçlendirecek” dedi.

Etiketler CHP kongre iktidar