Temelli: Bekçilerle mahallelerde terör estirecekler

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Muş İl Kongresi'nde konuştu. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Temelli, Meclis'te kabul edilen bekçilik yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Muş İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. HDP'nin olağan kongreye gittiğini belirten Temelli, bekçilere yeni yetkiler veren yasayı da eleştirdi.

'BÜYÜK BİR DEĞİŞİM SÜRECİNE TANIKLIK EDECEK'

Temelli, Muş'taki il kongresiyle ilgili, "Bugüne kadar Muş İl Örgütümüzde mücadele eden tüm arkadaşlarıma emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bugünden sonra seçilecek arkadaşlarımız bugüne kadar mücadeleyi getiren arkadaşlarımızla kol kola bu yolda yürümeye devam edecektir. Ne yaparlarsa yapsınlar, ellerinden geleni artlarına koymasınlar işte buradayız yan yanayız. Ahmet Başkan'la, Sırrı Başkan'la bütün vekillerimizle Muş'tayız. Muş bizimdir" diye konuştu.

"Büyük Kongremiz büyük bir değişim dönüşüm sürecine tanıklık edecek" diyen Temelli şöyle devam etti: "Büyük Kongremize gidiyoruz, il kongrelerimizi tamamlıyoruz. Tüm il kongrelerimizde olduğu gibi büyük bir coşku ve heyecan var. Bütün hüzünlerimize, eksiklerimize rağmen bu mücadeleyi kararlılıkla ayakta tuttuk. Şimdi Büyük Kongremize bu mücadele kararlılığımızı taşıyacağız. Ankara'da on binler yan yana gelecek HDP'nin direnişini ortaya koyacak. Ama artık sadece direnmek değil, büyük kongremizle beraber o büyük iktidar yürüyüşünü, Türkiye halklarının özlemini hayata geçirmek için kararlı adımı hep birlikte atacağız. Türkiye halklarının umudu budur, beklentisi budur. Artık bu ceberut iktidardan, bu faşist iktidardan, bu zihniyetten kurtulma zamanı gelmiştir. Bu yüzden biz HDP’liler 7/24 çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi değiştireceğiz, Ortadoğu'yu değiştireceğiz, dünyayı değiştireceğiz. Bizim ihtiyacımız olan şey barıştır, özgürlüktür. Özgürlük barış ve demokrasi mücadelesini hep birlikte hayata geçireceğiz. Büyük Kongre bu anlamda büyük bir değişim dönüşüm sürecine tanıklık edecek. Evet, dünya değişiyor dönüşüyor, otoriter rejimler, barbarlar diktatör heveslileri hala tutunmaya çalışıyorlar. Bu, nafile bir çabadır. Hepsini tarihin çöplüğüne süpürüp atacağız. Başta da Erdoğan’ı."

'BEKÇİLERLE TERÖR ESTİRECEKLER'

Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'ni eleştiren Temelli, geçtiğimiz günlerde bekçilere silah ve zor kullanma yetkisi veren yasanın Meclis'ten geçmesini de eleştirdi. Temelli konuyla ilgili şunları söyledi: "Bekçilerin beline silah takıp mahallelerde terör estirecekler Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi uydurma bir sistemdir. Uydurma olduğu için de zorbalıkla ayakta duruyor; şiddetle, zulme, şiddetle ayakta duruyor. Elindeki şiddet mekanizmaları yetmemiş şimdi koruculuğu modernize ediyor, kentlere taşıyor, bekçiliği getiriyor. Bekçilerin beline silah takacak mahallelerde terör estirecekler. Tıpkı korucuların Kürdistan’da estirdiği terör gibi bu terörü kentlere, mahallelere, sokaklara taşıyacaklar. Çünkü Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi zorba sistemidir. Bu zorba sistemi, sözde kolluk gücü özde paramiliter güçlerle ayakta tutmaya çalışacak. O yüzden bu sistem yıkılmalıdır. O yüzden yerel demokrasi ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme bir an önce geçilmelidir. Eğer bunu başaramazsak bu zorbalık her yeri kaplamaya devam edecek. O yüzden yeni bir iktidara ihtiyaç var, HDP iktidarına ihtiyaç var."

'ÖCALAN'A UYGULANAN TECRİT BİR HUKUK SİSTEMİ'

Abdullah Öcalan'a uygulanan görüş yasağıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Temelli sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit bir hukuk sistemidir. Bu ülkenin öncelikle ihtiyaç duyduğu şey adalettir. Bu ülkede hukuk yok, adalet yok, yargı yok. Buna dur demenin zamanı gelmiştir. En büyük adaletsizlik tecrittir. Bu ülkede mutlak tecrit var. Tecridin olduğu yerde adaleti var etmek mümkün değildir, adaletten bahsetmek mümkün değildir. Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit bir hukuk sistemidir. Bu hukuk sistemi; hukuk devletini, insan haklarını, temel hakları yok sayan OHAL’in hukuk sistemidir. Bütün referansını tecritten alır. O yüzden de tecrit son bulmalıdır. Tecrit son bulmadığı sürece bu ülkede insan hakları daha kötüye gidecektir. Zaten öyle olmadı mı? Son 5 yıla bakın."

Elazığ'da yaşanan depremin ardından deprem vergilerinin nereye gittiğine ilişkin tartışmalara da değinen Temelli son olarak şöyle konuştu: "Deprem vergilerini felaketlere hazırlanmak yerine felaketleri büyütecek şekilde kullanmışlar. Elazığ depremi geliyorum dedi geldi. İstanbul depremi de geliyorum diyor. 99 Kocaeli depreminden sonra ilave vergiler alındı. Bu vergiler için dendi ki buradan bir kaynak yaratacağız, deprem bölgelerinde yapacağımız yatırımlarla büyük felaketlerin önüne geçeceğiz. Ama tam tersine o büyük felaketlere hazırlanmak yerine o büyük felaketleri büyütecek şekilde bu kaynakları kullanmışlar. Sırf müteahhitleri zengin olsun diye. Şimdi çıkıyor millete ahkam kesiyor, "Kaynağı nerede kullanmak gerekiyorsa orada kullandık" diyor. İşte Elazığ bunu gösterdi. Yarın İstanbul da bunu gösterecek. Van da bunu göstermişti. Van depremi ile mücadele etmiş, o depremden sonra kenti ayağa kaldırmış Bekir Kaya’yı Silivri’ye gönderiyorsun o kaynakları Saray’a harcıyorsun. Yalan söylüyorsun halkın kaynaklarını hiçbir zaman toplumun gerçek ihtiyaçları için kullanmadınız." (HABER MERKEZİ)