Duvar Arkası... Ankara'da yeni senaryolar: Erdoğan hangisini yapacak?

Ankara'da en yeni siyaset senaryoları... MHP, Kılıçdaroğlu raporunu yazdı ama savcılığa gitmek için en uygun zamanı bekliyor... Bu dönem 'ne kazansam kâr' dönemi... CHP için vatandaş hangi sorunu çözer diyor? Muhalefete ısınmaya çalışan Davutoğlu deprem bölgesinde devleti göremedi! Bekçi yasasında 'sıvazlama/elleme' tartışması... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

ERDOĞAN İNŞALLAH BUNU YAPAR!

Başkent Ankara, siyasette senaryolar şehri... Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne dair eleştiriler ve çözüm önerileri bitmiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener iddialı, “Erdoğan’ın bu sistemde seçilme şansı kalmadı, o nedenle yeniden seçilmek için parlamenter sisteme dönebilir” diyor. Ankara’daki bir başka senaryo ise Cumhurbaşkanlığı ile parti genel başkanlığının ayrılması yönünde. AK Parti Genel Başkanlığı içinse bir süredir Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın adı geçiyor. Erdoğan’ın damadını genel başkanlığa getirerek kendisini koruyacak, parti üzerindeki etkisini sürdürecek bir mekanizma oluşturabileceği konuşuluyor. Albayrak’ın son haftalardaki Anadolu turu da bunun hazırlığı olarak gösteriliyor. Berat Albayrak’ın toplum tarafından kabulünü sağlamak için bu gezilerin organize edildiği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti ile Cumhurbaşkanlığını ayırıp AK Parti Genel Başkanlığına damadını getireceği iddiası birçok kişiye göre “akıl tutulmasının devamı olacak” bir adım ama Albayrak ekibi içinde buna ciddi ciddi inananlar olduğu ifade ediliyor. AK Parti’deki gelişmeleri yakından izleyenler böyle bir kararın AK Parti içinde daha büyük bir kırılmaya hatta bölünmeye yol açabileceğini belirterek, “Bundan netice çıkmaz ama inşallah yaparlar” diyorlar. Bu arada bir başka senaryo da seçime 1.5 yıl kala barajın yüzde 7 ya da 5’e çekilmesi. Bunun da muhalefette olası bir geniş ittifakın önünü kesmek için yapılabileceği belirtiliyor.

MHP’NİN CHP RAPORU HAZIR, ZAMANLAMA BEKLENİYOR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla 'CHP ve HDP ilişkisi ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun suç teşkil eden fiillerini araştırmak' amacıyla, yaklaşık 4 ay önce kurulan komisyon çalışmalarını tamamladı. Komisyon, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun parti genel başkanlığına geldiği günden bu yana geçen 10 yıldaki beyanlarını inceledi, bunların içinde suç unsuru olarak görülenler dosyalandı. Ayrıca olduğu iddia edilen 'CHP-FETÖ ilişkisi' üzerine, haklarında ihraç kararları verilen eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz gibi siyasetçilerin açıklamaları da 'tanık beyanları' olarak raporda yer alacak. Dosyada özellikle Kılıçdaroğlu’nun 2017 yılındaki, “AK Parti içinde 'ByLock'çular var” iddiası da yer alacak ve 120-180 arasında olduğunu söylediği bu isimleri açıklaması istenecek. Hazırlanan dosyanın bir suç duyurusu niteliğinde savcılığa gönderilmesi bekleniyor. Ancak hazır olduğu söylenen dosyanın ne zaman açıklanacağı ve savcılığa teslim edileceğiyle ilgili bir takvim verilmiyor. MHP kulislerine göre raporun açıklanması ve başvuru zamanı siyasi gelişmelere göre belirlenecek. Bir iddiaya göre en iyi zamanlama Cumhur İttifakı’nda yaşanabilecek olası bir kriz süreci olacak.

GANİMET TOPLAMA DÖNEMİ!

Son yıllarda bir kısmı Sayıştay raporları bir kısmı el değiştiren belediyelerin yöneticilerinin açıklama ve suç duyurularıyla, bir kısmı da basın aracılığıyla ortaya çıkan yolsuzluk, israf ve akraba atamaları siyasetin gündeminden düşmüyor. Hukuk kuralları, kanunlar hiçe sayılarak yapılan birçok uygulamanın arkasında iktidar cephesi içinde, “Artık bu son dönem. Bundan sonrası yok” duygusunun etkili olduğu konuşuluyor. Birçok kişinin bu döneme “Ne kazanırsam kâr” diye baktığı yorumları yapılırken bir siyasetçi ise süreci, “Ganimet toplama dönemi” olarak adlandırdı...

HANGİ SORUNU KİM ÇÖZER? 

CHP’nin son MYK toplantısında genel seçimlere yönelik kamuoyu algısını ölçen bir araştırmanın sunumu yapıldı. Ankette, diğer birçok ankette de görüldüğü gibi kararsızların oranının yüksekliği dikkat çekiyordu. Kamuoyunun beklentisini ve partilere dönük algısını da ele alan ankette dikkat çeken sorulardan biri “hangi sorunu kim çözer?” oldu. Edinilen bilgiye göre ankette CHP’nin en iyi çözeceği düşünülen konuların başında kültür sanat yer alıyor. Bunu spor, çevre ve tarım gibi başlıklar izliyor. Bir MYK üyesi, "Daha iyi bir yaşam için bu konuların çok önemli olduğunu, insanların böyle düşünmesinin CHP için artı olduğunu" söyledi ama "ekonomi ve dış politikada bu güveni veremiyorsak düşünmemiz gerek” yorumunu da yaptı.

MUHALİF DAVUTOĞLU DEVLETİ GÖREMEDİ!

Eski bakan, başbakan, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi’ni kurarak yeni bir yola çıktı ve ilk kez 'muhalefet' oldu. CHP’den İYİ Parti’ye hemen tüm muhalefet partilerinin çok yabancı olmadığı ambargolarla ise Davutoğlu ilk kez karşı karşıya geliyor. Partisini kurduktan sonra bir muhalefet lideri olarak ilk gezisini depremin yaşandığı Elazığ’a yapan Davutoğlu eski günlerden farklı bir durumla karşı karşıya geldi. Edinilen bilgiye göre başhekimden kaymakama neredeyse tüm kamu yöneticileri ya hasta ya izinli ya da deprem nedeniyle sahadaydı ve Davutoğlu ile görüşmediler! Basın ambargosu da cabası... Gelecek Partisi içindeki siyasetçiler ve Gelecek Partisi'ni izleyen diğer muhalefet partilerinden Davutoğlu'nun durumu için gelen yorumsa, “Önce muhalefet olmayı öğrenecek, bunu kabullenecek” oldu.

ELLE ARANMASIN, AYAKLA MI ARANSIN

Bekçilere polis yetkisi veren kanun teklifi İçişleri Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Birçok eleştiriye yol açan teklifte aramalarla ilgili “sıvazlama” ifadesi de tartışma konusu oldu. AK Partililer de bu eleştiriyi yerinde buldu ve madde gerekçesindeki “sıvazlama” ifadesi çıkarıldı. Ancak muhalefet “elle arama da sıkıntı, sıvazlama gitti, elleme geldi, olmaz” diye tepki gösterdi. AK Partililer ise bu eleştiriye ise gülerek, “Ayakla yapamazsın ki” yanıtını verdi.