Bekçi yasasına 'Paralel polis teşkilatı' itirazı

AK Parti’nin çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorma ve adli görevler verilmesini de içeren kanun teklifi Meclis gündemine girdi. CHP, kanunun bu haliyle paralel bir polis teşkilatı oluşturduğunu ileri sürerken 3 itirazda bulundu. Çağdaş Hukukçular Derneği ise, kanun teklifini AK Parti’nin kendi ordusunu kurma çabası olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bekçilerin halka yardım etmesi, vatandaşlara kimlik sorabilmesi ve adli görevler alabilmesini içeren 18 maddelik kanun teklifi Meclis’te görüşülmeye başlandı. AK Parti tarafından geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi bekçilerin görev alanını genişletiyor. Kimlik sorma hakkı olup olmadığı tartışılan, bu yönde mahkemelerden farklı kararlar çıkan bekçiler bu düzenleme yasalaşırsa, kimlik sormanın yanı sıra olay çıktığı zaman suçluları da gözaltına alıp genel kolluk kuvvetine bildirebilecek.

Daha önce polisler ile çalışan bekçiler, getirilen düzenleme ile Jandarma ile de çalışma imkânı bulacak. Suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.

'GECE YARISI KADIN ÖĞRENCİYİ ELLE Mİ ARAYACAK?'

Teklifin görüşüldüğü Meclis İçişleri Komisyonu Üyesi, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, bekçilerin görev ve yetkilerini genişleten kanun teklifinin bütüne karşı olmadıklarını söyledi. Öztunç yasa teklifine yönelik 3 noktada itirazlarını şöyle dile getirdi:

“Biz yasanın bütününe karşı değiliz. Geçmişteki bekçilik kanunun güncellenmesi, bazı maddelerin revize edilmesi gerekiyor. Bekçiler sözlü sınava değil, yazılı sınava tabi tutulmalı. Alım şartlarında yer alan ortaokul ibaresi kaldırılmalı ve en az lise mezunu olmalı. Kanun teklifinde yer alan 7’nci madde polisin bütün yetkilerini alarak bekçiye vermiş. O zaman polisliğe ne gerek var. Bekçiye “elle arama” ve “sıvazlama” yetkisi veriyor. Bir bekçi gece yarısı kadın öğrenciyi gördüğünde elle mi arayacak. Bu yanlış bir madde olmuş. Düzeltilmesi gerekiyor. Temel itirazlarımız bunlar. Paralel bir polis teşkilatı oluşturuyorlar.”

ÇHD: AKP KENDİ ORDUSUNU YARATIYOR

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz da söz konusu kanun teklifini "AK Parti’nin kendi ordusunu kurma çabası" olarak değerlendirdi. Bekçilere verilecek yetkilerin hali hazırda kolluk güçlerinde bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bekçilere verilecek yetkiler siyasi iktidarın kolluk güçlerinin yanı sıra kendi emri altında ordu yaratma çabasıdır. Kolluk kuvvetleri müdahale ve gözaltı konusunda yeterli. Meslek içi eğitim almamış, yetkisiz kişilere geniş yetki verirseniz sonuç alamazsınız. Bu durum zaman zaman bekçiler ile vatandaşı karşı karşıya getirebilir. Polisin yetkilerinin aynısını bekçilere devretmek fiili olarak kolluğun yanında bir ordu yaratıyorsunuz” dedi.