Erdoğan: AB'nin sağı solu belli olmuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden zarar gören KOBİ’lere 100 bin liraya kadar kredi verileceğini ve borçlarının yıl sonuna kadar erteleneceğini açıkladı. Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine dair soruya ise "AB'nin sağı solu belli olmuyor. Yani bir taraftan iyi niyet gösterisi yapıyorlar, bir taraftan bakıyorsunuz hâlâ aynı yerdeler. İşte şimdi sadece olay vize serbestisi değil, 2014'ün sonunda bitecekti, biz her şeyimizi yaptık ama onlar 'şunu yapmadınız, bunu yapmadınız' deyip bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'da, hükümetin öncülüğünde ateşkesin derhal uygulanması ve siyasi sürecin ilerletilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,  "Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) bugüne kadar alınan tüm kararlara uydu. Hem Moskova'dan hem Berlin'den kaçan Hafter ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor. Libya'da barış olacaksa Hafter'in durdurulması gerekiyor. Şu an itibarıyla Hafter'in maalesef çok çok çirkin girişimleri var ve biz de bunların takipçisiyiz. Gereği neyse bunu sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Hafter, şu anda Libya'nın adeta bir çöl ağası gibi. Daha ziyade çöl kısımlarında hakimiyeti var ama nüfus olan bölgede hakimiyeti yok" dedi.

NTV'de yer alan habere göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in geçen haftaki Türkiye ziyaretinde bu konuları ele aldıklarını anlatan Erdoğan, Hafter'in Mısır, Abu Dabi yönetimi ve Rusya'dan destek aldığını söyledi. Hafter'e silah alımı için parasal desteğin Abu Dabi yönetiminden geldiğini öne süren Erdoğan "Libya'da sürecin ben UMH'den, yani Serrac yönetiminden yana gelişeceğine inanıyorum. Tabii en önemli mesele, Sirte meselesidir, orası geri alınınca da bunların iyi bir gücü kalmayacak. Misrata ile çok ilgileniyorlar, kuşatma var ama Misrata'da istedikleri neticeyi alamadılar. Trablus'ta da kuşatmaları var. Trablus'ta da şu anda UMH gerekli mukavemeti gösteriyor. Temennim odur ki böyle bir imkan, böyle bir fırsat vermeyecektir" açıklamasını yaptılar.

'MAHMUD'A VATANDAŞLIK VERDİK, GİTTİ'

Elazığ depremi dolayısıyla KOBİ'lere anlaşmalı bankalarda işletme başına 100 bin TL'ye kadar bir yıl ödemesiz, 24 ay vadeli, faizsiz kredi kullandırılacağını duyuran Erdoğan, borçların da yıl sonuna kadar erteleneceğini ifade etti.

Merkel'in Türkiye ziyareti dolayısıyla AB'yle ilişkileri ilişkin de soruları yanıtlayan Erdoğan, şunları söyledi: "AB'nin sağı solu belli olmuyor. Yani, bir taraftan iyi niyet gösterisi yapıyorlar, bir taraftan bakıyorsunuz hala aynı yerdeler. İşte şimdi sadece olay vize serbestisi değil, 2014'ün sonunda bitecekti, biz her şeyimizi yaptık ama onlar 'şunu yapmadınız, bunu yapmadınız' deyip bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Aynı durum, biliyorsunuz, Gümrük Birliği'nde de var. Bazı farklı başlıklar var. Ben şahsen bunlara cevap vermekten bıktım ama onlar köşeye sıkıştırmaktan bıkmadı, sürekli bir şeyler üretiyorlar. Öyle de olsa böyle de olsa biz şu anda sabır modundayız. Bu şekilde devam ediyoruz ve nereye kadar devam ederiz Allah bilir."

Erdoğan, Elazığ'da kurtarma çalışmalarına katılan Suriyeli öğrenci Mahmud'a vatandaşlık verdiklerini, ailesine de verebileceklerini söyledi. İdlib'den göç edenler için briket konutlar yapmaya başladıklarını da vurgulayan Erdoğan "Biz, şimdi briket konutlar yapıyoruz sınırımıza 40 kilometre mesafede. Şu anda inşaatlar başladı. İçlerinde tuvaleti, banyosu olsun. Çadırda donmaktansa briket konutlarda ısınma imkanı da vereceğiz. Hedefimiz ilk etapta 25 bin briket konutu orada yapmak. Ve ben bunu Sayın Merkel'e de açtım, o da talimatı verdi. Merkel, bu briket konutlar için 25 milyon avro çıkarmayı kabul etmiş" dedi.